Mire jó a dió?

Egy frissen megjelent értekezés arra a megállapításra jutott, hogy a diófogyasztás javít a férfiak termékenységén.

A Biology of Reproduction folyóiratban megjelent egyik 2012-es tanulmány még anno úgy találta, hogy az étrendbe integrált napi kb. 70 gramm dió feljavította a sperma életképességét, mozgékonyságát és morfológiáját.

Na, most ezt egy új, állatokon végzett vizsgálat is megerősítette.

„Azt találtuk, hogy a diófogyasztás segít feljavítani a sperma minőségét, méghozzá valószínűleg úgy, hogy mérsékli az ondósejtek peroxidatív károsodását – nyilatkozta egy sajtóközleményben a University of Delaware részéről Patricia A. Martin-DeLeon, a vizsgálatok vezető kutatója. – További vizsgálatokra van szükség annak kiderítéséhez, melyek azok a konkrét tápanyagok, amelyek hozzájárulnak ehhez a javuláshoz, de az eredmények azt mutatják, hogy a dió jótékony hatást gyakorol a sperma egészségére.”

A peroxidatív károsodás csökkenése annak köszönhető, hogy a dió csak úgy tobzódik a többszörösen telítetlen zsírsavakban (PUFA-k), amelyek megakadályozzák az ondósejtek membránjának lebomlását. Mellékesen az avokádó és a lazac is gazdagon el van látva PUFA-kal.

Halovány probléma, hogy a dió potencianövelő hatását nem lehet készpénznek venni, mivel a vizsgálatokat eddig csak állatokon végezték el. Ha esetleg a csonthéjas elropogtatása ebből a szempontból mégsem hozza el a kívánt eredmény, az még nem jelenti azt, hogy a gyümölcs ne volna brutálisan egészséges.

Forrás: Élelmiszer Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.