Még három napig lehet füstölni Spanyolországban

Januártól tilos dohányozni a spanyol éttermek, bárok, kávézók és hasonló vendéglátóhelyek zárt részein, és egyes szabadtéri helyszínekről, így például a játszóterekről és a kórházudvarokról is száműzik a cigarettázókat - írja a Stop.hu.

A spanyol parlament kedden szavazta meg a nyilvános dohányzást korlátozó jogszabályt, amellyel az ország az e téren legszigorúbb szabályozással bíró európai országok sorába lépett. Ez nagy ugrásnak számít, hiszen a nyugat-európai államok közül eddig Spanyolországban volt érvényben a legmegengedőbb szabályozás.

Az előző, 2006-ban elfogadott dohányzásellenes törvény még csak a munkahelyeken tiltotta meg a cigarettázást, a most elfogadott jogszabály azonban a vendéglátóhelyek zárt részei mellett már a játszótereken, valamint a kórházak és az iskolák nyitott udvarán is tiltja a dohányzást.

A bár-, étterem- és kaszinótulajdonosoknak még azt sem sikerült kilobbizniuk, hogy elzárt dohányzórészleget alakíthassanak ki. A hotelek szobáik 30 százalékát ugyanakkor dohányzó vendégeiknek tarthatják fenn.

A José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő által benyújtott törvényjavaslatot a parlament 189-154 arányban szavazta meg. Leire Panjin egészségügyi miniszter szavai szerint a "történelmi" jogszabály "döntő lépést jelent a közegészség védelmében".

A spanyol étterem- és bártulajdonosokat tömörítő legnagyobb érdekvédelmi szervezet becslései szerint a dohányzási szabályok szigorítása 145 ezer munkahely elvesztésével és ágazati szinten mintegy 10 százalékos bevételkieséssel jár majd. Az egészségügyi minisztérium ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a hasonló szigorítások Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban sem érintették jelentősen az üzleti forgalmat.

A törvény támogatóinak legfontosabb érve a megbetegedések és halálozások megelőzése: az illetékes hatóságok becslése szerint a szigorúbb dohányzási rend évente több ezer passzív dohányzásnak kitett ember - köztük akár ezer pincér - életét mentheti meg. Az egészségügyi minisztérium reményei szerint sokan le is teszik majd a cigarettát, mivel nehezebb lesz lehetőséget találni a dohányzásra. (Stop.hu)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.