Lefőzték az első hazai kolostori kategóriájú sört

Bemutatták a Thomas Menner által Pannonhalmán (akkori nevén Győr-Szentmártonban) 1701-ben alapított, és itthon elsőként dokumentált sörfőzde felélesztésének termékét, a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.

A fennmaradt kolostori receptúrákból, sok-sok próbafőzéssel és teszttel kiválasztott, elsősorban férfiaknak szánt, különleges minőségű, karakteres sör évi 300-400 ezer liter mennyiségben készül.

A szakmai munkát a Corvinus Egyetem Élelmezéstudományi Karának Sör- és Szeszipari Tanszékével kötött együttműködés alapján kezdték. Az elegáns palackokban – koronazáras és csatos kivitelben – csapolva elsősorban szállodákban és éttermekben, kisebb mennyiségben szakboltokban, és Pannonhalmán helyi értékesítésben kerül forgalomba „Thomas Menner 1701®” márkanéven.

 „A név kötelez – mondta a bemutató „sörömpölésen” Hansághy Péter ügyvezető. Sörünkben a hagyományos eljárással, de a legmodernebb technológiával, stílust, ízvilágot és a magas minőséget szeretnénk megjeleníteni. Ezek a sörben a kolostori kategóriát jelentik.”

„A Thomas Menner által 1701-ben alapított pannonhalmi sörház, az ország első dokumentált sörfőzdéje – hangsúlyozta Hansághy Péter. Épülete az elmúlt 313 évben mindig a vendéglátást szolgálta. Most érkezett el az idő, hogy a bencés rend 1786. évi feloszlatásával megszűnt sörfőzés újra beinduljon a turisták kedvelt látogatóhelyén, Pannonhalmán.”

Hegyesné dr. Vecseri Beáta, egyetemi docens, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője és Kiss Zsuzsanna, a Sör és Szeszipari tanszék laboratóriumának vezetője videó-üzenetben üdvözölte a bemutatóra érkezett újságírókat.

„A különleges sörök technológiájának kidolgozásához speciális maláta típusokat próbáltunk ki többféle receptúra összeállításával. Különleges eljárással, forralásos cefrézéssel, meghosszabbított komlóforralással, hidegkomlózással és felsőerjesztésű élesztő felhasználásával történt a sör előállítása” – mondta a laborvezető.

 Hegyesné dr. Vecseri Beáta kiemelte:

„Mi vagyunk Magyarországon az egyetlen sörkutató intézet, amely mind infrastrukturálisan, mind szaktudása alapján alkalmas arra, hogy egy termékfejlesztést végrehajtson. A „Thomas Menner 1701®” sörcsalád receptúrájának kidolgozásánál arra törekedtünk, hogy egyedi és különleges minőségű legyen.”

Bart Dániel sörszakértő, szakíró az európai kolostori sörök világából kiindulva bemutatta és érzékletesen kóstoltatta a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.

Uniós támogatással és magyar befektetőkkel a megújuló Pannonhalma Étterem (egykori Nagyvendéglő) épületében, kézműves sörfőzde és az ország első interaktív sörmúzeuma nyitja meg kapuit az év végén. A főapátsághoz vezető út mentén található étterem és sörház alkalmat kínál a turistáknak, hogy megálljanak és hódoljanak az egykori „sernevelésnek”.

A receptúra véglegesítésével, a mai nappal elindult hódító útjára a „Thomas Menner 1701®” első hazai kolostori kategóriájú sör.

Forrás: Vendég & Hotel


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.