Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Az ok a piros jalapeño paprika idei termésével kapcsolatos, amely a Sriracha szósz elkészítésének kulcsfontosságú összetevője.

Az utóbbi években már nem először kaptak rossz híreket a világ egyik kedvenc csiliszószának rajongói. A kaliforniai cég, amely a jellegzetes tűzvörös színéről ismert fűszert gyártotta bejelentette, hogy leállította az ikonikus termék gyártását.

"Az összes futó megrendelést is visszavonták, visszamenőleg négy napra, a késésben levő szállításokkal együtt" - olvasható a telex.hu oldalán. Mint írják 2020 óta ez a harmadik kényszerű leállás, és a legutóbbi, kisebb-nagyobb termelési leállások nyomán a szósznak saját feketepiaca alakult ki, volt hogy itt egyetlen palackért 100 dollárt fizettek (a sztenderd ára 5-10 dollár szokott lenni).

A vállalat évente körülbelül 50 000 tonna chilit használt fel a Sriracha előállításához - árulta el Huy Fong még 2022-ben.

Huy Fong Foods Sriracha szósz
Huy Fong Foods Sriracha szósz
Fotó: Huy Fong Foods Facebook oldala

 

A cég évtizedeken át a cég a Ventura megyei Underwood Ranches-től szerezte be paprikáját, de a kapcsolat megromlott, és 2017-ben Huy Fong beperelte a termelőt, aki panasszal élt a kereset ellen, amelyben a csípős szósz birodalmat szerződésszegéssel vádolta, amely a termelő szerint több, mint 20 millió dolláros veszteséget okozott neki. Két évvel később a Ventura megyei esküdtszék 23 millió dolláros kártérítést ítélt meg a farmernek.  

A következő években Huy Fong egy mexikói paprikabeszálltóval kezdett dolgozni, de az elmúlt évek súlyos aszályos körülményei egyre rontották a betakarítást. A vállalat az elmúlt években kaliforniai termelőktől is beszerezte a paprikát, de a paprika iránti kereslet túl nagynak tűnik beszállítói számára.  A nyersanyaghiány a csípős szósz gyártásának lelassulását vonta magával, amely állandósulni látszik. A klímaszakértők szerint ez egyre inkább jellemző lesz. 

A Huy Fong Foods céget az 1980-as években alapítitta David Tran, vietnami bevándorló, aki a csípős szósz iránti szenvedélyét az Egyesült Államokba vitte, hogy valóra váltsa az álmát és elkészítse a világ legjobb minőségű csípős szószát. Napjainkban a legtöbb helyen megtalálható a híres Sriracha szósz, ahol fűszeres szószok szükségesek az ételekhez. 


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.