Kóstolta már Leonardo saját borát?

Ha nem, akkor hamarosan megteheti. És most itt nem a filmsztár, Leonardo di Caprio-ról van szó, hanem az eredeti Leonardoról, azaz Leonardo da Vinciről.

Ugyanis rekonstruálták Leonardo da Vinci szőlőskertjét Milánóban. A reneszánsz kert növény- és szőlőállománya, továbbá hangulatának kialakítása teljesen megegyezik az eredetivel, számol be a nem mindennapi eseményről az euronews.com hírportál.

 

Észak-Itáliában ötszáz évvel ezelőtt bravúrosan neveltek úgy haszonnövényeket, hogy a zöldséges és gyümölcsös egyben pihenőpark is legyen.

Alessandro Cotroneo, a Casa degli Atellani főkertésze meséli az euronews tudósítójának, hogy Leonardo Az utolsó vacsora megfestéséért, fizetségképp kapta 1498-ban a már akkor is értékes ingatlant. A milánói herceg célja az volt, hogy hosszútávon maradásra bírja a Firenzéből 30 évesen Milánóba települt művészt, de Leonardo Az utolsó vacsora megfestése után - kisebb kitérőkkel - visszaköltözött Firenzébe.

Bár pályája a Mona Lisa megfestésével érte el csúcspontját néhány év elteltével Firenzében, milánói freskóját azonban a téma legtökéletesebb megjelenítéseként méltatja az utókor.

Leonardo majdnem 10 ezer négyzetméteres kertjét botanikai értelemben is sikerült rekonstruálni, mivel 2007-ben élő biológiai maradványokra bukkantak a mester idejéből. Az ezekből származó és újranemesített oltványokból pedig ismét elkészülhet Leonardo bora.

Forrás: Euronews


Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.