Kiváló borok, különleges ínyencségek

Az autentikus népi konyha kedvelőinek érdemes résen lenniük és követni a Sváb-sarok, azaz Dél-Bács-Kiskun négy településének közös rendezvényeit.

A települések célja, hogy az eddig kevésbé ismert, ám kifejezetten jó borokat készítő térség ismét felkerülhessen az ország turisztikai térképére. 

Az összefogás egyik fontos eleme a térségi borturizmus fellendítése: havonta tematikus programokkal, nyitott pincékkel, gasztronómiai különlegeségekkel és kulturális eseményekkel várják a látogatókat.

A Sváb-sarok a régió négy településének egymásra találásával jött létre: Császártöltés, Érsekhalma, Hajós és Nemesnádudvar ismerték fel az együttműködés adta lehetőségeket.

Egy terület- és településfejlesztési projektnek hála Nemesnádudvaron megvalósult a Bor Bagoly présház és pince, valamint „kistestvére", a közösségi térként és információs pontként szolgáló császártöltési Koccintó, ahol remek helyi borokat kóstolhat a betérő vendég. A 25 méter hosszú pincében tárolhatják boraikat a helyi borászok, a présházban pedig kóstolókat szerveznek.

Továbbá tervezési szakaszban van egy térségi kerékpárút, valamint egy aktív öko-turisztikai fejlesztés is, amelynek eredményeként akár víziúton is be lehet járni a Sváb-sarok településeit.



A kétszázéves pince új élete

A nemesnádudvari Bor Bagoly, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának pincéje mintegy 200 éves múltra tekint vissza. Eredetileg a Metzinger-család birtokában volt, az önkormányzat az örökös Kishegyi-családtól vásárolta meg az épületet, hogy megtartva eredeti jellegét és üzenetét, újra életet leheljen belé.

A Bor Bagolyban a Metzinger-család történetén keresztül a térségi svábok világát is megismerhetjük. Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy az egykori tulajdonosok jelmondatának szellemében működtesse tovább a pincét: „Olyan cselekedeteid legyenek, amelyeket soha nem kell szégyellned!"


Aki kedvet kapott a Sváb Sarok vendégcsalogató kínálatából csemegézni, bátran választhat az idei rendezvény-listából:

2023.11.11. Márton-napi pincetúra, Hajósi Pincefalu

Márton-napi libalakoma, Nemesnádudvar, Leirer Pince

2023.12.02. II. Vadkolbász és Borfesztivál, Nemesnádudvar

2023.12.8-10. Adventi Pincenyitogató, Hajósi Pincefalu

2024.01.20. Vince-napi vesszővágás és borvacsora, Hajósi Pincefalu

Borkóstolók a Bor Bagolyban – bejelentkezés alapján

Forrás: Sváb-sarok


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.