Meglepő döntés egy budapesti kávézó esetén

Az Egyetem térhez közel, a mediterrán hangulatú Szerb utcában egy kis családi vállalkozás nagy elköteleződést tett a fenntarthatóság irányába. A tejfogyasztás és a specialty kávézók iránti növekvő érdeklődés pedig azt mutatja, hogy a kávékultúra dinamikusan változik és gazdagodik, ugyanakkor 10 évvel a specialty-kávéforradalom után még mindig sok a félreértés.

Nemrég készítettek ugyanis egy kutatást, amiben nemcsak a magyarok kávéfogyasztási szokásaira voltak kíváncsiak, hanem arra is, hogy milyen tejet isznak hozzá – ez utóbbi ugyanis elsőre nem tűnhet fontosnak, azonban a kávézás iránt rajongók számára kardinális kérdés.

Az, hogy ki miért (nem) issza tejjel a kávét, még abszolút szubjektív – van, aki az íze miatt, van, aki az állaga miatt, más egészségügyi vagy éppen elvi okokból.

 “A tejfogyasztás terén egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú alternatívák iránt, mint például a mandula-, zab-, rizs- vagy szójaalapú italok, amik mögött olyan megfontolás is állhat, hogy szeretnénk egy fenntarthatóbb, környezetbarátabb alternatívát találni a tehéntejre.”

- magyarázza Viszneki Vivien, a Vivina's Cafe & Roastery egyik tulajdonosa, a “The Barista League” nemzetközi verseny korábbi győztese.


Fotó: Vivina’s Café & Roastery

Az kétségtelen, hogy a tehéntej ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a növényi tejeké, de nem érdemes szemellenzősnek lenni, mert a növényi tejeken belül is nagy eltéréseket lehet tapasztalni.

„A növényi tejek ökológiai lábnyoma általában kisebb, mint a tehéntejé, különösen, ha figyelembe vesszük az állattenyésztéshez kapcsolódó környezeti terhelést, mint a nagy víz- és földhasználat, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása. A zabtej és a borsótej ökológiai lábnyoma a legkisebb, mivel termesztésük viszonylag kevés vizet és energiát igényel, valamint sok esetben Európában történik a gyártás, így a szállításuk is rövidebb távra kell, hogy történjen. Ezzel szemben a rizstej, a mandulatej és a kókusztej ökológiai lábnyoma nagyobb, a termesztés magas vízigénye miatt, a szállítás vagy éppen a trópusi területeken jellemző erdőirtások miatt.” – mondja Viszneki Vivien.


Fotó: Vivina’s Café & Roastery

A Vivina’s Café & Roastery által készített felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók több mint harminc százaléka váltana növényi tejre, ha az olcsóbb lenne.

Ebből az adatból kiindulva a fenntarthatóság iránt elkötelezett kávézónál úgy döntöttek, hogy aki betér hozzájuk, az kedvenc kávéjához 0 forintért választhat növényi tejes opciót.

Viszont a kérdőív egyik meglepő eredménye, hogy a válaszadók 32 százaléka mondta azt, hogy legszívesebben zabtejjel issza a kávét, tehát a tehéntej messze elmarad a növényi alternatívától.


Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet?

Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet? 

Nyitni kell  – ez volt a Budaörsön rencódezett Növényi Konferencia legfontosabb gondolata.
30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt

30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt 

Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.
Tojásválság Szlovákiában

Tojásválság Szlovákiában 

Brutál elszálltak az árak, és a jelek szerint nem ér véget a nehéz helyzet – az árak a hiány miatt tovább emelkedhetnek.
METRO: friss kutatás a vendéglátóipar helyzetéről

METRO: friss kutatás a vendéglátóipar helyzetéről 

Partnereit kérdezte a METRO.
Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem

Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem 

A hagyományos fogásokat egy csipetnyi modernséggel ötvözik.
Csődvédelmi eljárás alatt az ismert amerikai étteremlánc

Csődvédelmi eljárás alatt az ismert amerikai étteremlánc 

A problémák nem csak hazánkban jelentkeztek.
Indul a kulináris körutazás Siófokon

Indul a kulináris körutazás Siófokon 

Egy kellemes hétvégi íz élményt ígér az idei utolsó GasztroFok állomás november 8-10. között Siófokon és környékén.
Jön a Libabőr Fesztivál

Jön a Libabőr Fesztivál 

Márton-napi hagyományok és az újbor ünnepe országszerte.
Egy teljes liba felhasználásának fortélyai

Egy teljes liba felhasználásának fortélyai  

Márton-napi hagyományok és fenntartható főzés Nagy Szabolcs séf iránymutatásával.
Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken

Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken 

Ismét szőlőtolvajok áldozata lett egy balaton-felvidéki borász, aki ezzel a fájdalmas akcióval most több millió forintos kárt könyvelhet el.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.