Megvan a jegy Lyon-ba: a magyarok ott lesznek a Bocuse d'Or döntőjében

Biztosította helyét a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe: Veres Istvánék a 9. helyen végeztek a tallinni Európai Válogatón.  

Október 15-16-án lezajlott a Bocuse d’Or Európai Válogatója az észtországi Tallinnban. Veres István és a magyar csapat egy rendkívül erős mezőnyben a biztos továbbjutó 9. helyen végzett.

Ilyen európai döntő még sosem volt

Minden idők egyik legrendhagyóbb Bocuse d’Or-a zajlott le az elmúlt két napban, amelyet a nagyközöség bevonása nélkül, az időpontokat kétszer is elhalasztva rendeztek meg. Mindenki, aki ott volt, egyet ért abban, hogy óriási öröm, hogy sikerült biztonságosan lebonyolítani ezt a fontos eseményt, és együtt ünnepelhetett a szakma egy ilyen kritikus időszak kellős közepén.

Felkészülés: három hónapra felfüggesztve

A magyar csapat a tavaszi megszorítások előtt már gőzerővel készült a hústémával, azonban a karanténhelyzet beálltával felfüggesztette a felkészülést három hónapra. A haltéma kötelező alapanyaga is a várthoz képest két hónappal később derült ki, június elejétől azonban a csapat visszatérhetett a Hungexpo területén található Bocuse d’Or versenykonyhába, és folytatódott a felkészülés, ekkor már a haltémával is, amelynek fő alkotóeleme az afrikai harcsa lett. Veres István séf, Molnár Bence commis és Volenter István coach minden héten hat napot készült a versenyre. A magyar csapat elnöke ezúttal minden idők legsikeresebb magyar versenyzője, Széll Tamás volt, aki ebből kifolyólag a kóstolózsűriben is helyet kapott, hogy képviselje Magyarországot.

Fürj és afrikai harcsa 

A Bocuse d’Or versenyen a csapatoknak a szokott módon két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústéma a fürjre, a haltéma az afrikai harcsára épült.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel négy csapat is visszamondta a szereplést, mert helyzetük nem tette lehetővé a lehető legkomolyabb felkészülést. Így a mai napon 16 csapat közül tíz jutott tovább a lyoni döntőre. A világdöntő időpontja is változott, hiszen az eseménynek otthont adó SIRHA is a szokásos január végi időpont helyett május végén, június elején kerül majd megrendezésre.

Magabiztos skandináv győzelem

Veres Istvánék versenyzése közben minden a tervek szerint alakult, magabiztosan, fantasztikus csapatmunkában dolgoztak. A zsűri összefoglalója szerint elképesztő magas színvonalú volt a mezőny, és megint kiderült: a skandinávokat nagyon nehéz letaszítani a Bocuse trónról.

A hír tehát hivatalos: irány Lyon!

 

Helyezések és különdíjak:

3. helyezés: Svédország

2. helyezés: Dánia

1. helyezés: Norvégia

A legjobb commis: Finnország

A haltányérnak járó különdíj: Izland

A legjobb hústálnak járó különdíj: Franciaország

Forrás: Bocuse d'Or


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.