Miért drágább a vaddisznó, ha olcsóbb?

A legdrágább sertéshús az áruházak pultjában sem kerül többe 2000 forintnál, míg a legolcsóbb vaddisznóterméket sem lehet 2500-nál olcsóbban megkapni. Annak ellenére, hogy jóval többet kap a disznójáért a gazda, mint a vadász.

A vaddisznóhús felvásárlási ára dinamikusan emelkedik a tavalyi mélypont után. Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése okozta sokk idején volt, hogy 120 forintot adtak a vadásztársaságoknak egy kilónyi, lőtt disznóért. Ma az ár 350 és 400 forint között ingadozik - bár a november és január közötti, nagy terítékes hajtások időszakában elkerülhetetlen némi áresés. Ezzel egyidejűleg a házisertés felvásárlási ára is emelkedik – részben épp az ASP-vel összefüggésben. A sertésinformációs rendszer adatai szerint az egy évvel korábbi 490 forintos szintről mára 600 forint fölé csúszott a vágósertés kilójának átvételi ára. A felvásárlási árak közti különbségek ellenére a vaddisznóhús jelentősen drágább. Az okokat igyekszünk körüljárni.

Az ár legmeghatározóbb eleme: ASP

A tavalyi árzuhanás mögött egyértelműen a sertéspestis megjelenése állt. A kereslet a hírek hatására drasztikusan megcsappant, nem csupán a belföldi, de a külföldi felvevőpiacokon is. Az ASP elleni védekezés részeként több európai állam, ahol még nem jelent meg a betegség, a vaddisznóállomány markáns gyérítését rendelte el. Németországban például 2018-ban soha nem látott méretű, félmilliónál is nagyobb terítékszmot jegyeztek fel. De Ausztria, Csehország és Szlovákia a létszám csökkentésében látta a védekezés leghatékonyabb eszközét. Ez pedig gyorsan túltermeléshez, ami pedig az árak zuhanásához vezetett. A házisertések esetében az árat leginkább meghatározó exportpiac roppant meg az ASP megjelenésével. Több távol-keleti állam is időlegesen megtiltotta a magyar hús bevitelét – utób azonban ezeket a korlátozásokat feloldották. Ezzel párhuzamosan megnyíltak azok az országok a magyar hús előtt, amelyeket már a háziállatok szintjén súlytott a megbetegedés. Így Románia és a legnagyobb felvásárló Kína is jelentős tételben vásárolta a magyar sertéshúst – a külpiacokon jelentkező hiány pedig felfelé hajtotta és hajtja mind a mai napig a hazai árakat is. Azt, hogy a két hústípus ára miként alakul, akár a közeljövőben is, nehéz megmondani néhány kiszámíthatatlan tényező miatt. Annyi bizonyosnak látszik, hogy ha Magyarországon a sertéstelepek továbbra is mentesek maradnak az ASP-től, akkor nem csökken magyar hús iránti nemzetközi kereslet - vagyis az árak dinamikusan emelkedni fognak tovább. A vaddisznó esetében is meghatározó az ASP esetleges terjedése, azonban a nemzetközi környezet sokkal kiszámíthatatlanabb. A téli társasvadászatok mutatják majd meg, mennyire volt ténylegesen hatékony a környező országok állománygyérítési törekvése. Amennyiben kis terítékeket tudnak csak felmutatni, úgy a honi, időszakos “túltermelés” árcsökkentő hatását ellensúlyozhatja a megnövekedő, külföldi kereslet. Emellett bármikor felboríthatja a piacot egy ASP-kitörés olyan országban, ahol eddig nem detektálták a betegséget.

Miért drágább az olcsóbb hús?

Ahogy jeleztük: a házisertés felvárásárlási ára a vaddisznóénak több, mint 150 százaléka, miközben a hentespulton már fordított a helyzet. Az alapvető ok a kétféle hús feldolgozási hatékonyságában rejlik. Aki valaha járt már házi disznóvágáson, pontosan tudja: nincs olyan “alkatrésze” az állatnak, amelyet ne dolgoznának fel. Az ipari húsfeldolgozás ennyire nem hatékony, de a bekerülő házisertés legalább 70 százalékát hasznosítják. Ezzel szemben a vaddisznó esetében legfeljebb 30-35 százalékos hasznosításról lehet beszélni a mai technológiák és piaci igények mellett. A vadnak sem a fejét, sem a bőrét, csülkeit nem hasznosítják - miközben a felvárásláskor a szőrben-bőrben mért súly alapján fizetnek. Egyszerűbben: egy jól megtermett, 100 kilós vaddisznóból legfeljebb 35 kilónyi, értékesíthető hús készül, míg ugyanekkora házi társából 70 kg. Szintén komoly árfelhajtó hatása van a vad esetében a hűtési igénynek. Ugyan nem kell jobb vagy eltérő hőkezelést alkalmazni a vadfeldolgozóknak, mint más vágóhidaknak, viszont a kínálat hektikussága miatt sokkal tovább kénytelenek tárolni az árut.

Kövessük a németeket

Hipermarketekben nem ritka az 1150 forintos kilónkénti ár a házisertés combjáért. Ugyan ez az áru vaddisznó esetében 4255 forint. Ezek után nem véletlen, hogy bár egészségesebb, jobb minőségű, “bio” vadhús, Magyarországon alig éri el a fél kilót a lakosság éves fogyasztása belőle fejenként. Ezen a helyzeten alig változtat a helyi vadászkamarák és az agárminisztérium által rendezett fesztiválok sokasága. Emellett ezeken az eseményeken a legtöbbször továbbra is csak pörköltként jelenik meg a vadhús. Azonban egyre több vadásztársaság – főként a tavalyi, bevetéleik szempontjából tragikus évben – kezdte el helyben értékesíteni a lőtt vadat. Ennek a fajta húsértékesítésnek Németországban jelentős múltja van. A helyi vadásztársaságok a vaászterületük körényékén élőknek adják el a legtöbb vadat, míg a terítékek kisebb része kerül csak a hivatalos vadfeldolgozókhoz. Ma már számos magyar vadásztársaság is jelzi honlapján: a bolti ár töredékéért vásárolható közvetlenül tőlük a lőtt vad. Nem ritka, hogy 500 forintos kilónkénti áron is hozzá lehet jutni vaddisznóhoz.

Forrás: magasles.reblog


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.