Krumplis gömböc és ökörpörkölt a tirpákok kedvence

Összesen tizennyolcezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a hétvégén megrendezendő 5. Tirpák Fesztiválon és Pálinkanapon, valamint a 2. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon.

Az eseménnyel a szabolcsi megyeszékhely a várost újratelepítő tirpákokról, a tót, szlovák ajkú lakosokról emlékezik meg, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre beköltöztek és létrehozták a ma is létező bokortanyák világát a környéken. A főként Szlovákiából származó népcsoport hagyományait és életmódját bemutató gasztronómiai fesztiválon egyszerű alapanyagokból készített tirpák ételeket kóstolhatnak meg jegy ellenében a látogatók - mondta Ulrich Attila alpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Szombaton és vasárnap a város főterén több mint húsz nyíregyházi étterem, hét szakképző iskola és hagyományőrző egyesület készíti el saját speciális vagy újragondolt tirpák népi ételeit. A vendégek közel negyvenféle ételből válogathatnak, megkóstolhatják többek között a tirpák cirkás paszulylevest, a vágási lestyános ökörpörköltet köles-dödöllével, a krumplis gömböcöt kukoricalángoson tálalva, a tirpák káposztás-tejfölös libaaprólékot tepertős galuskával, a kondások bablevesét, a káposztás krumplis paszulylevest házi tejföllel, a pergelt savanyú káposztás csirásgaluskát tepertővel, a káposztás puliszkát, a törtpaszulyt és a tirpák tarhonyát is.

A főzésbe a meghívott lengyel, ukrán és szlovák testvérvárosok egyaránt beszállnak majd, az ételeket szakmai zsűri értékeli. A városnapokon ezer adag szilváslepénnyel lepik meg a helyi vendéglátóipari szakközépiskola tanulói és oktatói a nyíregyháziakat, akik tirpák tekercset, almás és káposztás bélest, almás puffancsot, különböző ízesítésű réteseket, fánkot, rácsos almást, kemencés kalácsot, hájas tésztát és tökös bélest is kóstolhatnak a fesztiválon.

Vasárnap rendezik meg a bogrács- és grillbajnokságot, amelyen tizenhét civil szervezet szakácsai mintegy ötezer adag ételt készítenek majd el. Lesz csülkös bableves, tirpák csirkeragu lángoson tálalva, birsalmás, savanyú káposztás sült csirke, lecsó, birkapörkölt, túrós, almás és meggyes rétes, valamint mákos kalács is.

A két nap alatt bemutatkoznak a pálinkalovagrendek és számos pálinkafőzde is, lesznek koncertek, valamint népzenei és néptáncbemutatók, megismerhetik a látogatók a Nyíregyházi Települési Értéktárat és a postás utazó kiállítást, a szív világnapja alkalmából pedig szűréseket és tanácsadást tartanak a Jósa András Oktatókórház szakemberei. A rendezvénysorozatot megelőzően pénteken mutatják be Z. Szalay Pál (1891-1975) nyíregyházi festőművész 1930-ban festett, Nyíregyháza betelepítése című festményét. A monumentális, több mint 23 négyzetméteres képet a város önkormányzata segítségével restaurálták és mutatják be a közönségnek.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.