Itt a magyar Bocuse d’Or döntő versenyzési sorrendje

Február 5-én, a Sirha Budapest 2020. keretein belül kerül megrendezésre a Bocuse d’Or magyar döntője. Mint mindig, most is óriási a tét: a győztes csapat képviselheti hazánkat a tallinni európai válogatón, 2020 májusában.

 Kedden délelőtt lezajlott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Sirha Budapest 2020. közös sajtótájékoztatója az idén harmincadik születésnapját ünneplő Arany Kaviár Étteremben. A sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, „összenő, ami összetartozik”, ami azt jelenti, hogy nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or magyar döntőjének a Sirha Budapest ad otthont, és hogy ez az együttműködés már intézménnyé nőtte ki magát. Ennek bizonyítéka, hogy idén már a Chaîne des Rôtisseurs-nek is a Sirha a helyszíne, valamint a Közétkeztetési Szakácsversenynek is. Ezeknek a versenyeknek a zsűrijeibe beülnek a legnevesebb magyar séfek is, és a Bocuse d’Or Akadémiának köszönhetően a legnívósabb körülmények között versenyezhetnek ennek a két megmérettetésnek a résztvevői is.

Hamvas Zoltán azt is elmondta, hogy nagyon hosszú út van az Akadémia mögött, és többek között a Bocuse d’Or versenyzésnek, és persze a 2016-ban a Sirha Budapesten megrendezett európai válogatónak is köszönhető, hogy Budapest előkelő régiós pozíciót foglal el a világ gasztrotérképén.

Bősze Ákos, a Metro HoReCa vezetője elmondta, hogy ez már az ötödik „Bocuse etap”, amit a Metro és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia közösen indít el. Elmondta azt is, hogy a kezdetektől kiemelt támogatói ennek a törekvésnek, amely ugyan a csúcsgasztronómiát mutatja be, de napról napra tetten érhető a gondolatiság, ami leszivárog a magyar gasztronómia további rétegeibe. Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója kiemelte, hogy a Hungexpo és az Akadémia együttműködése egy nagyon tudatos és jól bejáratott folyamat eredménye.

A sajtótájékozattón Rezsdovics Kata, a Nespresso képviseletében elmondta, hogy február 5-én a legjobb konyhai munkát a Nespresso különdíjjal jutalmazza.

Volenter István a sajtótájékoztatón megköszönte a bizalmat, hogy a magyar csapat jövendőbeni coach-a lehet és elmondta, hogy izgatottan várja, hogy ki lesz a győztes, hiszen ez az ő munkáját is jelentősen befolyásolja majd. Amit ígér, az a precizitás és nyugalom; a döntőig ezt tudja biztosítani a versenyzőknek. Nehéz elképzelnie, hogy nem nyúlhat majd bele semmilyen folyamatba, „a reflexeket le kell majd szorítani, furcsa érzés lesz, de izgatottan várom” – tette hozzá a séf, aki 2010 óta folyamatosan részt vesz a Bocuse d’Or hazai életében, négyszer jutott be a magyar döntőbe, háromszor harmadik, majd az utolsó alkalommal második lett.

A döntőben részt vevő séfek:

Veres István, Babel

Palágyi Eszter, Matild Palace

Haraszti Zsolt, Societé

Csik Gábor, Caviar&Bull

Huszár Tibor, a Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont

Kelemen Roland, Hunguest Hotel Aqua-Sol

 

A sajtótájékoztatón a versenyzési sorrend is kiderült, amelyet sorsolással döntöttek el.

A versenyzési sorrend a következő:

 

1. box: Kelemen Roland

2. box: Haraszti Zsolt

3. box: Palágyi Eszter

4. box: Veres István

5. box: Huszár Tibor

6. box: Csik Gábor

 

Néhány szó a versenyfeladatokról

A magyar döntőre való felkészülés már az európai válogatóra való felkészülés is kell, hogy legyen. Szerencsés fordulat, hogy a selejtező óta kiderült az egyik kötelező tallinni alapanyag, a fürj, ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia menet közben megváltoztatta a magyar döntő hús alapanyagát, hogy a versenyzők előre dolgozhassanak a következő versenyállomásra. A feltételek a szokásosak: a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll a rendelkezésükre, és két ételt kell prezentálniuk.

A haltéma jellege meleg előétel. Kötelező alapanyagai: Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és egy meglepetés zöldség, amely a Metro piacon fog kiderülni a döntő előtti nap délutánján. A meglepetés zöldség a következők közül kerül ki: káposzta, cékla, karfiol, csicsóka, barna csiperkegomba. Fontos információ, hogy éttermi stílusú tányért, de Bocuse d'Or stílusban vár el a zsűri – minimum 3 köretelemmel. Az étel minimum 50%-a hal elem kell legyen, a másik 50% pedig zöldség/gyümölcs – ami csak a verseny Metro piacáról szerezhető be! Az ételhez 1 mártás kötelezően készítendő.

A hústéma jellege meleg főfogás. Kötelező alapanyagai: 7 db fürj (májjal és szívvel együtt), 2 db kacsamáj, 1 üveg vörösbor. A fürjeket egészben kell felhasználni, és ki kell csontozni (főzés előtt vagy után). Az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők szabadon dönthetik el. A pecsenyéstálon való bemutatás során az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kell lenniük (fél vagy egész fürj formájában). A tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és 3 köretnek kell kerülnie. Egy köretnek fürjtojással kell készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhat. A témához két szósz, mártás kötelezően készítendő.

Szarvasgomba és kaviár használata mindkét étel elkészítésénél TILOS!

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.