Milyen bort visz haza a külföldi Ferihegyről?

Irigyelt az a pincészet, akinek a bora megtalálható a budapesti Liszt Ferenc repülőtér ajándékboltjában, hiszen a későn észbekapó turisták és a külföldre látogató magyarok egyaránt innen választanak szuvenírt. De melyik borászat jut oda a húsosfazékhoz?

Pincészetként jelen lenni a Liszt Ferenc repülőtér duty free shopjában körülbelül olyan, mint főtaxisként a reptér épülete előtt várakozni. Kiváncsiak voltunk tehát, kinek adatik meg ez a szerencse. Sebtében elvégzett ferihegyi bormustránk során örömmel tapasztaltuk, hogy a kínálat minőségi, és a borfajtákat tekintve változatos is.

Az aszúk korábbi „egyeduralma” után már találkozni szép vörösborokkal, száraz fehérekkel és pezsgőkkel is. Kicsit más a helyzet a borvidékek és borászatok tekintetében, mert itt bizonyos koncentrációt véltünk felfedezni. Szembetűnő Tokaj, Szekszárd és Villány dominanciája, márkát tekintve pedig a Sauska pincészeté, hiszen a nagy vörösek mellett pezsgőik és az 5 puttonyos aszújuk is ott van a polcokon. Magyar pezsgőből rajtuk kívül egyébként kizárólag a Törley Pezsgőpincészet három brandje (Törley, François, Hungaria) kapható.

Az évi 10 millió utast is meghaladó forgalmú reptér duty free üzletének palettáján szerepelnek még kiváló Vida, Vylyan, Chateau Dereszla, Disznókő, Dobogó, Gróf Degenfeld, Oremus és Royal Tokaji tételek is. hirdetés A borok forgalmazása a hamburgi székhelyű Gebr. Heinemann felségterülete, ez a cég rendelkezik a világ harmadik legnagyobb duty free hálózatával, az európai repülőtereken pedig piacvezető. Minden évre év elején szokták kiírni a tendert, amire elvileg bárki jelentkezhet, küldhet be mintát; nagyjából szeptemberre hoznak döntést a cég szakemberei. A döntésnél természetesen azt is figyelembe veszik, hogy adott borok és borászatok borai az előző évben miként teljesítettek a duty free boltban.

Legolcsóbb bor: Vylyan Kakas Rozé (1770 Ft) és Dorombor 2-es csomagolásban (2490 Ft)

Legdrágább bor: Sauska Cuvée 5 (29710 Ft)

Forrás: Borászportál


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.