Kovászos uborkaleves és boldog pecsenyekacsa a Balatonnál

Idén nyáron régi tervek válnak valóra Paloznakon, ami Homola Szabolcsot és a Homola Pincészetet illeti. A pince melletti telken csodálatos panorámával nyílik a borterasz, mely ezentúl a pince állandó kóstolási helyszínéül szolgál majd. A Sáfránkert Vendéglővel pedig egy régóta dédelgetett álom is valóra válik: egy igazi minőségi konyhával és szezonális, helyi alapanyagokkal dolgozó, tisztességes vidéki vendéglővel gazdagodik a falu és a régió.

Sáfránkert vendéglő friss és helyi alapanyagokkal

Innovatív szabadtűzi konyha – ez jellemzi legjobban a Kerekes Sándor vezénylete alatt kialakított étlapot. Az egykori Akác Étterem helyén laza balatoni hely nyílik jól átgondolt, tökéletes fogásokkal. Boldog pecsenyekacsa, kovászosuborka krémleves és madártej pándi meggyhabbal, csak néhány fogás a Sáfránkert Vendéglő kínálatából. Az étlap állandóan változik, előnyben részesítve a szezonális alapanyagokat, mellette táblás ajánlat ad teret a séf kénye-kedvének. A fogások alapja a grill konyha, még a smokerben 5-6 órán keresztül készített kacsát is rádobják a faszenes grillre, mielőtt tányérra kerül. Sáfrányos citromos krumplifőzelék jár mellé, ezt a köretet más főételeknek is lehet kérni.

A séf nem felejti azokat sem, akik a klasszikus konyhához szoktak, vagy ne adj’ isten valami igazi vasárnapi ebédre valót kívánnának: nekik készül a borjúpaprikás tojásos galuskával és tejfölös uborka salátával, vagy a lassan sült kacsacomb vörösboros káposztával és hagymás tört burgonyával. A szabadtűzi ételek mellé variálható a köret, salátát és grill köretet is lehet kérni. Ebédidőben naponta változó fogásokkal készül az étterem, hogy a közelben nyaralók akár minden nap visszajárhassanak egy finom ebédért. Bele lehet majd futni tökfőzelékbe, rakott káposztába és igazi nyári ételekbe is. Van gyerekmenü is. „Igyekszünk a gyerekeknek is nem a balatoni stílusban gyerekbarát ételeket főzni, nincs dínófasírt és mosolygós krumpli, egyszerű ételekkel szeretnénk megszerettetni velük a gasztronómiát és az evést” – mondja Sanyi, a séf.

Az alapanyag beszerzés sarkalatos pontja a konyhának, a szürkemarha rostélyos és kacsa egyből a vágóhídról érkezik, a pisztráng tapolcai, a fűszerek a saját fűszerkertből származnak. A Sáfránkert Vendéglő borkínálatának alapját a Homola Pincészet tételei adják, melléjük a balatoni régió és a környék legjavából válogattunk.

Homola Borterasz lenyűgöző panorámával

Vannak dolgok, amik egyszerűen csak jók. Ilyen a csodálatos panoráma, a terasz a szőlősorok végében, egy finom olaszrizling a kezünkben, napsütés az arcunkon, és ilyen a Homola Borterasz a paloznaki szőlőhegy oldalában, rögtön a Pincészet mellett. A terasz ezentúl – szerda kivételével minden nap – tárt karokkal vár minden látogatót. Lehet kóstolni, nézelődni, beszélgetni, lazítani, elheverni, aki pedig megéhezik, annak bor mellé szóló tökéletes falatokat kínálnak Homoláék. A hidegtálon környékbeli termelők és az Öshonos Delikát sajtjai, szalámiai és sonkái csábítanak.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Friss felmérés a magyar italfogyasztásról

Friss felmérés a magyar italfogyasztásról 

A kutatás arra is rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.