Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc, a Bükk városának gasztronómiai kínálata nagyszínpadon mutatkozott be a 2025. június 7–8-án megrendezett 5. „United by Bread” Kenyér Ünnepen Katowicében, Lengyelországban.

A rendezvény nagyszínpadán Miskolc különleges lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa gasztronómiai értékeit a közönség előtt. Az előadást Kassay Tamás, a MIDMAR (Visit Miskolc) kommunikációs és marketing vezetője tartotta, aki hangsúlyozta, hogy Miskolc gasztronómiai szempontból is kiemelkedő helyet foglal el Magyarország térképén. A város számos kiváló étteremmel büszkélkedhet, amelyek közül három Michelin-ajánlással is rendelkezik. Emellett a város közvetlen közelében további három Michelin ajánlású étterem is található, ami Miskolcot a gasztronómia iránt érdeklődő turisták számára különösen vonzó úti céllá teszi. Az éttermek mellett az erdei gasztroexpressz jelenti a fő vonzerőt.

Kenyérünnep fesztivál Katowicében
Kenyérünnep fesztivál Katowicében
Fotó: Visit Miskolc

Nullkilométeres alapanyagok a fenntarthatóság jegyében

Az előadás során külön figyelmet kapott a helyi alapanyagok használata, a null-kilométeres alapanyagok használata és a fenntarthatóság, valamint az erdei gasztronómia egyre népszerűbb irányzata, az úgynevezett „ehető erdő” koncepció is. Ez utóbbi a Bükk közelségéből adódóan autentikus élményeket kínál a természet és a gasztronómia metszéspontján, amely valódi különlegességként pozicionálja Miskolcot a nemzetközi gasztrotérképen.


Fotó: Visit Miskolc

A Miskolc standnál a látogatók megismerkedhettek a város turisztikai kínálatával, kulturális értékeivel és gasztronómiai különlegességeivel, így többek között bükki szörpöket és borokat is kóstolhatott a nagyérdemű. A miskolci csapat célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést a város iránt, és hosszú távú kapcsolatokat építsen a nemzetközi partnerekkel. A fesztivál során volt olyan érdeklődő, aki a helyszínen, mobiltelefonon lefoglalta miskolci szállását a családi nyaralásához.

A testvérvárosi kapcsolatok határokon átívelő eredményeket hoznak

A testvérvárosi együttműködések lehetőséget kínálnak a városok közötti tudásmegosztásra, kulturális és gazdasági kapcsolatok építésére, valamint turisztikai és oktatási programok közös megvalósítására. Az ilyen találkozók elősegítik az emberek közötti kapcsolatokat is, erősítve az európai szolidaritást és megértést. Miskolc számára ezek az alkalmak fontos fórumot jelentenek a város nemzetközi láthatóságának növelésére.


Fotó: Visit Miskolc

A katowicei „United by Bread” fesztivál története

A „United by Bread” (Kenyér által egyesítve) fesztivált Katowice városa hívta életre, hogy bemutassa testvérvárosai kulturális és kulináris értékeit. A rendezvény története 2019-re nyúlik vissza, azóta minden évben más tematikával, de mindig a kenyér, mint az összetartozás szimbóluma köré szerveződik. A program különlegessége, hogy a testvérvárosok közösen készítenek kenyereket saját hagyományaik szerint, így egyszerre mutatva be a sokszínűséget és az összekötő elemeket. A fesztivált 2023-ban a rangos „Marka Śląskie” díjjal tüntették ki a kultúra kategóriában, amely megerősíti annak jelentőségét a nemzetközi kulturális életben.


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.