Megjelent Magyarországon az eBlokk

Hamarosan véget ér az az időszak, amikor minden vásárlás után papírblokkot kell gyűjtögetni, tárolni. Elérhetővé válik a magyar fogyasztók számára az eBlokk, amelytől gyors elterjedést várnak, hiszen modern, igazodik a XXI. századi informatikai igényekhez és környezetbarát megoldás – ismertette az újdonságot Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Az innovációt a Kereskedj Okosan! Retail konferencián mutatták be.

Bemutatták Magyarországon az eBlokkot, amelynek lényege, hogy a vásárlások bizonylatait már nem papíralapon tárolják, hanem egy elektronikus számlakezelő fiókban, ahonnan bármikor hozzáférhetnek, előkereshetik, összegezhetik. Ez segíti a tudatos vásárlástervezést, minden felhasználó nyomon követheti, mire mennyit költött. A felhasználó létrehozhat egy családi kasszát is a fiókjában, ahol rendszerben látja a blokkok tartalmát, összesített kimutatást készíthet. Így képet kaphat arról, hogyan ésszerűsítheti vásárlásaikat.

A megoldás lényege, hogy a rendszerbe regisztrált vásárló a boltban kéri, hogy a fizetését igazoló blokkot töltsék fel az elektronikus tárhelyre, ahonnan továbbítódik a személyes fiókjába, onnan pedig bármikor előkeresheti, ellenőrizheti. Ehhez csak egy applikációra van szükség, amelyen keresztül mindenki megkapja az egyedi azonosítóját. A távlati cél az, hogy az elektronikus blokk kiváltsa a papírhasználatot az üzletekben – mondja a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a kereskedő is csatlakozzon a rendszerhez, ami minimális informatikai ráfordítással, egy kiegészítő modullal megoldható.

Az eBlokk kezelésének lehetőségét először a Laurel által kifejlesztett Laura kasszarendszeren teszik elérhetővé, amely már mintegy 5000 végponton működik országszerte. A későbbiekben egy kiegészítő modullal más rendszerekhez is illeszthető lesz az eBlokk.

Az egyik legfontosabb érv a papírmentes vásárlás mellett a környezetvédelem. Az elektronikus blokkal megtakaríthatjuk a pénztárgépszalagok gyártásához szükséges fát, olajat és vizet. Miután a környezettudatosságot a vásárlók is egyre többre értékelik, várható, hogy az innovatív megoldás népszerű lesz és gyorsan elterjed. A vevők számára további előny, hogy az eBlokkot később bármikor visszakereshetik, míg a hőpapírról hónapok múlva eltűnhetnek a betűk. Az eBlokk rendszere diszkréten kezeli az adatokat, a felhasználó beállíthatja, hogy ki férhet hozzá az információkhoz.

Az eBlokk világszerte újdonság, az Egyesült Államokban mintegy 2 éve működik hasonló rendszer. A tengerentúli tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók szívesen fogadják a kényelmes, újszerű megoldást. Magyarországon másképp fog működni a rendszer, mint az USA-ban, ott ugyanis minden üzletnél külön kell regisztrálni, és azt az applikációt használni, amely az adott boltlánchoz tartozik. Itthon elég lesz egy regisztráció az eBlokk központban, amelyhez a kereskedők is csatlakoznak, így egyszerű lesz a kezelés. Az első hazai prototípust május 5-én, Budapesten mutatták be, a Kereskedj Okosan! Retail konferencián.

Bessenyei István hozzátette: a rendszer elterjedését segíti, hogy a kereskedők is érdekeltek a bevezetésben. Az eBlokk ugyanis amellett, hogy szolgáltatás, értékes marketingfelület is, amelyen üzenhetnek vevőiknek és használatával a pénztárgépszalag költsége is csökken.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.