Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Tokaj hazánk egyik legkedveltebb borvidéke. Bár a 2000-es évekig Tokaj neve egyet jelentett az édes borokkal, a hegyaljai borászok bebizonyították, hogy száraz boraik is méltók a fogyasztók figyelmére. A nemzetközi szinten is ismert és elismert tokaji aszúk mellett a különleges terroirt visszatükröző, elsősorban furmintból és hárslevelűből készült tételek hazánkban és határainkon túl is egyre keresettebbek.

Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 23-án, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe.

A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű édes tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett természetesen a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is.

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik. A korábbi évek nagy sikerére való tekintettel a Tokaji Különlegességek Termében a tokaji borkínálat csúcsát jelentő 5 és 6 puttonyos tokaji aszúkból 30 különböző tétel, tokaji pezsgők fogyasztás alapján, térítés ellenében lesznek kóstolhatók.

Három színvonalas mesterkurzussal is készülnek a szervezők a borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek részére. Ifjabb Szepsy István, 18. generációs borászelőadása a különleges, 2017-es évjáratot mutatja be hét exkluzív tételen keresztül. Barta Károly Ujvári Viviennel közösen mutatja be a nagyérdeműnek az Öreg Király féltve őrzött titkait, végül pedig a Tokaj Guide legújabb kiadását mutatja be személyesen Ripka Gergely, miközben a megcsillagozott pincék egy-egy borán keresztül kalauzolja el a résztvevőket.

A tesztgyőztes tokajik – meglepetések a mezőnyben

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri 80 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.


 

Zsűritagok voltak:

  • Bálint László a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke, a FurmintUSA egyik vezetője, a Borkollégium oktatója
  • Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
  • Kollár Mariann nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója
  • Ripka Gergely Tokaj Guide, Tokaj Magic projektek ötletgazdája
  • Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), WineSofa borszakírója

A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A listában több kabar is helyet kapott (a fajtával ritkán találkozhatunk magában), miközben a furmintok csillaga egyre fényesebben ragyog. Nagy örömmel láttuk, hogy a kis családi pincészetek is felveszik a versenyt a borvidék nagyjaival.

Top 10 száraz tokaji bor

  1. Préselő Pincészet, Omlás Selection Tokaji Furmint 2015
  2. Füleky Pincészet, Tokaji Kabar 2017
  3. Sanzon Tokaj, Rány Furmint 2016
  4. Péter Pince, Tokaji Kabar 2017
  5. Rózsa Pincészet, "Együtt" Tokaji Furmint 2017
  6. Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2016
  7. Pajzos Tokaj, Dry Selection 2016
  8. Rózsa Pincészet, Tokaji Száraz Furmint 2015
  9. Tokaj-Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, Hárslevelű Hétszőlő-dűlő 2016
  10. Disznókő Szőlőbirtok, Inspiration 2017 (furmint + hárslevelű)

 

Az édes borok mezőnyében ugyanakkor nem a papírforma érvényesült: az aszúk mellé szamorodnik és késői szüretelésű tételek is bekerültek.

 

Top 10 édes tokaji bor

  1. Szarka Pince, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2016
  2. Grand Tokaj, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014
  3. Pajzos Tokaj, Édes Szamorodni 2014
  4. Béres Szőlőbirtok és Pincészet, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
  5. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, "Andante" Tokaji Late Harvest 2016
  6. Disznókő Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
  7. Royal Tokaji Borászat, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
  8. Palkó Borok, Szt. Erzsébet 2014 (szamorodni technológia)
  9. Tokaj- Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2010
  10. Holdvölgy Pincészet, "Signature" Tokaji édes birtokválogatás 2007

Bálint László a következőképpen foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: "Az érettebb borok ezúttal jobban teljesítettek, mind a száraz, mind az édes borok kategóriájában. Ez azonban még véletlenül sem oxidált borokat jelent, hanem azt, hogy úgy mutatnak érett jegyeket, hogy közben mégis frissek maradnak. Ilyenekből szeretnék többet látni a polcokon. Az irány nagyon jó!"

Forrás: Turizmus Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.