Kóser étteremmel gazdagodott Debrecen

Debrecen első kóser étterme, a Hamsza közel-keleti ízvilágú ételeihez számos országból érkeznek alapanyagok. 

A közelmúltban nyitotta meg kapuit  az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) debreceni szervezete által működtett Hamsza Étterem az Aranybika mögötti udvarban. Ez  Az új vendéglátóhely nemcsak amiatt különleges, hogy az emeletén ugyan imaszobát, játszóházat, társalkodót alakítottak ki, azonban mindenki számára nyitott, aki jó ételeket szeretne enni. Hanem amiatt is, hogy ahhoz, hogy teljes mértékben kóser ételeket szolgálhassanak fel, még a konyhai tűzhely és a főzéshez használt eszköz is kóser, és a tűzhelyet is csak zsidó gyújthatja be. A Hamsza kósersági felügyelője egyébként Faigen Sámuel debreceni ortodox rabbi.

Bárány- és marhasülttel, salátákkal, izraeli fűszerekkel, közelkeleti ízvilággal várják a vendégeket, akiknek a neves zsidó séf, a modern kóser gasztronómia egyik megálmodója, Ahron Faigen főz – közölte a civishir.hu-val az étterem egyik vezetője, Preiszler Dániel. A bárányhúst Angliából, a marhát Lengyelországból, a bort Franciaországból és Izraelből, a fűszereket pedig kizárólag Izraelből rendelik, a szárnyasokat Budapestről vagy magyarországi kóser vágóhidakról szerzik be, a lazacot és a zöldségeket pedig Debrecenben veszik. 

 

Az étterem vezetője szerint Debrecen zsidóságának, továbbá az egész városnak emeli a rangját, ha van egy ilyen étterme. Emellett számítanak az Izraelből vagy a Londonból érkező zsidó vagy izraeli utazókra is a vendégkörnél. A hazánkba látogató izraeli és zsidó turisták második legkedveltebb célpontja Debrecen, tehát turisztikai szempontból is jelentős szerepe lehet a Hamszának, de elsősorban a debreceni zsidó és nem zsidó vendégek kedvében szeretnénk járni. Mondják sokan a városban, hogy jártak a kóser étteremben, és jót ettek. Ez a célunk!”– mondta Preiszler Dániel.Szerinte éppen a különlegessége miatt lehet sikeres vállalkozás a zsidó étterem, hiszen például csicseriborsós báránysültet csak itt lehet enni a városban.

Forrás: Cívishír


Új magyar fejlesztésű AI szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban

Új magyar fejlesztésű AI szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban 

Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára.
Életstílusról, etikettről és a siker mibenlétéről írt a luxusszakértő

Életstílusról, etikettről és a siker mibenlétéről írt a luxusszakértő 

Pécsi Balázs könyvében betekintést kapunk a gourmet ételek világába is, legyenek azok franciás desszertek vagy rákfélék – de az osztrigakóstolás helyes mikéntjét is könnyűszerrel elsajátíthatjuk.
Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei

Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei 

Íme a nyár legnagyobb kávéslágerei: a görög ihletésű Freddo és az olasz Shakerato.
Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum 

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben Toszkána festői szépsége a furmint szőlő egyediségével fonódik össze. 
Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.