Idén több fordulóban lehet pályázni a GEOfood védjegyhasználatra

Idén három ütemben jelentkezhetnek a GEOfood nemzetközi védjegy megszerzésére a Novohrad-Nógrád Geoparkban működő helyi termelők és éttermek; az első határidő 2022. február 20-a, azonban aki most nem tud pályázni, annak lehetősége lesz május 20-ig, vagy augusztus 31-ig benyújtania a jelentkezését - közölte az MTI-vel Nagy Júlia GEOfood védjegykoordinátor hétfőn.

Nagy Júlia sajtóközleményében ismertette: a nemzetközi minősítő védjegyhez jelenleg a világ 29 UNESCO Globális geoparkjának azon termelői és éttermei csatlakozhatnak, akik teljesítik az előírásokat. A védjegy megszerzésének alapfeltétele, hogy az alapanyagoknak helyből, a geopark területéről kell származniuk, a termékek előállítóinak a geopark területén kell működniük, a GEOfood termékeknek pedig szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, és erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat kell megadni az élelmiszereken vagy az éttermek étlapjain - tette hozzá. A közlemény szerint a szigorú előírásoknak volt köszönhető, hogy 2021-ben összesen két nógrádi étterem kaphatta meg a védjegyhasználati jogosultságot, a hollókői Castellum Hotel Mikszáth Étterme, illetve a Mátraverebély-szentkúti Szent Jakab Étterem.

A koordinátor a cím elnyerését kiemelkedőnek nevezte, mivel a világon összesen 24 étterem kaphatta meg eddig a minősítést. Közölte: a GEOfood védjeggyel a termelők és éttermek nemcsak minősítő védjegyet, hanem nemzetközi bemutatkozási lehetőséget is nyernek, hiszen az UNESCO International Geoscience Program 726. számú projektjének köszönhetően a GEOfood program védjegyeseit egyre szélesebb körben mutatják be szerte a világon különféle utazási kiállításokon és egyéb rendezvényeken, valamint a program online csatornáin is. A védjegypályázatokat a beadási határidőket követően egy hónapon belül bírálják el. A Novohrad-Nógrád Geopark múlt év tavaszán csatlakozott az UNESCO Globális Geoparkok nemzetközi helyi termék programjához, amelynek célja a geológiai értékek és a helyi ízek közötti kapcsolatok bemutatása, a helyi gazdaság segítése, valamint a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindulás támogatása volt. A GEOfood programban minden, a geopark területén működő kézműves terméket előállító termelő és étterem részt vehet. A világ első, határon átnyúló UNESCO Globális geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovákiai település földtörténeti, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális örökségét ápolja és geológiai értékeit mutatja be.

Forrás: MTI


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.