Magyar ezüst az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

2021. szeptember 25-én, Párizsban, a gasztronómia fővárosában került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága. A Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette magyar csapat hatalmas sikert aratott a versenyen.

Párizsban párhuzamosan zajlott a tavaly elmaradt 2020-as és az idei évi, 2021-es világbajnokság. A 2020-as nemzeti verseny győzteseként Lendvai Levente, az Arany Kaviár Étterem (Budapest) séfje, a 2021-as nemzeti verseny győzteseként Szabó Kevin, a Platán Restaurant&Café séfje (Tata) képviselte Magyarországot.



 A két versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen az indulók között ott volt többek között Norvégia, Svédország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Amerika, sőt még Dél-Afrikából is érkezett versenyző.

 A nagyon magas színvonalon megrendezett verseny helyszínéül a világ legrangosabb szakács iskolája, híres Le Cordon Bleu szolgált. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.

A titkos „meglepetés kosár” (black box) tartalma a Sulard egész kacsa, az articsóka, a kaviár, a csiga, a vénuszkagyló, a vörös rizs, a cékla, a csokoládé és a skorpió hal voltak.

Az elkészült ételeket 12 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur vett részt.

A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon mindkét magyar versenyző kiválóan helyt állt: Lendvai Levente dobogós 2. helyezést ért el, Szabó Kevin pedig a szintén megtisztelő 4. helyen zárt.




2020   

1. helyezett Norvégia

2. helyezett Magyarország, Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem (Budapest)

3. helyezett Németország


2021   

1. helyezett Norvégia

2. helyezett Belgium

3. helyezett Svájc

4. helyezett Magyarország, Szabó Kevin, Platán Restaurant&Café séfje (Tata)

A versenyzők felkészítésében közreműködött: Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kanász László, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Nyíri Szása, Pesti István, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a magyar siker nekik is köszönhető.


A magyar bajnokság és a versenyzők felkészítésének kiemelt támogatója: a METRO, a METRO Gasztroakadémia, a Kotányi Magyarország, mobilitási partnere pedig a Nissan Magyarország.

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Külön öröm számunkra, hogy az ország egyik legnevesebb séf Klasszis Média Csoportunk idén is megrendezésre kerülő szállodákat és éttermeket megcélzó designverseny zsűrijének tagja.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.