Hűtésben is zöldít a METRO

A vállalat fenntarthatósági beruházásainak részeként megvalósuló hűtőrendszer 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, és csaknem négyezerszer kevesebb széndioxiddal terheli a légkört a régi rendszerekhez képest.

A jelenleg általánosan elterjedt hűtőközeg klímabarát verzióra történő cseréjét az Európai Unió 2030-ig minden hűtési rendszerben kötelezővé teszi, a multicég azonban nem hagyja az utolsó pillanatra a cselekvést.

Klímabarát hűtőközeg

Magyarország 13 METRO-áruháza közül a kelet-pesti üzletben már végéhez közeledik a komplex, a hűtőbútorokat, a hűtőkamrákat, a csöveket, a kompresszorokat és a kondenzátort egyaránt érintő átalakítás. A fejlesztés eredményeként létrejött rendszer nemcsak klímabarát, hanem energiatakarékos és hatékony is.

Fenntarthatósági szempontból a legfontosabb változás, hogy a korábban elterjedt R404A hűtőközeg helyett egy fejlettebb technológia révén széndioxidot használnak hűtőgázként. A hűtőközeg környezetre gyakorolt hatását a GWP-értéke jelzi (Global Warming Potential): ez az R404A hűtőgáz esetében közel 4000, ami azt jelenti, hogy ennyi kilogramm széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású anyag kerül a légkörbe egy kilogramm R404A hűtőgáz szivárgásakor.

Kisebb karbonlábnyom, nagy energiamegtakarítás

A széndioxid mint hűtőközeg GWP-értéke azonban pontosan 1, azaz nagyságrendekkel alacsonyabb. A szivárgásnak, azaz a légkörbe jutásnak azonban a felújított csőrendszer miatt vajmi kevés esélye van, s részben ennek köszönhetően a hűtés magasabb hatékonysággal és negyedével kevesebb villamos energiával képes működni. És ez még nem minden! A hűtés során keletkező hulladékhő újrahasznosul, s a fűtést fogja szolgálni, míg a nyári hónapokban az úgynevezett adiabatikus gázhűtő vízbefecskendezéssel javítja a hőleadás hatékonyságát.

A cég kiszállító üzletága, a METROMAX ugyancsak nyáron fejezte be a termékek hűtve tárolásához és fejlesztéséhez szükséges technológia fejlesztését hazai nagy kiszállító áruházaiban. Az alkalmazott korszerű szárazjeges rendszer nemcsak a hűtött termékek szállítás közbeni minőségmegőrzésében jelent előrelépést, hanem környezetbarát megoldás is. A szárazjég ugyanis a hűtőközegként is használt széndioxid cseppfolyós formájából keletkezik hirtelen nyomáscsökkenés hatására.

Nemcsak környezetbarát, egyben kifizetődő is 

A hűtéskorszerűsítő beruházások megtérülése már a közeljövőre nézve is biztató. A jobb termékhűtés, -tárolás, a kellemesebb áruházi klíma, a gazdaságosabb működés, és kiváltképp a környezetvédelmi hatás belátható időn belül behozza az árát.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.