Megérkezett az idei borok első fecskéje

Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es szüret első bora – adja hírül a Borháló Borkereskedés. A büszke címet a Lisicza Borház Primőr Roséja viseli, egy reduktív technológiával erjesztett, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös rozé, a nyárutó méltó kísérője. A Borháló partnerborászai és kereskedői szerint a 2017-es évjárat kiugróan jó lehet Magyarországon.

A csemege- és borszőlőként egyaránt termesztett néró szőlőfajtából készült a 2017-es szüreti szezon első bora. A nagy szemű, húsos, erős színanyagú, betegségeknek jól ellenálló korai fajtát augusztus 5-én szüretelte a Pécsi borvidéken Lisicza Sándor, a Lisicza Borház borásza, 17-es mustfokkal. Ezt követően reduktív eljárással 13 fokon erjesztették, augusztus közepén pedig már derítették és szűrték a bort.

„Könnyed nyári illatok, rózsa- és málnajegyek, markáns citrusosság jellemzi  ezt a rozét, pohárba töltve valóságos illatbomba – méltatja az év első borát  Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója. – Igaz, hogy még a robusztusabb 2016-os rozék is erejük teljében vannak, ez a tétel azonban más: nem az őszt idézi, hanem inkább a nyárutóhoz, az indián nyár hangulataihoz tartozik.  ” – fogalmaz Kathona.


S mi kell ahhoz, hogy így legyen? „Tavasszal és nyáron az időjárás, a lokális jégkárokat nem számítva, ideális volt a szőlő számára Magyarország valamennyi borvidékén. A későbbi szüretelésű fajták is egészségesek, szépen cukrosodnak; a szüretet mindenhol időben, illetve ahol kevesebb volt a csapadék, a szokásosnál hamarabb tarthatják meg” – mondja a Borháló beszerzési igazgatója.

Ha a szeptember nem hoz sok esőt vagy tartósan párás időt, és a hőingadozás is mérsékelt marad, a bogyók a  szüretig lassan még tovább érnek. „A mustfok is magas, ugyanakkor a savtartalom is megvan: 2017-ből akár emlékezetes évjárat is válhat Magyarországon” –  erősíti meg a hallottakat Lisicza Sándor.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.