Hűtésben is zöldít a METRO

A vállalat fenntarthatósági beruházásainak részeként megvalósuló hűtőrendszer 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, és csaknem négyezerszer kevesebb széndioxiddal terheli a légkört a régi rendszerekhez képest.

A jelenleg általánosan elterjedt hűtőközeg klímabarát verzióra történő cseréjét az Európai Unió 2030-ig minden hűtési rendszerben kötelezővé teszi, a multicég azonban nem hagyja az utolsó pillanatra a cselekvést.

Klímabarát hűtőközeg

Magyarország 13 METRO-áruháza közül a kelet-pesti üzletben már végéhez közeledik a komplex, a hűtőbútorokat, a hűtőkamrákat, a csöveket, a kompresszorokat és a kondenzátort egyaránt érintő átalakítás. A fejlesztés eredményeként létrejött rendszer nemcsak klímabarát, hanem energiatakarékos és hatékony is.

Fenntarthatósági szempontból a legfontosabb változás, hogy a korábban elterjedt R404A hűtőközeg helyett egy fejlettebb technológia révén széndioxidot használnak hűtőgázként. A hűtőközeg környezetre gyakorolt hatását a GWP-értéke jelzi (Global Warming Potential): ez az R404A hűtőgáz esetében közel 4000, ami azt jelenti, hogy ennyi kilogramm széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású anyag kerül a légkörbe egy kilogramm R404A hűtőgáz szivárgásakor.

Kisebb karbonlábnyom, nagy energiamegtakarítás

A széndioxid mint hűtőközeg GWP-értéke azonban pontosan 1, azaz nagyságrendekkel alacsonyabb. A szivárgásnak, azaz a légkörbe jutásnak azonban a felújított csőrendszer miatt vajmi kevés esélye van, s részben ennek köszönhetően a hűtés magasabb hatékonysággal és negyedével kevesebb villamos energiával képes működni. És ez még nem minden! A hűtés során keletkező hulladékhő újrahasznosul, s a fűtést fogja szolgálni, míg a nyári hónapokban az úgynevezett adiabatikus gázhűtő vízbefecskendezéssel javítja a hőleadás hatékonyságát.

A cég kiszállító üzletága, a METROMAX ugyancsak nyáron fejezte be a termékek hűtve tárolásához és fejlesztéséhez szükséges technológia fejlesztését hazai nagy kiszállító áruházaiban. Az alkalmazott korszerű szárazjeges rendszer nemcsak a hűtött termékek szállítás közbeni minőségmegőrzésében jelent előrelépést, hanem környezetbarát megoldás is. A szárazjég ugyanis a hűtőközegként is használt széndioxid cseppfolyós formájából keletkezik hirtelen nyomáscsökkenés hatására.

Nemcsak környezetbarát, egyben kifizetődő is 

A hűtéskorszerűsítő beruházások megtérülése már a közeljövőre nézve is biztató. A jobb termékhűtés, -tárolás, a kellemesebb áruházi klíma, a gazdaságosabb működés, és kiváltképp a környezetvédelmi hatás belátható időn belül behozza az árát.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.