Így vélekedik a cukrász szakma krémje Magyarország tortájáról

Szűcs Árpád, a Four Seasons Hotel Gresham Palace executive pastry séfje markáns gondolatokat fogalmazott meg az iparággal kapcsolatban.

"A modern cukrászat többek között arról szól, hogy ne szégyelljük a dobostortát vagy Esterházy-tortát, már csak azért se, hiszen magyar cukrász vagyok, mindenhol ezt kérik tőlem." - mondta a szakember a Dining Guide-nak adott interjúban.

Mi a gond – ha egyáltalán van gond – az ország tortája koncepcióval?

Egyrészt kár, hogy nem az enyém az ötlet, mert ha csak a gazdasági oldalát nézzük, nagyon okos kezdeményezés. A Magyar Cukrász Ipartestület nagyon sokat tesz azért, hogy az ország tortáját a közönség befogadja, ugyanakkor a magyar cukrászok számára is gyártható, értékelhető koncepciót hozzon létre. Azt kell elkerülnünk, hogy 15 év múlva az ország tortája kék legyen és banánízű. Az viszont, hogy a cukrászok milyen süteményekkel neveznek, amelyek közül ki kell választani a győztest, már nem az ipartestületen, hanem a cukrászokon múlik. Az indulók közül kell dönteni a legjobb mellett.

Hogyan lehetne színvonalasabbá tenni a versenyt?

A versenykiírást érdemes lenne módosítani, bővíteni, bár ebben is látok előrelépést. Amellett, hogy a bizottság megtesz minden tőle telhetőt, hogy ezek a sütemények a lehető legjobb minőségben kerüljenek a közönség elé, kétségeim vannak, hogy maga a megmérettetés szakmailag mennyit tesz hozzá a cukrászat fejlődéséhez. Lehet csökkenteni a torták kalóriatartalmát, vagy más alakú süteményt készíteni, de ezzel sem leszünk előrébb, mert egy behatárolt szabályrendszernek kell megfelelni, amiből a legtöbbet kell kihozni. Én is többször voltam zsűritag, és mindent megtettem azért, hogy a verseny színvonalas és tiszta legyen. A cukrászok számára ez nagyon fontos megmérettetés, de az a véleményem, hogy mindenkinek saját magának kell fejlődnie, és nem az ország tortájától kell várnia a hírnevet, hanem készíteni egy olyan desszertet, ami csak rá jellemző, és így kitűnni a tömegből.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.