Mégsem fogyaszthatják lisztérzékenyek az ország tortáját

Annak ellenére, hogy gluténmentes kölesből készül, mégsem fogyaszthatják sem a lisztérzékenyek, sem a cukorbetegek az ország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15-20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton.

Az MTI kérdésére Zila László, a tortát megalkotó cukrászmester elmondta, a korábban megjelent információk tévessége azon alapul, hogy maga a köles illetve a csak köles felhasználásával készülő cukrászsüteményeket ehetik a lisztérzékenyek is. Azt azonban nem garantálhatják, hogy a nemzeti ünnep alkalmával nagyüzemben, nem elszeparált helyen készülő tortába nem keveredik liszt. És mivel az eredeti recept alapján készül az ünnepi torta, cukrot is tartalmaz.

Természetesen a kecskeméti barackkal töltött kölestortát - amelynek receptje mindenki számára elérhető az interneten - bárki elkészítheti lisztmentes környezetben illetve cukor helyett nyírfacukor vagy egyéb, diabéteszben szenvedők számára is megengedett hozzávalóval. Ebben az esetben nyugodtan fogyaszthatják mind a lisztérzékenyek, mind a cukorbetegek.

A sütemény receptje eredetileg Karcagról származik. Az augusztus huszadikai ünnepen az érdeklődőket 15-20 ezer szelet várja a fővárosban a budai rakparton.

Az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a kölestortát a mesterek és folyamatosan árulják augusztus 20-tól. De mind az ünnep alkalmából kínált sütemény, mind a kereskedelmi forgalomba kerülő tortaszeletek cukor felhasználásával készülnek - hangoztatta Zila. (MTI)


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.