Még három napig lehet füstölni Spanyolországban

Januártól tilos dohányozni a spanyol éttermek, bárok, kávézók és hasonló vendéglátóhelyek zárt részein, és egyes szabadtéri helyszínekről, így például a játszóterekről és a kórházudvarokról is száműzik a cigarettázókat - írja a Stop.hu.

A spanyol parlament kedden szavazta meg a nyilvános dohányzást korlátozó jogszabályt, amellyel az ország az e téren legszigorúbb szabályozással bíró európai országok sorába lépett. Ez nagy ugrásnak számít, hiszen a nyugat-európai államok közül eddig Spanyolországban volt érvényben a legmegengedőbb szabályozás.

Az előző, 2006-ban elfogadott dohányzásellenes törvény még csak a munkahelyeken tiltotta meg a cigarettázást, a most elfogadott jogszabály azonban a vendéglátóhelyek zárt részei mellett már a játszótereken, valamint a kórházak és az iskolák nyitott udvarán is tiltja a dohányzást.

A bár-, étterem- és kaszinótulajdonosoknak még azt sem sikerült kilobbizniuk, hogy elzárt dohányzórészleget alakíthassanak ki. A hotelek szobáik 30 százalékát ugyanakkor dohányzó vendégeiknek tarthatják fenn.

A José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő által benyújtott törvényjavaslatot a parlament 189-154 arányban szavazta meg. Leire Panjin egészségügyi miniszter szavai szerint a "történelmi" jogszabály "döntő lépést jelent a közegészség védelmében".

A spanyol étterem- és bártulajdonosokat tömörítő legnagyobb érdekvédelmi szervezet becslései szerint a dohányzási szabályok szigorítása 145 ezer munkahely elvesztésével és ágazati szinten mintegy 10 százalékos bevételkieséssel jár majd. Az egészségügyi minisztérium ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a hasonló szigorítások Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban sem érintették jelentősen az üzleti forgalmat.

A törvény támogatóinak legfontosabb érve a megbetegedések és halálozások megelőzése: az illetékes hatóságok becslése szerint a szigorúbb dohányzási rend évente több ezer passzív dohányzásnak kitett ember - köztük akár ezer pincér - életét mentheti meg. Az egészségügyi minisztérium reményei szerint sokan le is teszik majd a cigarettát, mivel nehezebb lesz lehetőséget találni a dohányzásra. (Stop.hu)


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.