Imádják az első magyar whiskyt

A Békési Pálinkafőzde 30. születésnapját egy saját gyártású, 12 éves különleges whiskyvel ünnepelte, ami a piac egyetlen magyar előállítású darabja.

Hatalmas érdeklődés előzte meg az első és jelenleg egyetlen magyar gyártású whisky debütálását az idei Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon. A Békési Pálinka Manufaktúra 43% alkoholfokos 12 éves whiskyje a hazai rendezésű Whisky Show-n ugyancsak sikerrel mutatkozott be, épp csak azt nem értették a látogatók, ha itthon is adott a receptúra, és adott a technológia, miért nincs nagyobb választék belőle?

A kérdés, azóta is ott lóg a levegőben. Azt azért tudni kell, hogy egy maláta- (malt) vagy gabonapárlatot (grain) whiskynek lehessen hívni, ahhoz minimum 3 év hordós érlelés szükséges. Utána ízlés szerint összekeverhetőek (blended), de mind közül, a házasítatlan malátawhisky (single malt) a legértékesebb.

Békési Zoltán pálinkafőző mester több mint egy évtizede kezdett bele a whiskyfőzésbe. Azon túl, hogy világéletében nagy rajongója volt a scotch-nak, mindig kereste szakmájában az új kihívásokat, és remélte, hogy egy napon a legjobb magyar whiskyt vele hozzák összefüggésbe. Jó alapanyagot talált hozzá helyben, Békés megyében. A whisky zamatát adó érleléshez szőlősgazdáktól vásárolta a boroshordókat, aminek belsejét ügyes kezű kádárok enyhén megpirították, ugyanis ez adja a whisky kellemesen lágy aromáját. Az ízvilág tehát hordónként változhat, ezért is döntöttek a hordónkénti megkülönböztetetés mellett, és így születettek meg a sorszámozott Single Barrel tételek.

A Békési Single Malt a hagyományos skót whiskykhez hasonlóan egyfajta árpamalátából készült, a gondosan kikészített tölgyfa hordókban érve 12 év alatt nyerte el végső zamatát. Békési Zoltán, az ötlet gazdája, büszke a végeredményre, szerencsére a fogyasztók is imádják, úgyhogy beszerzett még egy sor különleges hordót, hogy pár év múlva újabb whiskyvel örvendeztessen meg minket.

Forrás: Élelmiszer Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.