Mai íróink kedvencei a VakVarjú éttermek étlapján

Új trend a hazai vendéglátásban az irodalom és a gasztronómia összekapcsolása. Vagy mégsem? Hiszen Krúdy rá a legjobb példa, hogy már 150 évvel ezelőtt is megihletett egy-egy fölséges étel kiváló írókat és költőket is. A kávéházakban, éttermekben – egyfajta ódon co-working  coffee térben – dolgoztak mára klasszikussá lett nagyjaink.

Amit főzés közben se lehet letenni
Az utóbbi 20 évben megszületett egy új műfaj, a gasztroesszé, amelynek úttörő képviselője Bächer Iván volt. Ekkor alakult ki egy másik sajátos trend is, miszerint a kiváló tollú írók – mint Esterházy Péter - komédiát vagy drámát írtak egy-egy étteremlátogatásból.
Ma Dragomán György az – jelen sorok szerzője szerint - aki úgy tud főzni, mint amilyen zseniálisan ír is, legalábbis számomra erre jó példa a Főzőskönyv, amelyet újra és újra kell olvasni, és főzés közben se lehet letenni…

A 94. ünnepi könyvhét tiszteletére, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére a VakVarjú éttermek étlapjára kortárs magyar írók kedvenc fogásai kerülnek fel. Május 25-től. a vendégek megkóstolhatják Vámos Miklós, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Szabó T. Anna, Tisza Kata és Berg Judit kedvenc ételeit is.

Vámos kedvence a rakott krumpli
Az ünnepi könyvhét helyszíne évek óta a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környéke. Az irodalom, az olvasás, a könyvhét, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróink tiszteletére határoztuk el, - akik egyébként is nálunk törzsvendégnek számítana - hogy kedvenc fogásaikat kóstolhatják meg a vendégek a programot megelőző hetekben - mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

„Szegény családból származom, nálunk a rakott krumpli ünnepi étel volt. Édesanyám ugyanakkor nem volt nagy konyhaművész és az alapanyagora se volt sokszor pénzünk. És ha kimarad a tojás és a kolbász, az már inkább sült krumpli. Amikor először önálló háztartásom lett, mégis ezt a fogást kezdtem el készíteni, egyre több tojással. Végül a tojássárgáját belekevertem a tejfölbe és szép színe lett. Ez tetszett. Amikor az Amerikai Egyesült Államokban éltem, az ottani ismerőseimnek is ezt készítettem. Kicsit aggódtak a koleszterintartalma miatt, de az utolsó morzsáig elfogyott. A VakVarjú az egyik törzshelyem, így nagyon örülök, hogy a rakott krumplimat egy kis csavarral felvették az ünnepi ajánlatba. Különösen díjazom, hogy kacsakolbászt használnak, mert az egyik fiam a húsok közül csak a baromfit szereti” – mondta Vámos Miklós.

Erdélyi ízek, a varjúfiókáknak is

„A tárkonyos-paradicsomos ízvilág egy levesben Magyarországon sok embernek kicsit furcsának tűnik, de nekem ez a gyerekkor íze, hiszen Erdélyben születtem, ahol igen népszerű ez a fűszer. Ezért került bele Főzőskönyvembe is a tárkonyos-paradicsomos lencseleves és nyári változata, a zöldbableves. Az elkészítés módját korábban a saját közösségi oldalamon is megosztottam, és ezzel kapcsolatban érkezett vissza a legtöbb ételfotó és pozitív visszajelzés” – mesélte Dragomán György.
„Több ételt is szeretek, de mivel gyerekkönyvíró vagyok, ezért a lasagnét ajánlottam az étlapra, ami a legkisebb varjúfiókáknak is bizonyosan ízlik majd” – mondta Berg Judit.
„A madártejet azért szeretem, mert a gyerekkort és édesanyámat juttatja eszembe. Idén már ettem egy izgalmas változatot mandulaszeletekkel, azóta is ezt kívántam, direkt halogattam az elkészítését, pedig minden volt hozzá otthon, azért, hogy annál ünnepélyesebb legyen újra megkóstolni.” – mondta Szabó T. Anna.
Tisza Kata kedvence a puliszka. Ahogy nyilatkozta, 18 éves koráig élt Erdélyben, ahol kihagyhatatlan volt az életemből. Számos módon lehet elkészíteni, az én kedvencem a lágy, pörcös, kicsit pirított változat.

Grecsónak a pljeskavica

Szegváriként a családdal sokszor jártunk át a jugó piacra farmerért és nem maradhatott ki a közös plejskavicázás sem. A Grecsó név nagyapám elmélete szerint a görög Greco elszlávosodásából született meg, és szerbül valóban „Kisgörögöt” jelent. Hogy tényleg így van-e, vagy ez csak egy családi mítosz, nem tudom, de balkáni indentitásom vitathatatlan. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a szerb grillételek közül a kedvencemet, a plejskavicát tetetem fel az étlapra - mesélte Grecsó Krisztián.
Az étteremcsalád már hónapokkal ezelőtt elkezdte a Kávé, süti, irodalom rendezvényeket, amikor is a Halásztelken lévő Dobay cukrászdájukba hívnak meg írókat, egy-egy hangulatos beszélgetésre.

Elek Lenke 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.