Még három napig lehet füstölni Spanyolországban

Januártól tilos dohányozni a spanyol éttermek, bárok, kávézók és hasonló vendéglátóhelyek zárt részein, és egyes szabadtéri helyszínekről, így például a játszóterekről és a kórházudvarokról is száműzik a cigarettázókat - írja a Stop.hu.

A spanyol parlament kedden szavazta meg a nyilvános dohányzást korlátozó jogszabályt, amellyel az ország az e téren legszigorúbb szabályozással bíró európai országok sorába lépett. Ez nagy ugrásnak számít, hiszen a nyugat-európai államok közül eddig Spanyolországban volt érvényben a legmegengedőbb szabályozás.

Az előző, 2006-ban elfogadott dohányzásellenes törvény még csak a munkahelyeken tiltotta meg a cigarettázást, a most elfogadott jogszabály azonban a vendéglátóhelyek zárt részei mellett már a játszótereken, valamint a kórházak és az iskolák nyitott udvarán is tiltja a dohányzást.

A bár-, étterem- és kaszinótulajdonosoknak még azt sem sikerült kilobbizniuk, hogy elzárt dohányzórészleget alakíthassanak ki. A hotelek szobáik 30 százalékát ugyanakkor dohányzó vendégeiknek tarthatják fenn.

A José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő által benyújtott törvényjavaslatot a parlament 189-154 arányban szavazta meg. Leire Panjin egészségügyi miniszter szavai szerint a "történelmi" jogszabály "döntő lépést jelent a közegészség védelmében".

A spanyol étterem- és bártulajdonosokat tömörítő legnagyobb érdekvédelmi szervezet becslései szerint a dohányzási szabályok szigorítása 145 ezer munkahely elvesztésével és ágazati szinten mintegy 10 százalékos bevételkieséssel jár majd. Az egészségügyi minisztérium ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a hasonló szigorítások Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban sem érintették jelentősen az üzleti forgalmat.

A törvény támogatóinak legfontosabb érve a megbetegedések és halálozások megelőzése: az illetékes hatóságok becslése szerint a szigorúbb dohányzási rend évente több ezer passzív dohányzásnak kitett ember - köztük akár ezer pincér - életét mentheti meg. Az egészségügyi minisztérium reményei szerint sokan le is teszik majd a cigarettát, mivel nehezebb lesz lehetőséget találni a dohányzásra. (Stop.hu)


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.