Megvan, hol terem a világ legjobb kávéja

Kifizetődőnek bizonyultak Ruanda azon erőfeszítései, hogy a területén termesztett kávé minősége világszínvonalúvá váljon.

Ruandában, ipari volumenben a kávé termesztése tulajdonképpen csak 1930 környékén kezdődött el. Az indulást követően a tevékenység nagyjából az ezredfordulóig állami irányítás alatt állt, és így az alacsony jövedelmezősége miatt a gazdák nem törték magukat, hogy kiváló minőségű kávébabot állítsanak elő. A tuszik elleni hihetetlen méretű 1994-es mészárlás (sok százezer halottal, közöttük sok gazdával) ezt követően teljesen ellehetetlenítette az ágazatot. 2000-et követően azonban az állam liberalizálta a kávépiacot, és rengeteg pénzt pumpált a szektorba. A termelőket is intenzíven elkezdték trenírozni a minőségi kávé termesztésére. Meg is lett az eredménye.


A ruandai kávé ugyanis két díjat is bezsebelt az októberben harmadszorra megrendezett, rangos Ernesto Illy International Coffee Awards nevű versenyen. A Ngororero Coffee Washing Station a „Best of the Best" (a Legjobbak Legjobbika) és a „Coffee Lover's Choice" (a Kávékedvelők Választása) elismerést is kiérdemelte. A két kitüntetés egyidejű megszerzése példátlan fejlemény a rendezvény nem túl hosszú történetében.

A zsűri a kávébabok aromájának gazdagsága, összetettsége, egyensúlya, eleganciája és intenzitása alapján idén Ruanda kávéját tüntette ki a „Best of the Best” címmel. Az ország idén a szegmens nem kisebb „játékosait” utasította maga mögé, mint Brazília, Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Etiópia, Guatemala, India és Nicaragua.

Forrás: Élelmiszer Online


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.