Kiderült, idén milyen ételekből rendeltük a legtöbbet

Összesen öttonnányi jégkockát rendeltek az idén a Wolt magyarországi felhasználói, akik közel 1 millió banánt is beraktak a kosárba. Ha ételrendelésről van szó, a magyar nagyvárosok lakói – a debreceniek kivételével – továbbra is a sajtburgerre esküsznek, nagyot lépett azonban előre és immár dobogós – a gyros kárára – a pad thai.

Nem csupán a jégre mutatkozott fokozott igény: az ételkiszállító vállalat leginkább pénteken aktív felhasználói közel 1 millió banánt is rendeltek, de ásványvízből is vásároltak úgy 900 ezer liternyit, főleg szénsavmenteset. Népszerűek voltak az elmúlt évek klasszikusai is: a fürtös paradicsom, a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej, a citrom, a zsemle és a kígyóuborka.

Rendhagyó sorrend a nassolnivalók kategóriában

Az aranyérmet a tejcsokoládé zsebelte be, a második helyezés a sós chipsé lett, a harmadik az újhagymásé, ezt követi a sorban a ketchupos, valamint a csípős paprikás-lime-os chips.


Fotó: Wolt

Az állateledelek frontján a bárányos nedves kutyatáp volt a legkelendőbb, míg a macskáknak a legtöbb gazdi nyúlpástétomot rendelt. A legnagyobb értékű rendelést állateledel- és játékok kategóriában 120 ezer forintot is meghaladó értékben adták le. Ezeken felül több mint 3 és fél tonnányi macskaalmot is kiszállítottak a futárok, továbbá egy mázsánál is több szénát a házinyulaknak. 

Debrecen a taco fővárosa

A magyarok továbbra is ragaszkodnak “nemzeti eledelükhöz”, a sajtburgerhez: ebből minden eddiginél több, közel 700 ezer fogyott az idén. Mint minden eddigi évben, úgy 2024-ben is a pizza következett a rangsorban, a korábban bronzérmes gyrost azonban felváltotta a pad thai – ami különösen Budapesten népszerű.

Ehhez képest szinte eltörpül az éves szinten megrendelet 70 ezer gyros tál vagy az 50 ezer spagetti carbonara mennyisége. Ha pedig szószról van szó, a fokhagymás az egyértelmű kedvenc: ebből 150 ezret rendeltünk az idén.

A megyei jogú városok lokális toplistáját mindenütt a sajtburger vezeti – egyetlen kivétellel: Debrecenben a taco a domináns. Egyéb regionális különbségek is megfigyelhetők a városok között. Míg Pécsett az olasz ételek dominálnak (főleg a carbonara és a cacciatore), Zalaegerszegen a kebab és a gyros, Nyíregyháza a fasírtért, Győr a carbonaraért, Békéscsaba a rántott csirkemellért van oda, addig Szeged az indiai konyha egyik alapdarabjáért, a fokhagymás naan kenyérért rajong.

 


Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide ceremóniáján

Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide ceremóniáján 

Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?

Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben? 

A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.
Rangos elismerés a Törleynek

Rangos elismerés a Törleynek 

Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások

Változnak a német étkezési szokások 

A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten

Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten 

Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász

Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász 

Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő 

Azt tartják, az az egyetlen jó döntés, ha ilyenkor kényeztetjük a testet és a lelket. Így tettünk mi is, és egyáltalán nem bántuk meg.
Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja

Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja 

A 2025-ös listán Róma olyan városokat előzött meg, mint London Marrakech, Párizs, és Nápoly.
Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.