Mai íróink kedvencei a VakVarjú éttermek étlapján

Új trend a hazai vendéglátásban az irodalom és a gasztronómia összekapcsolása. Vagy mégsem? Hiszen Krúdy rá a legjobb példa, hogy már 150 évvel ezelőtt is megihletett egy-egy fölséges étel kiváló írókat és költőket is. A kávéházakban, éttermekben – egyfajta ódon co-working  coffee térben – dolgoztak mára klasszikussá lett nagyjaink.

Amit főzés közben se lehet letenni
Az utóbbi 20 évben megszületett egy új műfaj, a gasztroesszé, amelynek úttörő képviselője Bächer Iván volt. Ekkor alakult ki egy másik sajátos trend is, miszerint a kiváló tollú írók – mint Esterházy Péter - komédiát vagy drámát írtak egy-egy étteremlátogatásból.
Ma Dragomán György az – jelen sorok szerzője szerint - aki úgy tud főzni, mint amilyen zseniálisan ír is, legalábbis számomra erre jó példa a Főzőskönyv, amelyet újra és újra kell olvasni, és főzés közben se lehet letenni…

A 94. ünnepi könyvhét tiszteletére, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére a VakVarjú éttermek étlapjára kortárs magyar írók kedvenc fogásai kerülnek fel. Május 25-től. a vendégek megkóstolhatják Vámos Miklós, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Szabó T. Anna, Tisza Kata és Berg Judit kedvenc ételeit is.

Vámos kedvence a rakott krumpli
Az ünnepi könyvhét helyszíne évek óta a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környéke. Az irodalom, az olvasás, a könyvhét, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróink tiszteletére határoztuk el, - akik egyébként is nálunk törzsvendégnek számítana - hogy kedvenc fogásaikat kóstolhatják meg a vendégek a programot megelőző hetekben - mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

„Szegény családból származom, nálunk a rakott krumpli ünnepi étel volt. Édesanyám ugyanakkor nem volt nagy konyhaművész és az alapanyagora se volt sokszor pénzünk. És ha kimarad a tojás és a kolbász, az már inkább sült krumpli. Amikor először önálló háztartásom lett, mégis ezt a fogást kezdtem el készíteni, egyre több tojással. Végül a tojássárgáját belekevertem a tejfölbe és szép színe lett. Ez tetszett. Amikor az Amerikai Egyesült Államokban éltem, az ottani ismerőseimnek is ezt készítettem. Kicsit aggódtak a koleszterintartalma miatt, de az utolsó morzsáig elfogyott. A VakVarjú az egyik törzshelyem, így nagyon örülök, hogy a rakott krumplimat egy kis csavarral felvették az ünnepi ajánlatba. Különösen díjazom, hogy kacsakolbászt használnak, mert az egyik fiam a húsok közül csak a baromfit szereti” – mondta Vámos Miklós.

Erdélyi ízek, a varjúfiókáknak is

„A tárkonyos-paradicsomos ízvilág egy levesben Magyarországon sok embernek kicsit furcsának tűnik, de nekem ez a gyerekkor íze, hiszen Erdélyben születtem, ahol igen népszerű ez a fűszer. Ezért került bele Főzőskönyvembe is a tárkonyos-paradicsomos lencseleves és nyári változata, a zöldbableves. Az elkészítés módját korábban a saját közösségi oldalamon is megosztottam, és ezzel kapcsolatban érkezett vissza a legtöbb ételfotó és pozitív visszajelzés” – mesélte Dragomán György.
„Több ételt is szeretek, de mivel gyerekkönyvíró vagyok, ezért a lasagnét ajánlottam az étlapra, ami a legkisebb varjúfiókáknak is bizonyosan ízlik majd” – mondta Berg Judit.
„A madártejet azért szeretem, mert a gyerekkort és édesanyámat juttatja eszembe. Idén már ettem egy izgalmas változatot mandulaszeletekkel, azóta is ezt kívántam, direkt halogattam az elkészítését, pedig minden volt hozzá otthon, azért, hogy annál ünnepélyesebb legyen újra megkóstolni.” – mondta Szabó T. Anna.
Tisza Kata kedvence a puliszka. Ahogy nyilatkozta, 18 éves koráig élt Erdélyben, ahol kihagyhatatlan volt az életemből. Számos módon lehet elkészíteni, az én kedvencem a lágy, pörcös, kicsit pirított változat.

Grecsónak a pljeskavica

Szegváriként a családdal sokszor jártunk át a jugó piacra farmerért és nem maradhatott ki a közös plejskavicázás sem. A Grecsó név nagyapám elmélete szerint a görög Greco elszlávosodásából született meg, és szerbül valóban „Kisgörögöt” jelent. Hogy tényleg így van-e, vagy ez csak egy családi mítosz, nem tudom, de balkáni indentitásom vitathatatlan. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a szerb grillételek közül a kedvencemet, a plejskavicát tetetem fel az étlapra - mesélte Grecsó Krisztián.
Az étteremcsalád már hónapokkal ezelőtt elkezdte a Kávé, süti, irodalom rendezvényeket, amikor is a Halásztelken lévő Dobay cukrászdájukba hívnak meg írókat, egy-egy hangulatos beszélgetésre.

Elek Lenke 

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.