Krumplis gömböc és ökörpörkölt a tirpákok kedvence

Összesen tizennyolcezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a hétvégén megrendezendő 5. Tirpák Fesztiválon és Pálinkanapon, valamint a 2. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon.

Az eseménnyel a szabolcsi megyeszékhely a várost újratelepítő tirpákokról, a tót, szlovák ajkú lakosokról emlékezik meg, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre beköltöztek és létrehozták a ma is létező bokortanyák világát a környéken. A főként Szlovákiából származó népcsoport hagyományait és életmódját bemutató gasztronómiai fesztiválon egyszerű alapanyagokból készített tirpák ételeket kóstolhatnak meg jegy ellenében a látogatók - mondta Ulrich Attila alpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Szombaton és vasárnap a város főterén több mint húsz nyíregyházi étterem, hét szakképző iskola és hagyományőrző egyesület készíti el saját speciális vagy újragondolt tirpák népi ételeit. A vendégek közel negyvenféle ételből válogathatnak, megkóstolhatják többek között a tirpák cirkás paszulylevest, a vágási lestyános ökörpörköltet köles-dödöllével, a krumplis gömböcöt kukoricalángoson tálalva, a tirpák káposztás-tejfölös libaaprólékot tepertős galuskával, a kondások bablevesét, a káposztás krumplis paszulylevest házi tejföllel, a pergelt savanyú káposztás csirásgaluskát tepertővel, a káposztás puliszkát, a törtpaszulyt és a tirpák tarhonyát is.

A főzésbe a meghívott lengyel, ukrán és szlovák testvérvárosok egyaránt beszállnak majd, az ételeket szakmai zsűri értékeli. A városnapokon ezer adag szilváslepénnyel lepik meg a helyi vendéglátóipari szakközépiskola tanulói és oktatói a nyíregyháziakat, akik tirpák tekercset, almás és káposztás bélest, almás puffancsot, különböző ízesítésű réteseket, fánkot, rácsos almást, kemencés kalácsot, hájas tésztát és tökös bélest is kóstolhatnak a fesztiválon.

Vasárnap rendezik meg a bogrács- és grillbajnokságot, amelyen tizenhét civil szervezet szakácsai mintegy ötezer adag ételt készítenek majd el. Lesz csülkös bableves, tirpák csirkeragu lángoson tálalva, birsalmás, savanyú káposztás sült csirke, lecsó, birkapörkölt, túrós, almás és meggyes rétes, valamint mákos kalács is.

A két nap alatt bemutatkoznak a pálinkalovagrendek és számos pálinkafőzde is, lesznek koncertek, valamint népzenei és néptáncbemutatók, megismerhetik a látogatók a Nyíregyházi Települési Értéktárat és a postás utazó kiállítást, a szív világnapja alkalmából pedig szűréseket és tanácsadást tartanak a Jósa András Oktatókórház szakemberei. A rendezvénysorozatot megelőzően pénteken mutatják be Z. Szalay Pál (1891-1975) nyíregyházi festőművész 1930-ban festett, Nyíregyháza betelepítése című festményét. A monumentális, több mint 23 négyzetméteres képet a város önkormányzata segítségével restaurálták és mutatják be a közönségnek.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.