Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Az ok a piros jalapeño paprika idei termésével kapcsolatos, amely a Sriracha szósz elkészítésének kulcsfontosságú összetevője.

Az utóbbi években már nem először kaptak rossz híreket a világ egyik kedvenc csiliszószának rajongói. A kaliforniai cég, amely a jellegzetes tűzvörös színéről ismert fűszert gyártotta bejelentette, hogy leállította az ikonikus termék gyártását.

"Az összes futó megrendelést is visszavonták, visszamenőleg négy napra, a késésben levő szállításokkal együtt" - olvasható a telex.hu oldalán. Mint írják 2020 óta ez a harmadik kényszerű leállás, és a legutóbbi, kisebb-nagyobb termelési leállások nyomán a szósznak saját feketepiaca alakult ki, volt hogy itt egyetlen palackért 100 dollárt fizettek (a sztenderd ára 5-10 dollár szokott lenni).

A vállalat évente körülbelül 50 000 tonna chilit használt fel a Sriracha előállításához - árulta el Huy Fong még 2022-ben.

Huy Fong Foods Sriracha szósz
Huy Fong Foods Sriracha szósz
Fotó: Huy Fong Foods Facebook oldala

 

A cég évtizedeken át a cég a Ventura megyei Underwood Ranches-től szerezte be paprikáját, de a kapcsolat megromlott, és 2017-ben Huy Fong beperelte a termelőt, aki panasszal élt a kereset ellen, amelyben a csípős szósz birodalmat szerződésszegéssel vádolta, amely a termelő szerint több, mint 20 millió dolláros veszteséget okozott neki. Két évvel később a Ventura megyei esküdtszék 23 millió dolláros kártérítést ítélt meg a farmernek.  

A következő években Huy Fong egy mexikói paprikabeszálltóval kezdett dolgozni, de az elmúlt évek súlyos aszályos körülményei egyre rontották a betakarítást. A vállalat az elmúlt években kaliforniai termelőktől is beszerezte a paprikát, de a paprika iránti kereslet túl nagynak tűnik beszállítói számára.  A nyersanyaghiány a csípős szósz gyártásának lelassulását vonta magával, amely állandósulni látszik. A klímaszakértők szerint ez egyre inkább jellemző lesz. 

A Huy Fong Foods céget az 1980-as években alapítitta David Tran, vietnami bevándorló, aki a csípős szósz iránti szenvedélyét az Egyesült Államokba vitte, hogy valóra váltsa az álmát és elkészítse a világ legjobb minőségű csípős szószát. Napjainkban a legtöbb helyen megtalálható a híres Sriracha szósz, ahol fűszeres szószok szükségesek az ételekhez. 


Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.