Hűtésben is zöldít a METRO

A vállalat fenntarthatósági beruházásainak részeként megvalósuló hűtőrendszer 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, és csaknem négyezerszer kevesebb széndioxiddal terheli a légkört a régi rendszerekhez képest.

A jelenleg általánosan elterjedt hűtőközeg klímabarát verzióra történő cseréjét az Európai Unió 2030-ig minden hűtési rendszerben kötelezővé teszi, a multicég azonban nem hagyja az utolsó pillanatra a cselekvést.

Klímabarát hűtőközeg

Magyarország 13 METRO-áruháza közül a kelet-pesti üzletben már végéhez közeledik a komplex, a hűtőbútorokat, a hűtőkamrákat, a csöveket, a kompresszorokat és a kondenzátort egyaránt érintő átalakítás. A fejlesztés eredményeként létrejött rendszer nemcsak klímabarát, hanem energiatakarékos és hatékony is.

Fenntarthatósági szempontból a legfontosabb változás, hogy a korábban elterjedt R404A hűtőközeg helyett egy fejlettebb technológia révén széndioxidot használnak hűtőgázként. A hűtőközeg környezetre gyakorolt hatását a GWP-értéke jelzi (Global Warming Potential): ez az R404A hűtőgáz esetében közel 4000, ami azt jelenti, hogy ennyi kilogramm széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású anyag kerül a légkörbe egy kilogramm R404A hűtőgáz szivárgásakor.

Kisebb karbonlábnyom, nagy energiamegtakarítás

A széndioxid mint hűtőközeg GWP-értéke azonban pontosan 1, azaz nagyságrendekkel alacsonyabb. A szivárgásnak, azaz a légkörbe jutásnak azonban a felújított csőrendszer miatt vajmi kevés esélye van, s részben ennek köszönhetően a hűtés magasabb hatékonysággal és negyedével kevesebb villamos energiával képes működni. És ez még nem minden! A hűtés során keletkező hulladékhő újrahasznosul, s a fűtést fogja szolgálni, míg a nyári hónapokban az úgynevezett adiabatikus gázhűtő vízbefecskendezéssel javítja a hőleadás hatékonyságát.

A cég kiszállító üzletága, a METROMAX ugyancsak nyáron fejezte be a termékek hűtve tárolásához és fejlesztéséhez szükséges technológia fejlesztését hazai nagy kiszállító áruházaiban. Az alkalmazott korszerű szárazjeges rendszer nemcsak a hűtött termékek szállítás közbeni minőségmegőrzésében jelent előrelépést, hanem környezetbarát megoldás is. A szárazjég ugyanis a hűtőközegként is használt széndioxid cseppfolyós formájából keletkezik hirtelen nyomáscsökkenés hatására.

Nemcsak környezetbarát, egyben kifizetődő is 

A hűtéskorszerűsítő beruházások megtérülése már a közeljövőre nézve is biztató. A jobb termékhűtés, -tárolás, a kellemesebb áruházi klíma, a gazdaságosabb működés, és kiváltképp a környezetvédelmi hatás belátható időn belül behozza az árát.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Újabb telepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás betegség

Újabb telepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás betegség 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön a SVÉT villásreggeli

Jön a SVÉT villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.