Idén is összeállították Debrecen borválogatását

Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása - közölték a szervezők az idei borokat bemutató sajtótájékoztatón kedden.

Bár a város nem a magyar borok fellegvára, évszázados kapcsolat fűzi a bortermeléshez, szőlőgazdálkodáshoz - utalt Debrecen kulturális alpolgármestere arra, hogy a közeli Érmelléket évszázadokon keresztül a város szőlőskertjeként emlegettek. "Közös missziónk Debrecen borkultúrájának emelése, és a magyar borkultúra népszerűsítése" - tette hozzá Puskás István (Fidesz-KDNP).

Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a város borszelekciójával egyre több helyi étteremben találkozhatnak a fogyasztók, de megismerkedhetnek velük olyan nyári rendezvényeken, mint a bor- és dzsesszfesztivál, vagy a gourmet-fesztivál. Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Borászok Barátja, a Debreceni Borozó lapkiadója bejelentette: az első körös tesztelésben a Debreceni Borozó borászokból és borszakírókból álló testülete 15 borvidék, 86 pincészetének 426 borát bírálta. Az ekkor legtöbb pontot szerző 22 pincészet 96 bora közül választották ki vakkóstolással - a bírálók csak számokkal ellátott borokat kóstoltak - hét kategóriában Debrecen idei borait.

Prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában Debrecen város bora lett 2022-ben a Thummerer Pincészet Egri Chardonnay 2019-es bora (Egri borvidék, Noszvaj); a Takler Borbirtok Primarius Syrah 2018-as bora (Szekszárdi borvidék, Decs), és a Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017-es évjáratú bora (Tokaji borvidék, Tarcal). A klasszikus fehér, vörös és rozé kategóriában az év idei debreceni bora lett a Koch Borászat Koch Hajós-Bajai Chardonnay 2020-as évjáratú bora (Hajós-Bajai borvidék (Borota); a Hárs Családi Biopincészet Cabernet Franc 2019-es évjáratú bora (Pécsi borvidék, Szajk), illetve a Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2021-es válogatása (Kunsági borvidék, Kiskőrös). Debrecen idei pezsgője a Molnár és Fiai Pincészet Zöldveltelini Brut fehér pezsgő, 2018 (Mátrai borvidék, Abasár). A díjazott borászatok képviselői az év bora tanúsítványokat a sajtótájékoztató keretében vették át Puskás Istvántól és Kovács Páltól.

Forrás: MTI


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.