Milyen bort visz haza a külföldi Ferihegyről?

Irigyelt az a pincészet, akinek a bora megtalálható a budapesti Liszt Ferenc repülőtér ajándékboltjában, hiszen a későn észbekapó turisták és a külföldre látogató magyarok egyaránt innen választanak szuvenírt. De melyik borászat jut oda a húsosfazékhoz?

Pincészetként jelen lenni a Liszt Ferenc repülőtér duty free shopjában körülbelül olyan, mint főtaxisként a reptér épülete előtt várakozni. Kiváncsiak voltunk tehát, kinek adatik meg ez a szerencse. Sebtében elvégzett ferihegyi bormustránk során örömmel tapasztaltuk, hogy a kínálat minőségi, és a borfajtákat tekintve változatos is.

Az aszúk korábbi „egyeduralma” után már találkozni szép vörösborokkal, száraz fehérekkel és pezsgőkkel is. Kicsit más a helyzet a borvidékek és borászatok tekintetében, mert itt bizonyos koncentrációt véltünk felfedezni. Szembetűnő Tokaj, Szekszárd és Villány dominanciája, márkát tekintve pedig a Sauska pincészeté, hiszen a nagy vörösek mellett pezsgőik és az 5 puttonyos aszújuk is ott van a polcokon. Magyar pezsgőből rajtuk kívül egyébként kizárólag a Törley Pezsgőpincészet három brandje (Törley, François, Hungaria) kapható.

Az évi 10 millió utast is meghaladó forgalmú reptér duty free üzletének palettáján szerepelnek még kiváló Vida, Vylyan, Chateau Dereszla, Disznókő, Dobogó, Gróf Degenfeld, Oremus és Royal Tokaji tételek is. hirdetés A borok forgalmazása a hamburgi székhelyű Gebr. Heinemann felségterülete, ez a cég rendelkezik a világ harmadik legnagyobb duty free hálózatával, az európai repülőtereken pedig piacvezető. Minden évre év elején szokták kiírni a tendert, amire elvileg bárki jelentkezhet, küldhet be mintát; nagyjából szeptemberre hoznak döntést a cég szakemberei. A döntésnél természetesen azt is figyelembe veszik, hogy adott borok és borászatok borai az előző évben miként teljesítettek a duty free boltban.

Legolcsóbb bor: Vylyan Kakas Rozé (1770 Ft) és Dorombor 2-es csomagolásban (2490 Ft)

Legdrágább bor: Sauska Cuvée 5 (29710 Ft)

Forrás: Borászportál


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.