Az idei évtől a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, ezért kizárólag szezonális alapanyagok kapnak helyet a választható alapanyagok listájában és idén először lesznek kötelezően használandó alapanyagok is, így a versenyzőknek még inkább szüksége lesz a kreativitásra és képzelőerőre.
A versenyen amatőr és profi kategóriában is indulhatnak a jelentkezők. Az Év Mentes Séfje verseny döntőjét február 20-án rendezik meg, melyet elődöntők előznek meg mindkét kategóriában, a Metro Gasztroakadémián. A jelentkezési határidő 2024. január 24., melyhez az ezen a linken található online űrlapot kell kitölteni és teljesíteni a jelentkezés feltételeit. Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és értékes nyeremények várják.
Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozza és értékeli: Mautner Zsófi gasztroblogger, szakíró, műsorvezető, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író, Kovács Zoltán, a Napfényes Étterem konyhavezetője, vegán séf, Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje, Molnár György mesterszakács, szaktanár, gluténmentes gasztronómiai szakértő. A zsűri elnöke Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, aki a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának győztese. A verseny háziasszony Szinetár Dóra színésznő lesz.