Idén több fordulóban lehet pályázni a GEOfood védjegyhasználatra

Idén három ütemben jelentkezhetnek a GEOfood nemzetközi védjegy megszerzésére a Novohrad-Nógrád Geoparkban működő helyi termelők és éttermek; az első határidő 2022. február 20-a, azonban aki most nem tud pályázni, annak lehetősége lesz május 20-ig, vagy augusztus 31-ig benyújtania a jelentkezését - közölte az MTI-vel Nagy Júlia GEOfood védjegykoordinátor hétfőn.

Nagy Júlia sajtóközleményében ismertette: a nemzetközi minősítő védjegyhez jelenleg a világ 29 UNESCO Globális geoparkjának azon termelői és éttermei csatlakozhatnak, akik teljesítik az előírásokat. A védjegy megszerzésének alapfeltétele, hogy az alapanyagoknak helyből, a geopark területéről kell származniuk, a termékek előállítóinak a geopark területén kell működniük, a GEOfood termékeknek pedig szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, és erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat kell megadni az élelmiszereken vagy az éttermek étlapjain - tette hozzá. A közlemény szerint a szigorú előírásoknak volt köszönhető, hogy 2021-ben összesen két nógrádi étterem kaphatta meg a védjegyhasználati jogosultságot, a hollókői Castellum Hotel Mikszáth Étterme, illetve a Mátraverebély-szentkúti Szent Jakab Étterem.

A koordinátor a cím elnyerését kiemelkedőnek nevezte, mivel a világon összesen 24 étterem kaphatta meg eddig a minősítést. Közölte: a GEOfood védjeggyel a termelők és éttermek nemcsak minősítő védjegyet, hanem nemzetközi bemutatkozási lehetőséget is nyernek, hiszen az UNESCO International Geoscience Program 726. számú projektjének köszönhetően a GEOfood program védjegyeseit egyre szélesebb körben mutatják be szerte a világon különféle utazási kiállításokon és egyéb rendezvényeken, valamint a program online csatornáin is. A védjegypályázatokat a beadási határidőket követően egy hónapon belül bírálják el. A Novohrad-Nógrád Geopark múlt év tavaszán csatlakozott az UNESCO Globális Geoparkok nemzetközi helyi termék programjához, amelynek célja a geológiai értékek és a helyi ízek közötti kapcsolatok bemutatása, a helyi gazdaság segítése, valamint a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindulás támogatása volt. A GEOfood programban minden, a geopark területén működő kézműves terméket előállító termelő és étterem részt vehet. A világ első, határon átnyúló UNESCO Globális geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovákiai település földtörténeti, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális örökségét ápolja és geológiai értékeit mutatja be.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.