Mégsem fogyaszthatják lisztérzékenyek az ország tortáját

Annak ellenére, hogy gluténmentes kölesből készül, mégsem fogyaszthatják sem a lisztérzékenyek, sem a cukorbetegek az ország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15-20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton.

Az MTI kérdésére Zila László, a tortát megalkotó cukrászmester elmondta, a korábban megjelent információk tévessége azon alapul, hogy maga a köles illetve a csak köles felhasználásával készülő cukrászsüteményeket ehetik a lisztérzékenyek is. Azt azonban nem garantálhatják, hogy a nemzeti ünnep alkalmával nagyüzemben, nem elszeparált helyen készülő tortába nem keveredik liszt. És mivel az eredeti recept alapján készül az ünnepi torta, cukrot is tartalmaz.

Természetesen a kecskeméti barackkal töltött kölestortát - amelynek receptje mindenki számára elérhető az interneten - bárki elkészítheti lisztmentes környezetben illetve cukor helyett nyírfacukor vagy egyéb, diabéteszben szenvedők számára is megengedett hozzávalóval. Ebben az esetben nyugodtan fogyaszthatják mind a lisztérzékenyek, mind a cukorbetegek.

A sütemény receptje eredetileg Karcagról származik. Az augusztus huszadikai ünnepen az érdeklődőket 15-20 ezer szelet várja a fővárosban a budai rakparton.

Az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a kölestortát a mesterek és folyamatosan árulják augusztus 20-tól. De mind az ünnep alkalmából kínált sütemény, mind a kereskedelmi forgalomba kerülő tortaszeletek cukor felhasználásával készülnek - hangoztatta Zila. (MTI)


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.