Fenntarthatósági jelentést készített a Borsodi

 A vállalat közleménye szerint a tavaly megkezdett, 12 millió eurós fejlesztés hamarosan 1,8 millió hektoliterről 2,5 millió hektoliterre bővítheti a bőcsi üzem éves termelést. Ekkora mennyiség már nemzetközi szinten is jelentős, ezért arra számítanak, hogy az amerikai tulajdonos, a Molson Coors Company a borsodi településen régiós gyártási központot alakíthat ki. A vállalat bemutatta első fenntarthatósági jelentését is.  

A beruházás a vízfelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is mérsékli. A vállalat történetében először fenntarthatósági jelentést is készítettek, amelyből kiderül, hogy a 2020-ra vállalt zéró hulladéklerakás már tavaly teljesült. A közlemény szerint mindez a sörgyár fenntarthatóság iránti elkötelezettségét jelzi.

Vuleta Zsolt ügyvezető kiemelte, hogy a Borsodi Sörgyár bővülése tavaly meghaladta piaci átlagot. Az értékesítés mennyisége 3 százalékkal, az árbevétel 11,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban - írták. Az ellátási lánc igazgatója hozzátette, hogy az elmúlt évben átalakult a vállalat logisztikai rendszere, a munkavállalók száma pedig 10 százalékkal bővült. Szilva János a közlemény szerint arra számít, hogy a fejlesztések nem csupán a növekvő belföldi fogyasztást fedezhetik, de a cseh és a horvát piacra is eljuttathatják a gyár termékeit.


A Borsodi Sörgyár Kft. 2017-ben csaknem 35,6 milliárd forint nettó árbevételt ért el belföldi, és 1,2 milliárd forintot külföldi értékesítésekből. Tavaly 39 milliárd forintra, illetve 1,8 milliárd forintra bővültek a bevételek. A vállalat vesztesége 606 millió forintról 147 millió forintra csökkent tavaly a nyilvános cégadatok szerint.

Szilva János, a Borsodi Sörgyár ellátási lánc igazgatója a beruházás kapcsán kiemelte:
„A most átadott gyártósor egy új korszak kezdetét jelenti a bőcsi üzem történetében, hiszen lehetőségünk nyílik arra, hogy a hazai, növekvő igények kiszolgálása mellett olyan piacokat lássunk el kiemelkedő minőségű termékeinkkel, mint a cseh vagy a horvát. Ahhoz, hogy ennek a kihívásnak meg tudjunk felelni, az elmúlt év során átalakítottuk a logisztikai rendszerünket, és mintegy 10%-kal bővítettük a gyár személyi állományát. Az új gyártósor átadása ugyanakkor a fenntarthatósági célkitűzéseink elérésében is egy újabb mérföldkő, hiszen a korszerű berendezésnek köszönhetően jelentősen csökkenthetjük többek között az üzemi energiafelhasználást.”

Az új gyártósorral tehát a Borsodi Sörgyár ökológiai lábnyoma is jelentősen csökkenni fog, elsősorban a kisebb szén-dioxid kibocsátás, másfelől a hatékonyabb vízfelhasználásnak köszönhetően. A Borsodi a fenntarthatóság melletti hosszú távú elkötelezettség jegyében idén először adta ki fenntarthatósági jelentését. Ennek kapcsán

Besze Ágnes a Borsodi Sörgyár jogi és vállalati kapcsolatokért felelős vezetője kiemelte:
„Mi a Borsodi Sörgyárnál hiszünk benne, hogy a hosszú távú üzleti céljainkat akkor érhetjük el, ha a működésünk során biztosítjuk, hogy a környezetünk megóvásával, sőt fejlesztésével tesszük mindezt. Ezért vállalatunk működésének kulcsfontosságú részét képezi a környezeti hatások csökkentése, továbbá kiemelten fontos a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítése. Az idén kiadott fenntarthatósági jelentésünk az ezzel kapcsolatos erőfeszítéseinket foglalja össze. Büszkék vagyunk rá, hogy van olyan hosszútávú célkitűzésünk, melyet rekordidő alatt már teljesítettünk: 2018-ban elértük a 2020-ra kitűzött gyártásból fakadó zéró hulladéklerakási célunkat és ez már az első riportunkban is szerepelhet.

A Borsodi Sörgyár az idei év kapcsán kiemelte, hogy mind a sörpiac, mind a vállalat eredményei biztatóak, láthatóan folytatódik a tavalyi évben megindult trend, így pozitív várakozással tekintenek a nyári szezon elé.

Forrás: Forrás: Store Insider


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.