Milyen bort visz haza a külföldi Ferihegyről?

Irigyelt az a pincészet, akinek a bora megtalálható a budapesti Liszt Ferenc repülőtér ajándékboltjában, hiszen a későn észbekapó turisták és a külföldre látogató magyarok egyaránt innen választanak szuvenírt. De melyik borászat jut oda a húsosfazékhoz?

Pincészetként jelen lenni a Liszt Ferenc repülőtér duty free shopjában körülbelül olyan, mint főtaxisként a reptér épülete előtt várakozni. Kiváncsiak voltunk tehát, kinek adatik meg ez a szerencse. Sebtében elvégzett ferihegyi bormustránk során örömmel tapasztaltuk, hogy a kínálat minőségi, és a borfajtákat tekintve változatos is.

Az aszúk korábbi „egyeduralma” után már találkozni szép vörösborokkal, száraz fehérekkel és pezsgőkkel is. Kicsit más a helyzet a borvidékek és borászatok tekintetében, mert itt bizonyos koncentrációt véltünk felfedezni. Szembetűnő Tokaj, Szekszárd és Villány dominanciája, márkát tekintve pedig a Sauska pincészeté, hiszen a nagy vörösek mellett pezsgőik és az 5 puttonyos aszújuk is ott van a polcokon. Magyar pezsgőből rajtuk kívül egyébként kizárólag a Törley Pezsgőpincészet három brandje (Törley, François, Hungaria) kapható.

Az évi 10 millió utast is meghaladó forgalmú reptér duty free üzletének palettáján szerepelnek még kiváló Vida, Vylyan, Chateau Dereszla, Disznókő, Dobogó, Gróf Degenfeld, Oremus és Royal Tokaji tételek is. hirdetés A borok forgalmazása a hamburgi székhelyű Gebr. Heinemann felségterülete, ez a cég rendelkezik a világ harmadik legnagyobb duty free hálózatával, az európai repülőtereken pedig piacvezető. Minden évre év elején szokták kiírni a tendert, amire elvileg bárki jelentkezhet, küldhet be mintát; nagyjából szeptemberre hoznak döntést a cég szakemberei. A döntésnél természetesen azt is figyelembe veszik, hogy adott borok és borászatok borai az előző évben miként teljesítettek a duty free boltban.

Legolcsóbb bor: Vylyan Kakas Rozé (1770 Ft) és Dorombor 2-es csomagolásban (2490 Ft)

Legdrágább bor: Sauska Cuvée 5 (29710 Ft)

Forrás: Borászportál


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.