Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Az ok a piros jalapeño paprika idei termésével kapcsolatos, amely a Sriracha szósz elkészítésének kulcsfontosságú összetevője.

Az utóbbi években már nem először kaptak rossz híreket a világ egyik kedvenc csiliszószának rajongói. A kaliforniai cég, amely a jellegzetes tűzvörös színéről ismert fűszert gyártotta bejelentette, hogy leállította az ikonikus termék gyártását.

"Az összes futó megrendelést is visszavonták, visszamenőleg négy napra, a késésben levő szállításokkal együtt" - olvasható a telex.hu oldalán. Mint írják 2020 óta ez a harmadik kényszerű leállás, és a legutóbbi, kisebb-nagyobb termelési leállások nyomán a szósznak saját feketepiaca alakult ki, volt hogy itt egyetlen palackért 100 dollárt fizettek (a sztenderd ára 5-10 dollár szokott lenni).

A vállalat évente körülbelül 50 000 tonna chilit használt fel a Sriracha előállításához - árulta el Huy Fong még 2022-ben.

Huy Fong Foods Sriracha szósz
Huy Fong Foods Sriracha szósz
Fotó: Huy Fong Foods Facebook oldala

 

A cég évtizedeken át a cég a Ventura megyei Underwood Ranches-től szerezte be paprikáját, de a kapcsolat megromlott, és 2017-ben Huy Fong beperelte a termelőt, aki panasszal élt a kereset ellen, amelyben a csípős szósz birodalmat szerződésszegéssel vádolta, amely a termelő szerint több, mint 20 millió dolláros veszteséget okozott neki. Két évvel később a Ventura megyei esküdtszék 23 millió dolláros kártérítést ítélt meg a farmernek.  

A következő években Huy Fong egy mexikói paprikabeszálltóval kezdett dolgozni, de az elmúlt évek súlyos aszályos körülményei egyre rontották a betakarítást. A vállalat az elmúlt években kaliforniai termelőktől is beszerezte a paprikát, de a paprika iránti kereslet túl nagynak tűnik beszállítói számára.  A nyersanyaghiány a csípős szósz gyártásának lelassulását vonta magával, amely állandósulni látszik. A klímaszakértők szerint ez egyre inkább jellemző lesz. 

A Huy Fong Foods céget az 1980-as években alapítitta David Tran, vietnami bevándorló, aki a csípős szósz iránti szenvedélyét az Egyesült Államokba vitte, hogy valóra váltsa az álmát és elkészítse a világ legjobb minőségű csípős szószát. Napjainkban a legtöbb helyen megtalálható a híres Sriracha szósz, ahol fűszeres szószok szükségesek az ételekhez. 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.