Levéltányér grillpartihoz?

Egy német start up megoldotta a grillezés utáni piszkos tányérok problémáját: 28 nap alatt lebomló, levélből készült tányérokat készítettek - írja a hvg.hu.

A kerti partik és a közös piknikezések legnagyobb hátránya a mosogatás, illetve a takarítás, míg a műanyag vagy papírtányérokkal pedig hihetetlen, mennyi szemetet tudunk létrehozni egyetlen grillezés alatt. Ennek ellensúlyxozására született meg a minden értelemben zöld, 28 nap alatt lebomló, levélből készült eldobható tányérok ötlete Pedram Zolgadri és Carolin Fiechter fejében – írja a Lost At E Minor.

 

A németországi Leaf-Republicnál olyan tálakat és tányérokat készítenek, amelyek nagyjából egy almacsutkával egyidőben komposztálódnak. Pálmalevél-rostokból készült még a cérna is, így a készítők büszkén mondják, hogy a tányérok sem műanyagot, sem ragasztót vagy egyéb szintetikus anyagot nem tartalmaznak. A három réteg közül kettő „csak” levél, a középső pedig levelekből készült papír, viszont teljesen vízálló.

Az alkotók a Kickstarteren gyűjtenek további pénzt a fejlesztésre és gyártásra, céljuk, hogy az eldobható tányérok mellett dobozokat is gyártsanak, amelyekben magukkal vihetjük az ételünket. A vágyott 50 ezer euróból 36 ezer gyűlt eddig össze – de még hátravan 6 nap. Ha mi is beszállnánk, jó tudni, hogy minél nagyobb összeget adományozunk, annál több levéltányért is kapunk a választott méretben.

Forrás: hvg.hu

Forrás: Vendég & Hotel Online


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.