Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc, a Bükk városának gasztronómiai kínálata nagyszínpadon mutatkozott be a 2025. június 7–8-án megrendezett 5. „United by Bread” Kenyér Ünnepen Katowicében, Lengyelországban.

A rendezvény nagyszínpadán Miskolc különleges lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa gasztronómiai értékeit a közönség előtt. Az előadást Kassay Tamás, a MIDMAR (Visit Miskolc) kommunikációs és marketing vezetője tartotta, aki hangsúlyozta, hogy Miskolc gasztronómiai szempontból is kiemelkedő helyet foglal el Magyarország térképén. A város számos kiváló étteremmel büszkélkedhet, amelyek közül három Michelin-ajánlással is rendelkezik. Emellett a város közvetlen közelében további három Michelin ajánlású étterem is található, ami Miskolcot a gasztronómia iránt érdeklődő turisták számára különösen vonzó úti céllá teszi. Az éttermek mellett az erdei gasztroexpressz jelenti a fő vonzerőt.

Kenyérünnep fesztivál Katowicében
Kenyérünnep fesztivál Katowicében
Fotó: Visit Miskolc

Nullkilométeres alapanyagok a fenntarthatóság jegyében

Az előadás során külön figyelmet kapott a helyi alapanyagok használata, a null-kilométeres alapanyagok használata és a fenntarthatóság, valamint az erdei gasztronómia egyre népszerűbb irányzata, az úgynevezett „ehető erdő” koncepció is. Ez utóbbi a Bükk közelségéből adódóan autentikus élményeket kínál a természet és a gasztronómia metszéspontján, amely valódi különlegességként pozicionálja Miskolcot a nemzetközi gasztrotérképen.


Fotó: Visit Miskolc

A Miskolc standnál a látogatók megismerkedhettek a város turisztikai kínálatával, kulturális értékeivel és gasztronómiai különlegességeivel, így többek között bükki szörpöket és borokat is kóstolhatott a nagyérdemű. A miskolci csapat célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést a város iránt, és hosszú távú kapcsolatokat építsen a nemzetközi partnerekkel. A fesztivál során volt olyan érdeklődő, aki a helyszínen, mobiltelefonon lefoglalta miskolci szállását a családi nyaralásához.

A testvérvárosi kapcsolatok határokon átívelő eredményeket hoznak

A testvérvárosi együttműködések lehetőséget kínálnak a városok közötti tudásmegosztásra, kulturális és gazdasági kapcsolatok építésére, valamint turisztikai és oktatási programok közös megvalósítására. Az ilyen találkozók elősegítik az emberek közötti kapcsolatokat is, erősítve az európai szolidaritást és megértést. Miskolc számára ezek az alkalmak fontos fórumot jelentenek a város nemzetközi láthatóságának növelésére.


Fotó: Visit Miskolc

A katowicei „United by Bread” fesztivál története

A „United by Bread” (Kenyér által egyesítve) fesztivált Katowice városa hívta életre, hogy bemutassa testvérvárosai kulturális és kulináris értékeit. A rendezvény története 2019-re nyúlik vissza, azóta minden évben más tematikával, de mindig a kenyér, mint az összetartozás szimbóluma köré szerveződik. A program különlegessége, hogy a testvérvárosok közösen készítenek kenyereket saját hagyományaik szerint, így egyszerre mutatva be a sokszínűséget és az összekötő elemeket. A fesztivált 2023-ban a rangos „Marka Śląskie” díjjal tüntették ki a kultúra kategóriában, amely megerősíti annak jelentőségét a nemzetközi kulturális életben.


Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.