Márciustól újra Pincejárat Budafokon

A több éve sikeres programok mögött a szervező önkormányzat munkatársai és a Pincejárat partnerei közötti példaértékű, szoros együttműködés áll.  Ennek a munkának az eredményeként valósulhat meg a közös cél is, hogy Budafok-Tétény, Budapest Bornegyedévé váljon.

„A Pincejárat olyan, mintha a közös gyermekünk lenne, nevelgetjük, formáljuk, időt és energiát fektetünk bele és évről-évre látjuk, ahogy cseperedik, fejlődik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2022-ben egy év alatt, már több mint 10 000 látogatója volt a rendezvénysorozatnak, felülmúlva ezzel minden eddigi látogatószámot” - mondja Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere.

2022-ben új, vonzó programelemekkel is bővült a rendezvénysorozat. Tavaly debütált például a Pezsgő és Borkóstoló csapatjáték, amit azok is élvezhetnek, akik ugyan nem értenek a borokhoz, de szeretik meginni azokat. Szintén új program lehetőséget kínálnak a modern kiállítóteremben, képzőművészeti alkotások között felszolgált Gourmet Borvacsorák, ahol szorosan összekapcsolódik a bor, a gasztronómia és a kultúra. Számos korábbi partner, aki korábban csak egy-egy alkalommal vett részt a programokban – például a Sauska Pincészet, vagy a Magdolna Udvar tavaly már folyamatosan fogadta a vendégeket. Az utóbbi azért is különleges, mert a kerületi kulturális élet szerves részét alkotó olyan helyszínről van szó, amely helytörténeti kiállítótérként helyet ad a kerületi képzőművészek kiállításainak is - olvasható a közleményben. 

 

„Nálunk nemcsak a helyszínek, hanem a programok is hívogatóak a havonta frissülő programkínálatnak köszönhetően. A pincékben a borászok személyesen vezetik körbe a pincesétára érkezőket, a többtételes pezsgő- és borkóstolók mellett különleges gasztrokínálat, zenei és kulturális programok is csábítják az ide látogatókat” - emeli ki a polgármester. „Itt egy olyan élmény részesei lehetünk, amely minden érzékszervünkre egyaránt hat” - teszi hozzá.

A szervezők nem titkolt célja, hogy a programsorozatnak köszönhetően a kerületi lakosokon túl, a szélesebb közönség is megismerje a kerület rejtett kulturális értékeit, a helyi vállalkozásokat és rendszeres látogatója legyen az igényes gasztronómiai illetve kulturális programokat kínáló Pincejáratnak.

A 2023-as program a Megújuló Tradíciók Éve címet viseli, ahol a több generáción átívelő pezsgő- és borkészítés, az új és a régi, a megújulás és a hagyomány találkozik. Ahol az idősebb generáció átadja tudását a fiataloknak, akik a hagyományosból egy teljesen újat hoznak létre a régi értékek megőrzése mellett.

„Ebben az évben 10 alkalommal, 18 helyszínen, alkalmanként több, mint 40 programmal várjuk vendégeinket. Az elmúlt év vacsorával egybekötött nagysikerű pincekvízei, borkóstoló játékai és Gourmet Borvacsorái mellé, a megnövekedett igényeket követve gasztro programjaink folyamatosan megújulnak, színesednek” - tájékoztat Budafok-Tétény alpolgármestere, Szepesfalvy Anna.

A Budafoki Pincejárat idén márciustól újra dübörög, hogy megmutassa, nemcsak Bécsnek van Grinzingje, hanem Budapestnek is, és méltán lehetünk büszkék erre az egyedülálló, főváros szívében rejlő bornegyedre, Budafokra.

 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.