Megvan az ország legjobb lekvárja

A Kézműves Kiválóság díjátadón a legjobb lekvár kategóriában országosan Szabolcs-Szatmár-Bereg  vármegye termelője szilvalekvárja lett az ország legjobbja.

Az Agrotrend csoport immáron negyedik alkalommal hirdette meg a Városi Anya közösségével a Kézműves Kiválóságai díjat. Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.

„Egy üvegnyi szeretet egyenesen Szatmár szívéből” olvasható a címkéken. 


Fotó: Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület

A családi vállalkozás 2020-tól üzemel. „Gyermekként magam is megtapasztaltam a lekvárfőzés örömét. A szüleim minden nyáron közösségi élményként élték meg a családi befőzéseket. Télire megannyi finomság sorakozott a kamra polcain. Sikerült ellesni a folyamatot, az ízeket megőrizni, ahogyan hajdanán készítették a nagyszülők. Volt ismeret, vágyakozás arra, hogy mi is üvegbe zárjuk a régi receptek alapján, hagyományos módon a különleges ízeket. A családnak minden régi eszköze megvolt hozzá, a rézüsttől, a fa vitorláig. A férjem szintén családi örökségként hozta ezt a lelkületet. Így közösen tudtuk tovább vinni a hagyományt. Szilva- és birsalma lekvár főzéssel indultunk el és mára már közel tizenkét féle gyümölccsel dolgozunk. Nagy kincsünk lett, szeretnénk sokakkal megszerettetni Szatmár valódi ízeit- árulta el Karmacsiné Batonai Melinda, aki gondos szeretettel, csupa szívvel zárja üvegbe évről évre a Túristvándi vízimalom tövében a finomságokat.

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.