Kategóriagyőztes a Figula Pincészet bora

A Balatonfüreden megrendezett nemzetközi borversenyen hét ország 349 borát nevezték be és minden balatoni borvidék bemutatkozott.

Május végén Balatonfüreden rendezték meg a GROW du Monde nemzetközi borversenyt, amely az olaszrizling borokat gyűjti össze és amelyre hét országból összesen 349 borral neveztek a résztvevők.

A tíz országból érkezett zsűri előtt a Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott, akik között több Master of Wine és Master Sommelier is volt – olvasható a welovebalaton.hu oldalán.

Mint íjrák, öt kategóriában hirdettek győztest, az egyiket, a legjobb olaszrizling alapú házasítás trófeáját a Figula Pincészet 2021-es Olasz & Furmint bora kapta meg.

A legjobb olaszrizling alapú házasítás trófeáját a Figula Pincészet 2021-es Olasz & Furmint bora kapta meg
A legjobb olaszrizling alapú házasítás trófeáját a Figula Pincészet 2021-es Olasz & Furmint bora kapta meg
Fotó: Figula Pincészet Facebook oldala

A győztesek között szlovén, cseh, és horvát borokat is díjaztak az alábbiak szerint:

  • Legjobb fiatal olaszrizling: Vino Gaube Laški Rizling 2023 (Szlovénia)
  • Legjobb érlelt olaszrizling: Vinařtsví No. 44 Dunajovský Vlašák Pašák 2022 (Csehország)
  • Legjobb édes olaszrizling: Galić Graševina "Mateo" Izborna berba 2018 (Horvátország)
  • Legjobb narancs-/natúrbor: Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia)
  • Legjobb olaszrizling alapú házasítás: Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország)

Magyarország 8 platina, 48 arany, 54 ezüst, 47 bronz, Csehország 3 platina, 7 arany, 5 ezüst, Szlovénia 3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz érmet szerzett, míg Horvátország 1 platina, 13 arany, 18 ezüst, 20 bronz, Szerbia 1 platina, 7 arany, 7 ezüst, 6 bronz, Szlovákia 1 platina, 5 arany, 2 ezüst, 2 bronz, Olaszország pedig 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz érmet.


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.