Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc, a Bükk városának gasztronómiai kínálata nagyszínpadon mutatkozott be a 2025. június 7–8-án megrendezett 5. „United by Bread” Kenyér Ünnepen Katowicében, Lengyelországban.

A rendezvény nagyszínpadán Miskolc különleges lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa gasztronómiai értékeit a közönség előtt. Az előadást Kassay Tamás, a MIDMAR (Visit Miskolc) kommunikációs és marketing vezetője tartotta, aki hangsúlyozta, hogy Miskolc gasztronómiai szempontból is kiemelkedő helyet foglal el Magyarország térképén. A város számos kiváló étteremmel büszkélkedhet, amelyek közül három Michelin-ajánlással is rendelkezik. Emellett a város közvetlen közelében további három Michelin ajánlású étterem is található, ami Miskolcot a gasztronómia iránt érdeklődő turisták számára különösen vonzó úti céllá teszi. Az éttermek mellett az erdei gasztroexpressz jelenti a fő vonzerőt.

Kenyérünnep fesztivál Katowicében
Kenyérünnep fesztivál Katowicében
Fotó: Visit Miskolc

Nullkilométeres alapanyagok a fenntarthatóság jegyében

Az előadás során külön figyelmet kapott a helyi alapanyagok használata, a null-kilométeres alapanyagok használata és a fenntarthatóság, valamint az erdei gasztronómia egyre népszerűbb irányzata, az úgynevezett „ehető erdő” koncepció is. Ez utóbbi a Bükk közelségéből adódóan autentikus élményeket kínál a természet és a gasztronómia metszéspontján, amely valódi különlegességként pozicionálja Miskolcot a nemzetközi gasztrotérképen.


Fotó: Visit Miskolc

A Miskolc standnál a látogatók megismerkedhettek a város turisztikai kínálatával, kulturális értékeivel és gasztronómiai különlegességeivel, így többek között bükki szörpöket és borokat is kóstolhatott a nagyérdemű. A miskolci csapat célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést a város iránt, és hosszú távú kapcsolatokat építsen a nemzetközi partnerekkel. A fesztivál során volt olyan érdeklődő, aki a helyszínen, mobiltelefonon lefoglalta miskolci szállását a családi nyaralásához.

A testvérvárosi kapcsolatok határokon átívelő eredményeket hoznak

A testvérvárosi együttműködések lehetőséget kínálnak a városok közötti tudásmegosztásra, kulturális és gazdasági kapcsolatok építésére, valamint turisztikai és oktatási programok közös megvalósítására. Az ilyen találkozók elősegítik az emberek közötti kapcsolatokat is, erősítve az európai szolidaritást és megértést. Miskolc számára ezek az alkalmak fontos fórumot jelentenek a város nemzetközi láthatóságának növelésére.


Fotó: Visit Miskolc

A katowicei „United by Bread” fesztivál története

A „United by Bread” (Kenyér által egyesítve) fesztivált Katowice városa hívta életre, hogy bemutassa testvérvárosai kulturális és kulináris értékeit. A rendezvény története 2019-re nyúlik vissza, azóta minden évben más tematikával, de mindig a kenyér, mint az összetartozás szimbóluma köré szerveződik. A program különlegessége, hogy a testvérvárosok közösen készítenek kenyereket saját hagyományaik szerint, így egyszerre mutatva be a sokszínűséget és az összekötő elemeket. A fesztivált 2023-ban a rangos „Marka Śląskie” díjjal tüntették ki a kultúra kategóriában, amely megerősíti annak jelentőségét a nemzetközi kulturális életben.


Piacbővítésre készül a multi hazai érdekeltsége

Piacbővítésre készül a multi hazai érdekeltsége 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.