Kiváló borok, különleges ínyencségek

Az autentikus népi konyha kedvelőinek érdemes résen lenniük és követni a Sváb-sarok, azaz Dél-Bács-Kiskun négy településének közös rendezvényeit.

A települések célja, hogy az eddig kevésbé ismert, ám kifejezetten jó borokat készítő térség ismét felkerülhessen az ország turisztikai térképére. 

Az összefogás egyik fontos eleme a térségi borturizmus fellendítése: havonta tematikus programokkal, nyitott pincékkel, gasztronómiai különlegeségekkel és kulturális eseményekkel várják a látogatókat.

A Sváb-sarok a régió négy településének egymásra találásával jött létre: Császártöltés, Érsekhalma, Hajós és Nemesnádudvar ismerték fel az együttműködés adta lehetőségeket.

Egy terület- és településfejlesztési projektnek hála Nemesnádudvaron megvalósult a Bor Bagoly présház és pince, valamint „kistestvére", a közösségi térként és információs pontként szolgáló császártöltési Koccintó, ahol remek helyi borokat kóstolhat a betérő vendég. A 25 méter hosszú pincében tárolhatják boraikat a helyi borászok, a présházban pedig kóstolókat szerveznek.

Továbbá tervezési szakaszban van egy térségi kerékpárút, valamint egy aktív öko-turisztikai fejlesztés is, amelynek eredményeként akár víziúton is be lehet járni a Sváb-sarok településeit.



A kétszázéves pince új élete

A nemesnádudvari Bor Bagoly, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának pincéje mintegy 200 éves múltra tekint vissza. Eredetileg a Metzinger-család birtokában volt, az önkormányzat az örökös Kishegyi-családtól vásárolta meg az épületet, hogy megtartva eredeti jellegét és üzenetét, újra életet leheljen belé.

A Bor Bagolyban a Metzinger-család történetén keresztül a térségi svábok világát is megismerhetjük. Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy az egykori tulajdonosok jelmondatának szellemében működtesse tovább a pincét: „Olyan cselekedeteid legyenek, amelyeket soha nem kell szégyellned!"


Aki kedvet kapott a Sváb Sarok vendégcsalogató kínálatából csemegézni, bátran választhat az idei rendezvény-listából:

2023.11.11. Márton-napi pincetúra, Hajósi Pincefalu

Márton-napi libalakoma, Nemesnádudvar, Leirer Pince

2023.12.02. II. Vadkolbász és Borfesztivál, Nemesnádudvar

2023.12.8-10. Adventi Pincenyitogató, Hajósi Pincefalu

2024.01.20. Vince-napi vesszővágás és borvacsora, Hajósi Pincefalu

Borkóstolók a Bor Bagolyban – bejelentkezés alapján

Forrás: Sváb-sarok


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.