Így viselik a cukrászdák az elszálló rezsiköltségeket

Nap, mint nap szörnyülködünk a cukrászsütemények árán. Aki évek óta nem járt Magyarországon, az elképed, hogy 800-900 forint egy tortaszelet – elvitelre. Leülve, valamelyik elegáns cukrászdában, szállodai kávézóban ennek a duplája, hasonlóképpen négyjegyűek az éttermi desszertek forintjai is.

Retro hétvégéket szervezni vagy pékséget nyitni

Az elmúlt egy évben éppen a cukrászati alapanyagok – tojás, vaj, egyéb tejtermékek, liszt, cukor, gyümölcsök – drágultak meg leginkább.

A kézműves cukrászműhelyek árai eddig is a plafont súrolták, hiszen afféle fine dining, egyedi, „artisan” szépségeket kínáltak. Ezeket persze egy szűkebb kör tudta megfizetni. De a krémes, az isler, a linzer, a pogácsák, a sajtos stanglik nem tartoztak a meggondolandó kiadások közé.

A cukrászok jelentős része próbál kitalálni a vevőket becsábító ötleteket – például retro hétvégéket Tátra csúcsokkal, Eckler-fánkokkal, Rigójancsikkal. Vagy pékséget nyitnak az üzletben, amit azért tartanak jó ötletnek, mert ha már valaki bejön a kenyérért, esetleg elcsábul egy meggyes rétesre.

Körképünkben a választék mellett az energiatakarékossági módszerekre is kíváncsiak voltunk,  mert ez ma kulcskérdéssé vált.


Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

A megmaradás a cél

Kemenes Edith, a biatorbágyi székhelyű Kemenes vállalat társtulajdonosa, ügyvezetője:

"Nem a nyereségesség most a cél, hanem a megmaradás. Január közepétől észleltünk egy 10 százalékos visszaesést, ez hozzávetőleg két hétig tartott. Február eleje óta már fellendült a forgalom, sőt, van ahol, növekedés tapasztalható, például a Vámház körúti üzletünkben, de ez nem mindegyik egységünkre jellemző. Nagyjából ugyanazok a termékek fogynak mindenütt.

Az energia felhasználásnál nem nagyon tudok spórolni. Szerencsére, már jóval korábban takarékos égőkre álltunk át, sok helyütt mozgásérzékelőre. De azon nem tudunk változtatni, hogy a különféle gépek és sütők sok energiát fogyasztanak" - fogalmaz.

"Részt veszünk egy, a kormány által finanszírozott pályázatban, illetve az energetikai  szolgáltatókkal igyekszünk a szerződések lejártakor minél jobb árakkal szerződni. Sajnos, csak a szerződések lejáratának pillanatában lehet ezeket újra tárgyalni. Így minél későbbi volt ez az időpont, annál magasabb maradt a tarifa - jelentette ki.

Hogy mit hoznak a nehezebb időszakok? Igen, az ilyen helyzetek mindig kreatívvá teszik az embert. Ami a marketinget illeti, például úgy, hogy „házilag" készítjük a videókat, fotókat" - tette hozzá a társtulajdonos.

Az árakat nem lehet a csillagos égig emelni

Az óbudai Koch cukrászda tulajdonosa, Koch Danica beszélgetésünk elején rögtön megjegyzi, hogy ahány cukrászda, annyiféle a kínálat, a környék, a helyszín, a vevőkör, sokban különböznek tehát az üzletek. Mint mondta:

"Nem mindegy, hogy sok féléből készítünk kevesebbet, vagy pár termékből nagyobb mennyiséget, ez befolyásolja a sütés módját, gyakoriságát is. Mi a bővebb választék hívei vagyunk, de ilyenkor bevetjük a több évtizedes szakmai tudásunkat, azaz tudjuk, mket lehet egyszerre sütni. Én az akciózást nem kedvelem, ami aznap nem fogy el (élesztős pogácsák, krémesek) azt másnap féláron eladjuk.

A vendégkör nem változott sokat, sőt mondhatni, inkább kicsit bővült. Ami a keresletet illeti, kevesebben vásárolnak hétköznap, a hétvégék ugyanolyanok, egyelőre. Mindig igyekszünk újdonságokat is kitalálni, ez is növeli a forgalmat" - tette hozzá.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Elek Lenke

mfor.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.