Felmérés: mást és másképp isznak a mai fiatalok

Van persze, aki szerint „kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság”, vagy aki „egy hetet iszik, egy hetet edz”, de a többség tudatos marad és „meg is szokott állni” egy-két italnál – derül ki a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács idei nyári kampánya, a „Fair játék, felelős italozás” részeként készített tartalmakban szereplő megszólalásokból, azokra érkezett kommentekből.

Ahogy azt is megtudhattuk a sportközvetítést nézők visszajelzéseiből, hogy idén nyáron leginkább a koktélok nyertek teret: fő kedvencek a gin-tonic, az aperitíves, vermutos, prosecco-s keverékek, és a klasszikusok: a (kézműves) sör, a fröccs, és az üdítőkkel felfrissített rövidek. A megkérdezettek szerint a lényeg: a társaság és a szurkolás! Az alkohol inkább mellékszereplő. A kampányban  Miskovits Marci, Viczián Viktória és Horváth Balázs tartalomgyártók is közreműködésükkel támogatták a felelős italozás sikerességét idén nyáron.

Idén a sportközvetítések nézőire fókuszáltunk. Ehhez kértük népszerű ambassadorunk és influencereink segítségét is, hogy az ő kreatív ötleteikkel és számos követőjük bevonásával, illetve meccs- és sportjáték-vetítésre kilátogatva, az ott szurkolók megszólításával tudják az üzenetünket továbbadni, párbeszédet kialakítani, hogy valóban a #fairjáték és #felelősitalozás jegyében telhessen a nyár

– mondta az MSZSZT nyári kampánya végéhez érve a szövetség igazgatója, Nagy András.

 

Miskovits Marci és a felelős italozás
Miskovits Marci és a felelős italozás
Fotó: MSZSZT

Miskovits Marci tartalomgyártó előbb az UEFA, majd az Olimpiai Játékok közvetítéseire ment ki a stábjával, hogy YouTube videóiban a sportvetítéseket nézőkkel beszélgessen arról, ki hogyan, kivel szurkol és mit, mennyit isznak ilyenkor. 

Horváth Balázs véleményvezér azt osztotta meg TikTok csatornáján a követőkkel, miért iszik alkoholt csak nagyon ritkán:

A kérdés, amit megkapok szinte minden egyes alkalommal, ha kimozdulok szórakozni, hogy iszom-e valamit. Erre annyit szoktam mondani, hogy köszi, csak szódavizet jéggel, citrommal. Az életem a sport és nagyon odafigyelek arra, hogy mit eszem, vagy mit viszek be a szervezetembe. Ezért az alkohollal egy kicsikét hadilábon állok, mert amúgy szórakozni is szeretek eljárni. 

– mondta Balázs annak kapcsán, ő miért csatlakozott az MSZSZT Fair játék, felelős italozás kampányához.

Viczián Viktória influencer is egyetért a többiekkel:

Egy jó meccshez jár egy-egy koktél a barátokkal. Azonban nem mindegy, milyen lesz a másnap. Alkoholt csak felelősségteljesen szabad fogyasztani! Meg lehet inni egy-egy pohárral, de a mértékletesség a legfontosabb” – tudjuk meg tőle, ahogy azt is, hogy „ilyenkor mindig van nassolás is”, de szerinte is a lényeg abban rejlik, hogy jó együtt lenni. 

Viczián Viktória
Viczián Viktória
Fotó: MSZSZT

A sportközvetítéseken zajlott beszélgetésekből, illetve a posztokra beérkezett kommentekből az látható, hogy

az aktuális kedvencek a gin-tonic, az aperitíves koktélok, a kávéval kevert vermut, prosecco-s, whiskey-s, vodkás long drinkek, de persze örök népszerű italok a sör, fröccs, és a további klasszikus, szénsavas üdítővel, szódával dúsított italok.

A kampányban megszólalók nagyobb része szerint hozzátartozik a nyári estékhez, sőt, akár „még szép” az iszogatás, de „érzik” és „betartják a mértéket”, már kis mennyiséggel is „telítődnek”, és „meg is szoktak állni” egy-két italnál. 

A visszajelzések alapján inkább

a nagyobb meccseket, csapatsportokat nézik együtt a fiatalok, de ilyenkor is jellemzőbb, hogy a „rövidet kerülik”, mert „ismerik a határaikat”. A teraszozás, kiülés, beszélgetés, szurkolás szerves része az italozás a legtöbbjük szerint – bízunk benne, hogy a nyár elmúltával is felelős kereteken belül.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.