Az utóbbi években már nem először kaptak rossz híreket a világ egyik kedvenc csiliszószának rajongói. A kaliforniai cég, amely a jellegzetes tűzvörös színéről ismert fűszert gyártotta bejelentette, hogy leállította az ikonikus termék gyártását.
"Az összes futó megrendelést is visszavonták, visszamenőleg négy napra, a késésben levő szállításokkal együtt" - olvasható a telex.hu oldalán. Mint írják 2020 óta ez a harmadik kényszerű leállás, és a legutóbbi, kisebb-nagyobb termelési leállások nyomán a szósznak saját feketepiaca alakult ki, volt hogy itt egyetlen palackért 100 dollárt fizettek (a sztenderd ára 5-10 dollár szokott lenni).
A vállalat évente körülbelül 50 000 tonna chilit használt fel a Sriracha előállításához - árulta el Huy Fong még 2022-ben.
A cég évtizedeken át a cég a Ventura megyei Underwood Ranches-től szerezte be paprikáját, de a kapcsolat megromlott, és 2017-ben Huy Fong beperelte a termelőt, aki panasszal élt a kereset ellen, amelyben a csípős szósz birodalmat szerződésszegéssel vádolta, amely a termelő szerint több, mint 20 millió dolláros veszteséget okozott neki. Két évvel később a Ventura megyei esküdtszék 23 millió dolláros kártérítést ítélt meg a farmernek.
A következő években Huy Fong egy mexikói paprikabeszálltóval kezdett dolgozni, de az elmúlt évek súlyos aszályos körülményei egyre rontották a betakarítást. A vállalat az elmúlt években kaliforniai termelőktől is beszerezte a paprikát, de a paprika iránti kereslet túl nagynak tűnik beszállítói számára. A nyersanyaghiány a csípős szósz gyártásának lelassulását vonta magával, amely állandósulni látszik. A klímaszakértők szerint ez egyre inkább jellemző lesz.
A Huy Fong Foods céget az 1980-as években alapítitta David Tran, vietnami bevándorló, aki a csípős szósz iránti szenvedélyét az Egyesült Államokba vitte, hogy valóra váltsa az álmát és elkészítse a világ legjobb minőségű csípős szószát. Napjainkban a legtöbb helyen megtalálható a híres Sriracha szósz, ahol fűszeres szószok szükségesek az ételekhez.