Hűtésben is zöldít a METRO

A vállalat fenntarthatósági beruházásainak részeként megvalósuló hűtőrendszer 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, és csaknem négyezerszer kevesebb széndioxiddal terheli a légkört a régi rendszerekhez képest.

A jelenleg általánosan elterjedt hűtőközeg klímabarát verzióra történő cseréjét az Európai Unió 2030-ig minden hűtési rendszerben kötelezővé teszi, a multicég azonban nem hagyja az utolsó pillanatra a cselekvést.

Klímabarát hűtőközeg

Magyarország 13 METRO-áruháza közül a kelet-pesti üzletben már végéhez közeledik a komplex, a hűtőbútorokat, a hűtőkamrákat, a csöveket, a kompresszorokat és a kondenzátort egyaránt érintő átalakítás. A fejlesztés eredményeként létrejött rendszer nemcsak klímabarát, hanem energiatakarékos és hatékony is.

Fenntarthatósági szempontból a legfontosabb változás, hogy a korábban elterjedt R404A hűtőközeg helyett egy fejlettebb technológia révén széndioxidot használnak hűtőgázként. A hűtőközeg környezetre gyakorolt hatását a GWP-értéke jelzi (Global Warming Potential): ez az R404A hűtőgáz esetében közel 4000, ami azt jelenti, hogy ennyi kilogramm széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású anyag kerül a légkörbe egy kilogramm R404A hűtőgáz szivárgásakor.

Kisebb karbonlábnyom, nagy energiamegtakarítás

A széndioxid mint hűtőközeg GWP-értéke azonban pontosan 1, azaz nagyságrendekkel alacsonyabb. A szivárgásnak, azaz a légkörbe jutásnak azonban a felújított csőrendszer miatt vajmi kevés esélye van, s részben ennek köszönhetően a hűtés magasabb hatékonysággal és negyedével kevesebb villamos energiával képes működni. És ez még nem minden! A hűtés során keletkező hulladékhő újrahasznosul, s a fűtést fogja szolgálni, míg a nyári hónapokban az úgynevezett adiabatikus gázhűtő vízbefecskendezéssel javítja a hőleadás hatékonyságát.

A cég kiszállító üzletága, a METROMAX ugyancsak nyáron fejezte be a termékek hűtve tárolásához és fejlesztéséhez szükséges technológia fejlesztését hazai nagy kiszállító áruházaiban. Az alkalmazott korszerű szárazjeges rendszer nemcsak a hűtött termékek szállítás közbeni minőségmegőrzésében jelent előrelépést, hanem környezetbarát megoldás is. A szárazjég ugyanis a hűtőközegként is használt széndioxid cseppfolyós formájából keletkezik hirtelen nyomáscsökkenés hatására.

Nemcsak környezetbarát, egyben kifizetődő is 

A hűtéskorszerűsítő beruházások megtérülése már a közeljövőre nézve is biztató. A jobb termékhűtés, -tárolás, a kellemesebb áruházi klíma, a gazdaságosabb működés, és kiváltképp a környezetvédelmi hatás belátható időn belül behozza az árát.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.