Így vélekedik a cukrász szakma krémje Magyarország tortájáról

Szűcs Árpád, a Four Seasons Hotel Gresham Palace executive pastry séfje markáns gondolatokat fogalmazott meg az iparággal kapcsolatban.

"A modern cukrászat többek között arról szól, hogy ne szégyelljük a dobostortát vagy Esterházy-tortát, már csak azért se, hiszen magyar cukrász vagyok, mindenhol ezt kérik tőlem." - mondta a szakember a Dining Guide-nak adott interjúban.

Mi a gond – ha egyáltalán van gond – az ország tortája koncepcióval?

Egyrészt kár, hogy nem az enyém az ötlet, mert ha csak a gazdasági oldalát nézzük, nagyon okos kezdeményezés. A Magyar Cukrász Ipartestület nagyon sokat tesz azért, hogy az ország tortáját a közönség befogadja, ugyanakkor a magyar cukrászok számára is gyártható, értékelhető koncepciót hozzon létre. Azt kell elkerülnünk, hogy 15 év múlva az ország tortája kék legyen és banánízű. Az viszont, hogy a cukrászok milyen süteményekkel neveznek, amelyek közül ki kell választani a győztest, már nem az ipartestületen, hanem a cukrászokon múlik. Az indulók közül kell dönteni a legjobb mellett.

Hogyan lehetne színvonalasabbá tenni a versenyt?

A versenykiírást érdemes lenne módosítani, bővíteni, bár ebben is látok előrelépést. Amellett, hogy a bizottság megtesz minden tőle telhetőt, hogy ezek a sütemények a lehető legjobb minőségben kerüljenek a közönség elé, kétségeim vannak, hogy maga a megmérettetés szakmailag mennyit tesz hozzá a cukrászat fejlődéséhez. Lehet csökkenteni a torták kalóriatartalmát, vagy más alakú süteményt készíteni, de ezzel sem leszünk előrébb, mert egy behatárolt szabályrendszernek kell megfelelni, amiből a legtöbbet kell kihozni. Én is többször voltam zsűritag, és mindent megtettem azért, hogy a verseny színvonalas és tiszta legyen. A cukrászok számára ez nagyon fontos megmérettetés, de az a véleményem, hogy mindenkinek saját magának kell fejlődnie, és nem az ország tortájától kell várnia a hírnevet, hanem készíteni egy olyan desszertet, ami csak rá jellemző, és így kitűnni a tömegből.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.