Megvan az ország legjobb lekvárja

A Kézműves Kiválóság díjátadón a legjobb lekvár kategóriában országosan Szabolcs-Szatmár-Bereg  vármegye termelője szilvalekvárja lett az ország legjobbja.

Az Agrotrend csoport immáron negyedik alkalommal hirdette meg a Városi Anya közösségével a Kézműves Kiválóságai díjat. Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.

„Egy üvegnyi szeretet egyenesen Szatmár szívéből” olvasható a címkéken. 


Fotó: Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület

A családi vállalkozás 2020-tól üzemel. „Gyermekként magam is megtapasztaltam a lekvárfőzés örömét. A szüleim minden nyáron közösségi élményként élték meg a családi befőzéseket. Télire megannyi finomság sorakozott a kamra polcain. Sikerült ellesni a folyamatot, az ízeket megőrizni, ahogyan hajdanán készítették a nagyszülők. Volt ismeret, vágyakozás arra, hogy mi is üvegbe zárjuk a régi receptek alapján, hagyományos módon a különleges ízeket. A családnak minden régi eszköze megvolt hozzá, a rézüsttől, a fa vitorláig. A férjem szintén családi örökségként hozta ezt a lelkületet. Így közösen tudtuk tovább vinni a hagyományt. Szilva- és birsalma lekvár főzéssel indultunk el és mára már közel tizenkét féle gyümölccsel dolgozunk. Nagy kincsünk lett, szeretnénk sokakkal megszerettetni Szatmár valódi ízeit- árulta el Karmacsiné Batonai Melinda, aki gondos szeretettel, csupa szívvel zárja üvegbe évről évre a Túristvándi vízimalom tövében a finomságokat.

 


Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.