Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Az ok a piros jalapeño paprika idei termésével kapcsolatos, amely a Sriracha szósz elkészítésének kulcsfontosságú összetevője.

Az utóbbi években már nem először kaptak rossz híreket a világ egyik kedvenc csiliszószának rajongói. A kaliforniai cég, amely a jellegzetes tűzvörös színéről ismert fűszert gyártotta bejelentette, hogy leállította az ikonikus termék gyártását.

"Az összes futó megrendelést is visszavonták, visszamenőleg négy napra, a késésben levő szállításokkal együtt" - olvasható a telex.hu oldalán. Mint írják 2020 óta ez a harmadik kényszerű leállás, és a legutóbbi, kisebb-nagyobb termelési leállások nyomán a szósznak saját feketepiaca alakult ki, volt hogy itt egyetlen palackért 100 dollárt fizettek (a sztenderd ára 5-10 dollár szokott lenni).

A vállalat évente körülbelül 50 000 tonna chilit használt fel a Sriracha előállításához - árulta el Huy Fong még 2022-ben.

Huy Fong Foods Sriracha szósz
Huy Fong Foods Sriracha szósz
Fotó: Huy Fong Foods Facebook oldala

 

A cég évtizedeken át a cég a Ventura megyei Underwood Ranches-től szerezte be paprikáját, de a kapcsolat megromlott, és 2017-ben Huy Fong beperelte a termelőt, aki panasszal élt a kereset ellen, amelyben a csípős szósz birodalmat szerződésszegéssel vádolta, amely a termelő szerint több, mint 20 millió dolláros veszteséget okozott neki. Két évvel később a Ventura megyei esküdtszék 23 millió dolláros kártérítést ítélt meg a farmernek.  

A következő években Huy Fong egy mexikói paprikabeszálltóval kezdett dolgozni, de az elmúlt évek súlyos aszályos körülményei egyre rontották a betakarítást. A vállalat az elmúlt években kaliforniai termelőktől is beszerezte a paprikát, de a paprika iránti kereslet túl nagynak tűnik beszállítói számára.  A nyersanyaghiány a csípős szósz gyártásának lelassulását vonta magával, amely állandósulni látszik. A klímaszakértők szerint ez egyre inkább jellemző lesz. 

A Huy Fong Foods céget az 1980-as években alapítitta David Tran, vietnami bevándorló, aki a csípős szósz iránti szenvedélyét az Egyesült Államokba vitte, hogy valóra váltsa az álmát és elkészítse a világ legjobb minőségű csípős szószát. Napjainkban a legtöbb helyen megtalálható a híres Sriracha szósz, ahol fűszeres szószok szükségesek az ételekhez. 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.