Így vélekedik a cukrász szakma krémje Magyarország tortájáról

Szűcs Árpád, a Four Seasons Hotel Gresham Palace executive pastry séfje markáns gondolatokat fogalmazott meg az iparággal kapcsolatban.

"A modern cukrászat többek között arról szól, hogy ne szégyelljük a dobostortát vagy Esterházy-tortát, már csak azért se, hiszen magyar cukrász vagyok, mindenhol ezt kérik tőlem." - mondta a szakember a Dining Guide-nak adott interjúban.

Mi a gond – ha egyáltalán van gond – az ország tortája koncepcióval?

Egyrészt kár, hogy nem az enyém az ötlet, mert ha csak a gazdasági oldalát nézzük, nagyon okos kezdeményezés. A Magyar Cukrász Ipartestület nagyon sokat tesz azért, hogy az ország tortáját a közönség befogadja, ugyanakkor a magyar cukrászok számára is gyártható, értékelhető koncepciót hozzon létre. Azt kell elkerülnünk, hogy 15 év múlva az ország tortája kék legyen és banánízű. Az viszont, hogy a cukrászok milyen süteményekkel neveznek, amelyek közül ki kell választani a győztest, már nem az ipartestületen, hanem a cukrászokon múlik. Az indulók közül kell dönteni a legjobb mellett.

Hogyan lehetne színvonalasabbá tenni a versenyt?

A versenykiírást érdemes lenne módosítani, bővíteni, bár ebben is látok előrelépést. Amellett, hogy a bizottság megtesz minden tőle telhetőt, hogy ezek a sütemények a lehető legjobb minőségben kerüljenek a közönség elé, kétségeim vannak, hogy maga a megmérettetés szakmailag mennyit tesz hozzá a cukrászat fejlődéséhez. Lehet csökkenteni a torták kalóriatartalmát, vagy más alakú süteményt készíteni, de ezzel sem leszünk előrébb, mert egy behatárolt szabályrendszernek kell megfelelni, amiből a legtöbbet kell kihozni. Én is többször voltam zsűritag, és mindent megtettem azért, hogy a verseny színvonalas és tiszta legyen. A cukrászok számára ez nagyon fontos megmérettetés, de az a véleményem, hogy mindenkinek saját magának kell fejlődnie, és nem az ország tortájától kell várnia a hírnevet, hanem készíteni egy olyan desszertet, ami csak rá jellemző, és így kitűnni a tömegből.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.