Még három napig lehet füstölni Spanyolországban

Januártól tilos dohányozni a spanyol éttermek, bárok, kávézók és hasonló vendéglátóhelyek zárt részein, és egyes szabadtéri helyszínekről, így például a játszóterekről és a kórházudvarokról is száműzik a cigarettázókat - írja a Stop.hu.

A spanyol parlament kedden szavazta meg a nyilvános dohányzást korlátozó jogszabályt, amellyel az ország az e téren legszigorúbb szabályozással bíró európai országok sorába lépett. Ez nagy ugrásnak számít, hiszen a nyugat-európai államok közül eddig Spanyolországban volt érvényben a legmegengedőbb szabályozás.

Az előző, 2006-ban elfogadott dohányzásellenes törvény még csak a munkahelyeken tiltotta meg a cigarettázást, a most elfogadott jogszabály azonban a vendéglátóhelyek zárt részei mellett már a játszótereken, valamint a kórházak és az iskolák nyitott udvarán is tiltja a dohányzást.

A bár-, étterem- és kaszinótulajdonosoknak még azt sem sikerült kilobbizniuk, hogy elzárt dohányzórészleget alakíthassanak ki. A hotelek szobáik 30 százalékát ugyanakkor dohányzó vendégeiknek tarthatják fenn.

A José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő által benyújtott törvényjavaslatot a parlament 189-154 arányban szavazta meg. Leire Panjin egészségügyi miniszter szavai szerint a "történelmi" jogszabály "döntő lépést jelent a közegészség védelmében".

A spanyol étterem- és bártulajdonosokat tömörítő legnagyobb érdekvédelmi szervezet becslései szerint a dohányzási szabályok szigorítása 145 ezer munkahely elvesztésével és ágazati szinten mintegy 10 százalékos bevételkieséssel jár majd. Az egészségügyi minisztérium ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a hasonló szigorítások Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban sem érintették jelentősen az üzleti forgalmat.

A törvény támogatóinak legfontosabb érve a megbetegedések és halálozások megelőzése: az illetékes hatóságok becslése szerint a szigorúbb dohányzási rend évente több ezer passzív dohányzásnak kitett ember - köztük akár ezer pincér - életét mentheti meg. Az egészségügyi minisztérium reményei szerint sokan le is teszik majd a cigarettát, mivel nehezebb lesz lehetőséget találni a dohányzásra. (Stop.hu)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.