Lefőzték az első hazai kolostori kategóriájú sört

Bemutatták a Thomas Menner által Pannonhalmán (akkori nevén Győr-Szentmártonban) 1701-ben alapított, és itthon elsőként dokumentált sörfőzde felélesztésének termékét, a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.

A fennmaradt kolostori receptúrákból, sok-sok próbafőzéssel és teszttel kiválasztott, elsősorban férfiaknak szánt, különleges minőségű, karakteres sör évi 300-400 ezer liter mennyiségben készül.

A szakmai munkát a Corvinus Egyetem Élelmezéstudományi Karának Sör- és Szeszipari Tanszékével kötött együttműködés alapján kezdték. Az elegáns palackokban – koronazáras és csatos kivitelben – csapolva elsősorban szállodákban és éttermekben, kisebb mennyiségben szakboltokban, és Pannonhalmán helyi értékesítésben kerül forgalomba „Thomas Menner 1701®” márkanéven.

 „A név kötelez – mondta a bemutató „sörömpölésen” Hansághy Péter ügyvezető. Sörünkben a hagyományos eljárással, de a legmodernebb technológiával, stílust, ízvilágot és a magas minőséget szeretnénk megjeleníteni. Ezek a sörben a kolostori kategóriát jelentik.”

„A Thomas Menner által 1701-ben alapított pannonhalmi sörház, az ország első dokumentált sörfőzdéje – hangsúlyozta Hansághy Péter. Épülete az elmúlt 313 évben mindig a vendéglátást szolgálta. Most érkezett el az idő, hogy a bencés rend 1786. évi feloszlatásával megszűnt sörfőzés újra beinduljon a turisták kedvelt látogatóhelyén, Pannonhalmán.”

Hegyesné dr. Vecseri Beáta, egyetemi docens, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője és Kiss Zsuzsanna, a Sör és Szeszipari tanszék laboratóriumának vezetője videó-üzenetben üdvözölte a bemutatóra érkezett újságírókat.

„A különleges sörök technológiájának kidolgozásához speciális maláta típusokat próbáltunk ki többféle receptúra összeállításával. Különleges eljárással, forralásos cefrézéssel, meghosszabbított komlóforralással, hidegkomlózással és felsőerjesztésű élesztő felhasználásával történt a sör előállítása” – mondta a laborvezető.

 Hegyesné dr. Vecseri Beáta kiemelte:

„Mi vagyunk Magyarországon az egyetlen sörkutató intézet, amely mind infrastrukturálisan, mind szaktudása alapján alkalmas arra, hogy egy termékfejlesztést végrehajtson. A „Thomas Menner 1701®” sörcsalád receptúrájának kidolgozásánál arra törekedtünk, hogy egyedi és különleges minőségű legyen.”

Bart Dániel sörszakértő, szakíró az európai kolostori sörök világából kiindulva bemutatta és érzékletesen kóstoltatta a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.

Uniós támogatással és magyar befektetőkkel a megújuló Pannonhalma Étterem (egykori Nagyvendéglő) épületében, kézműves sörfőzde és az ország első interaktív sörmúzeuma nyitja meg kapuit az év végén. A főapátsághoz vezető út mentén található étterem és sörház alkalmat kínál a turistáknak, hogy megálljanak és hódoljanak az egykori „sernevelésnek”.

A receptúra véglegesítésével, a mai nappal elindult hódító útjára a „Thomas Menner 1701®” első hazai kolostori kategóriájú sör.

Forrás: Vendég & Hotel


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.