Ivott már űrlátta kávét?

Tegnap véget ért az ISSpresso „Kávé az űrben” küldetése a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A Lavazza részére az Argotec által, az Olasz Űrhivatal (ASI) közreműködésével kifejlesztett, innovatív kapszulás kávéfőző gép az űrállomás 1-es számú Unity moduljában teljesített szolgálatot. A hosszú utazás 2015. május 3-án kezdődött. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában. A küldetés a Nemzetközi Űrhivatal VITA űrexpedíciójával zárult, amelynek keretében az ESA űrhajósa, Paolo Nespoli harmadik űrutazását hajtotta végre.

A két év alatt az ISSpresso több mint 650 millió kilométert tett meg 28 000 km/h sebességgel, közel 15 500 napfelkeltét ért meg, és 11 űrexpedíció legénységének kényelméhez és jó hangulatához járult hozzá. Az ISSpresso kávéfőző gépnek köszönhetően az űrhajósok ugyanolyan kiváló minőségű presszókávét ihattak az űrben, mint otthon. A világtörténelem során most először főztek valódi Lavazza presszókávét szélsőséges körülmények között, olyan környezetben, ahol a folyadékdinamika törvényei teljesen eltértek a Földön megszokottól.

Az űrben a hab és a kávé nem keveredik, hanem elkülönül egymástól, és a hagyományos kávéscsészét speciális tasak váltja fel és a kávét szívószállal fogyasztják. Az innovatív kapszulás rendszerrel az űrhajósok caffè lungót, forró italokat és a rehidráló funkciónak köszönhetően húslevest is tudtak készíteni a világűrben.

Forrás: Vendég & Hotel


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.