Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Amint azt Orbán Viktor kedd reggel egy Facebook-videóban, bejelentette:  „Az indokolatlan és túlzó áremelések megfékezése” érdekében korlátozza a kereskedők árrését a kormány. 

A legújabb KSH adatok szerint

5,6 százalékos volt az infláció februárban: ennyivel nőttek az árak tavaly februárhoz képest. Egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ezen belül az élelmiszerek 1,2 százalékkal drágultak havi összevetésben.

Az élelmiszer-infláció éves összevetésben 7,1 százalék volt – ennek, és néhány alapcikk (tej, olaj, liszt, tojás) különösen nagy áremelkedésének oka, hogy alacsony a bázis, hiszen korábban ársapka, majd kötelező akciózás szorította le az árakat.

Azoknál az élelmiszereknél, ahol a kormány szerint elszállt az árrés, úgy kell csökkenteni az árakat, hogy a fogyasztói ár maximum 10 százalékkal haladja meg a beszerzési árat. 


Fotó: Depositphotos

Itt a lista a harminc árrésstopos élelmiszerről

Március közepétől 30 alapvető élelmiszer esetében korlátozza a kereskedők árrését a kormány „az indokolatlan és túlzó áremelések megfékezésére”. A miniszterelnök kedd reggeli bejelentése óta Tállai András, az Agrárminisztérium államtitkára tételesen fel is sorolta ezeket:

  1. Csirkemellfilé
  2. Csirkecomb
  3. Csirke far-hát
  4. Csirkeszárny
  5. Egész csirke
  6. Pulykamellfilé
  7. UHT-tej, 1,5% zsírt.
  8. UHT-tej, 2,8% zsírt.
  9. ESL-tej, 1,5% zsírt.
  10. ESL-tej, 2,8% zsírt.
  11. Étolaj
  12. Margarin
  13. Sertészsír
  14. Vaj
  15. Finomliszt
  16. Rétesliszt
  17. Késői burgonya
  18. Kristálycukor
  19. Sertéscomb
  20. Sertéskaraj
  21. Sertésoldalas
  22. Sertéstarja
  23. Tojás
  24. Tejföl
  25. Trappista
  26. Tehéntúró
  27. Natúr joghurt
  28. Gyümölcsjoghurt
  29. Fokhagyma
  30. Párizsi

Mindehhez hozzátették, a továbbiakban a nyomon követett termékek listája 100 kategóriára bővülhet, és olyan alapvető élelmiszerek is szerepelhetnek majd rajta, mint a hal, kávé, tea, rizs, tejszín, marhahús, zsemle és kakaópor. Mindezek mellett a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság is fokozott figyelemmel ellenőrzi az alapvető élelmiszerek, például a tejtermékek és tojás árképzését, hogy a verseny tisztaságát és a fogyasztók érdekeit biztosítsák.

Az NGM részéről az is elhangzott, hogy ha a jelenlegi, az árstopnál lényegesen megengedőbb és rugalmasabb árrésstop nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor ismét bevezetik a hatósági árstopot, amely súlyosabban érintené a kereskedőket.

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.