Miben nyilvánul meg a laktózintolerancia?

Előfordult már velünk, hogy kellemetlenül éreztük magunkat, miután megittunk egy nagy bögre tejeskávét, vagy megettünk egy tál tejbegrízt? Nem vagyunk egyedül! „Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.  A tüneteket laktózérzékenység is okozhatja, és az AdeZ növényalapú italmárka felkérésére a dietetikus összegyűjtötte, mit kell róla tudni.

Mi a tejcukor- (vagyis laktóz) érzékenység? – A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés. Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság majdnem harmadát érinti.

Hogyan mutatható ki? – Általában laborteszttel diagnosztizálják. Emellett hasznos, ha táplálkozási naplót vezetünk: a legtöbb beteg a savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálja, ezt azonban nekünk magunknak kell kitapasztalnunk. Fontos, hogy ha arra gyanakszunk, hogy laktózintoleranciánk van, mindenképp forduljunk háziorvoshoz, majd gasztroenterológus szakorvoshoz, az öndiagnózis veszélyes!


Így együnk-igyunk, ha laktózérzékenyek vagyunk! – Mivel a tej és tejtermékek egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Ezért – hacsak nem muszáj – a tejtermékeket ne zárjuk ki az életünkből teljesen, csak arra törekedjünk, hogy ételeink laktóztartalma ne haladja meg a szervezetünk által még befogadható mennyiséget. Választhatjuk a laktózmentes tejet és tejtermékeket, vagy azt, hogy laktáz enzim tartalmú rágótablettát veszünk be, amikor tejet vagy tejes ételeket fogyasztunk. Egy ilyen rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 200 ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő, ha ennél többet fogyasztunk, emeljünk az adagon! Emellett a növényi italok laktózmentesek, így bátran színesíthetjük velük az étrendünket.

Tipp: A laktózszegény étrendben napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt elfogyasztani. És hasznos információ, hogy a tejhez képest kevesebb a savanyított tejtermékek, a túró, a félkemény és a kemény sajtok tejcukortartalma.


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.