Miért drágább a vaddisznó, ha olcsóbb?

A legdrágább sertéshús az áruházak pultjában sem kerül többe 2000 forintnál, míg a legolcsóbb vaddisznóterméket sem lehet 2500-nál olcsóbban megkapni. Annak ellenére, hogy jóval többet kap a disznójáért a gazda, mint a vadász.

A vaddisznóhús felvásárlási ára dinamikusan emelkedik a tavalyi mélypont után. Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése okozta sokk idején volt, hogy 120 forintot adtak a vadásztársaságoknak egy kilónyi, lőtt disznóért. Ma az ár 350 és 400 forint között ingadozik - bár a november és január közötti, nagy terítékes hajtások időszakában elkerülhetetlen némi áresés. Ezzel egyidejűleg a házisertés felvásárlási ára is emelkedik – részben épp az ASP-vel összefüggésben. A sertésinformációs rendszer adatai szerint az egy évvel korábbi 490 forintos szintről mára 600 forint fölé csúszott a vágósertés kilójának átvételi ára. A felvásárlási árak közti különbségek ellenére a vaddisznóhús jelentősen drágább. Az okokat igyekszünk körüljárni.

Az ár legmeghatározóbb eleme: ASP

A tavalyi árzuhanás mögött egyértelműen a sertéspestis megjelenése állt. A kereslet a hírek hatására drasztikusan megcsappant, nem csupán a belföldi, de a külföldi felvevőpiacokon is. Az ASP elleni védekezés részeként több európai állam, ahol még nem jelent meg a betegség, a vaddisznóállomány markáns gyérítését rendelte el. Németországban például 2018-ban soha nem látott méretű, félmilliónál is nagyobb terítékszmot jegyeztek fel. De Ausztria, Csehország és Szlovákia a létszám csökkentésében látta a védekezés leghatékonyabb eszközét. Ez pedig gyorsan túltermeléshez, ami pedig az árak zuhanásához vezetett. A házisertések esetében az árat leginkább meghatározó exportpiac roppant meg az ASP megjelenésével. Több távol-keleti állam is időlegesen megtiltotta a magyar hús bevitelét – utób azonban ezeket a korlátozásokat feloldották. Ezzel párhuzamosan megnyíltak azok az országok a magyar hús előtt, amelyeket már a háziállatok szintjén súlytott a megbetegedés. Így Románia és a legnagyobb felvásárló Kína is jelentős tételben vásárolta a magyar sertéshúst – a külpiacokon jelentkező hiány pedig felfelé hajtotta és hajtja mind a mai napig a hazai árakat is. Azt, hogy a két hústípus ára miként alakul, akár a közeljövőben is, nehéz megmondani néhány kiszámíthatatlan tényező miatt. Annyi bizonyosnak látszik, hogy ha Magyarországon a sertéstelepek továbbra is mentesek maradnak az ASP-től, akkor nem csökken magyar hús iránti nemzetközi kereslet - vagyis az árak dinamikusan emelkedni fognak tovább. A vaddisznó esetében is meghatározó az ASP esetleges terjedése, azonban a nemzetközi környezet sokkal kiszámíthatatlanabb. A téli társasvadászatok mutatják majd meg, mennyire volt ténylegesen hatékony a környező országok állománygyérítési törekvése. Amennyiben kis terítékeket tudnak csak felmutatni, úgy a honi, időszakos “túltermelés” árcsökkentő hatását ellensúlyozhatja a megnövekedő, külföldi kereslet. Emellett bármikor felboríthatja a piacot egy ASP-kitörés olyan országban, ahol eddig nem detektálták a betegséget.

Miért drágább az olcsóbb hús?

Ahogy jeleztük: a házisertés felvárásárlási ára a vaddisznóénak több, mint 150 százaléka, miközben a hentespulton már fordított a helyzet. Az alapvető ok a kétféle hús feldolgozási hatékonyságában rejlik. Aki valaha járt már házi disznóvágáson, pontosan tudja: nincs olyan “alkatrésze” az állatnak, amelyet ne dolgoznának fel. Az ipari húsfeldolgozás ennyire nem hatékony, de a bekerülő házisertés legalább 70 százalékát hasznosítják. Ezzel szemben a vaddisznó esetében legfeljebb 30-35 százalékos hasznosításról lehet beszélni a mai technológiák és piaci igények mellett. A vadnak sem a fejét, sem a bőrét, csülkeit nem hasznosítják - miközben a felvárásláskor a szőrben-bőrben mért súly alapján fizetnek. Egyszerűbben: egy jól megtermett, 100 kilós vaddisznóból legfeljebb 35 kilónyi, értékesíthető hús készül, míg ugyanekkora házi társából 70 kg. Szintén komoly árfelhajtó hatása van a vad esetében a hűtési igénynek. Ugyan nem kell jobb vagy eltérő hőkezelést alkalmazni a vadfeldolgozóknak, mint más vágóhidaknak, viszont a kínálat hektikussága miatt sokkal tovább kénytelenek tárolni az árut.

Kövessük a németeket

Hipermarketekben nem ritka az 1150 forintos kilónkénti ár a házisertés combjáért. Ugyan ez az áru vaddisznó esetében 4255 forint. Ezek után nem véletlen, hogy bár egészségesebb, jobb minőségű, “bio” vadhús, Magyarországon alig éri el a fél kilót a lakosság éves fogyasztása belőle fejenként. Ezen a helyzeten alig változtat a helyi vadászkamarák és az agárminisztérium által rendezett fesztiválok sokasága. Emellett ezeken az eseményeken a legtöbbször továbbra is csak pörköltként jelenik meg a vadhús. Azonban egyre több vadásztársaság – főként a tavalyi, bevetéleik szempontjából tragikus évben – kezdte el helyben értékesíteni a lőtt vadat. Ennek a fajta húsértékesítésnek Németországban jelentős múltja van. A helyi vadásztársaságok a vaászterületük körényékén élőknek adják el a legtöbb vadat, míg a terítékek kisebb része kerül csak a hivatalos vadfeldolgozókhoz. Ma már számos magyar vadásztársaság is jelzi honlapján: a bolti ár töredékéért vásárolható közvetlenül tőlük a lőtt vad. Nem ritka, hogy 500 forintos kilónkénti áron is hozzá lehet jutni vaddisznóhoz.

Forrás: magasles.reblog


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.