Levéltányér grillpartihoz?

Egy német start up megoldotta a grillezés utáni piszkos tányérok problémáját: 28 nap alatt lebomló, levélből készült tányérokat készítettek - írja a hvg.hu.

A kerti partik és a közös piknikezések legnagyobb hátránya a mosogatás, illetve a takarítás, míg a műanyag vagy papírtányérokkal pedig hihetetlen, mennyi szemetet tudunk létrehozni egyetlen grillezés alatt. Ennek ellensúlyxozására született meg a minden értelemben zöld, 28 nap alatt lebomló, levélből készült eldobható tányérok ötlete Pedram Zolgadri és Carolin Fiechter fejében – írja a Lost At E Minor.

 

A németországi Leaf-Republicnál olyan tálakat és tányérokat készítenek, amelyek nagyjából egy almacsutkával egyidőben komposztálódnak. Pálmalevél-rostokból készült még a cérna is, így a készítők büszkén mondják, hogy a tányérok sem műanyagot, sem ragasztót vagy egyéb szintetikus anyagot nem tartalmaznak. A három réteg közül kettő „csak” levél, a középső pedig levelekből készült papír, viszont teljesen vízálló.

Az alkotók a Kickstarteren gyűjtenek további pénzt a fejlesztésre és gyártásra, céljuk, hogy az eldobható tányérok mellett dobozokat is gyártsanak, amelyekben magukkal vihetjük az ételünket. A vágyott 50 ezer euróból 36 ezer gyűlt eddig össze – de még hátravan 6 nap. Ha mi is beszállnánk, jó tudni, hogy minél nagyobb összeget adományozunk, annál több levéltányért is kapunk a választott méretben.

Forrás: hvg.hu

Forrás: Vendég & Hotel Online


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.