Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

A Par Excellence díjat a Masosz tagságának szavazatai alapján lehet elnyerni. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag, annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott célkitűzések megvalósulásához – tájékoztatta az MTI-t kedden a Magyar Sommelier Szövetség.

Termelő kategóriában Koch Csaba lett a kitüntetett. A méltatás szerint a Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken is gazdálkodó termelő (aki jelenleg a Magyar Bor Akadémia elnöke) napjainkra a hazai borászat emblematikus figurájává vált, szinte nincs olyan kitüntetés, amit ne érdemelt volna ki, miközben a vajdasági temerini, valamint a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel együttműködve kutatja rezisztens szőlőfajtákkal a jövő útjait. Borotai birtoka mellett már a Villány melletti Diósviszlón is rendelkezik egy 65 hektáros területtel.

Kereskedő kategóriában a Drop Shop Borkereskedés és Borbár érdemesült a díjra. A budapesti vállalkozás 2009-ben indult, azzal a céllal, hogy a világ legizgalmasabb klasszikus és új borvidékeinek borait elérhetővé tegye a hazai közönség számára. A Drop Shop az angolszász fine wine merchantek mintájára építi választékát, több mint ezerféle boruk Európa és a világ nagy, klasszikus borvidékeinek ismert és kevésbé ismert remekei – áll az indoklásban.

Vendéglátó kategóriában a tatai Platán Gourmet étterem részesült az elismerésben.

A méltatás emlékeztet: az étterem immár harmadik éve büszkélkedhet azzal, hogy Magyarország első vidéki éttermeként érdemelte ki a két Michelin-csillagot. Pesti István séf irányításával a Platán Gourmet egyedi és kifinomult konyhát képvisel, borlapja pedig kiemelkedő minőségű magyar és nemzetközi borokat kínál.


Fotó: Magyar Sommelier Szövetség

Oktató kategóriában Petzold Attila az idei Par Excellence-díjazott. A közlemény szerint egész karrierjét végigkísérte az edukáció. A Magyar Borok Házában külföldi vendégeket oktatott a magyar bor szépségeire, majd az Eszencia Magazin szakmai szerkesztőjeként szintén sok edukatív tartalmat készített.

Független bor- és párlatoktatóként igyekszik hangsúlyt fektetni a könnyed, szellemes előadásmódra, mivel meggyőződése, hogy egy jó nevetés mellett az ismeretek is könnyebben hasznosulnak

- méltatták Petzold Attilát.

Szakíró kategóriában Németi Sándor lett a díjazott, aki a WineArtCulture bor-és gasztronómiai online portál alapítója, főszerkesztője és tulajdonosa. 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban, ezen kívül marketing- és PR kommunikációval is foglalkozik.

Harmadik alkalommal kerül sor a Dr. Kosárka emlékdíj kiadására;

ezt a díjat az a borász érdemli ki, aki a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért.

Az elismerést ezúttal a „rozékirályként” is ismert, szekszárdi Dúzsi Tamás kapja, aki a cannes-i rozé világbajnokságon a kezdetektől napjainkig 46 érmet nyert el. Ezzel a korszakos teljesítményével a világ élvonalába tartozik, ő nyerte eddig a legtöbb érmet, megelőzve a franciaországi borászatokat is

 

- áll a közleményben.


Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.
Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.
Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben

Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben 

Egyedülálló környezetben a hazai kézműves márkák.
Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek

Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek 

Aranyérmet kapott a Gyulai Kávélikőr.
50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.