MegHÖKkentő

Hónapok óta törölt adószámmal működnek szegedi hallgatói önkormányzat érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek. A NAV szerint sehogyan sem lehetséges szeszes ital forgalmazása törölt adószámmal.

A szegedi egyetem EHÖK-ös érdekeltségbe tartozó FR 1968 Kft. cég a 2013. szeptember 9-vel hatályos adószám törlés ellenére élénk programkínálatot és folyamatos működést produkál. Ez idő szerint mind a Pöcikében, mind a Törpében problémamentes a kiszolgálás, az ott kapott számlákon pedig ott díszeleg az FR 1968 Kft. neve, mint kibocsátó - írja az Átlátszó Oktatás.

Felfüggesztéskor a cég még kiadhat számlákat, pl.: rendezvényszervezésért, ill. fogyasztás után és az ügyfeleik ezt be is fogadhatják, de a beszállítók által kiadott számlák után már nem tudja az adólevonási jogát érvényesíteni, azaz ÁFÁ-t visszaigényelni. A törlést követően már a számla kiadás sem lehetséges.

Az oldal megkereste az ügyvezetőt a cég hivatalos elérhetőségein, mert kíváncsik volt, hogy milyen okból került törölt státuszba a cég és hogyan lehetséges a vendéglátóhely működtetése, de érkezett válasz.

A hatályos szabályzás alapján szeszes ital forgalmazása esetén bejelentési kötelezettsége van az üzemeltetőnek az önkormányzat felé. Ebben nincs is hiba, hiszen az önkormányzat vonatkozó közzétételi listájában egy bejelentés alatt megtalálták mindkét helyet. A NAV Kék számán és annak Csongrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságán arra kérdésre, hogy miként lehetséges törölt adószámmal a szeszes ital forgalmazás, rövid válasz érkezett: sehogyan. Viszont jövedéki termékekkel visszaélés szempontjából egyhangúan "érdekesnek" találták az ügyet.

A két hely azonnal NAV ellenőrzést kapott.

Forrás: Szegedi Hírhatár


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.