Mire jó a dió?

Egy frissen megjelent értekezés arra a megállapításra jutott, hogy a diófogyasztás javít a férfiak termékenységén.

A Biology of Reproduction folyóiratban megjelent egyik 2012-es tanulmány még anno úgy találta, hogy az étrendbe integrált napi kb. 70 gramm dió feljavította a sperma életképességét, mozgékonyságát és morfológiáját.

Na, most ezt egy új, állatokon végzett vizsgálat is megerősítette.

„Azt találtuk, hogy a diófogyasztás segít feljavítani a sperma minőségét, méghozzá valószínűleg úgy, hogy mérsékli az ondósejtek peroxidatív károsodását – nyilatkozta egy sajtóközleményben a University of Delaware részéről Patricia A. Martin-DeLeon, a vizsgálatok vezető kutatója. – További vizsgálatokra van szükség annak kiderítéséhez, melyek azok a konkrét tápanyagok, amelyek hozzájárulnak ehhez a javuláshoz, de az eredmények azt mutatják, hogy a dió jótékony hatást gyakorol a sperma egészségére.”

A peroxidatív károsodás csökkenése annak köszönhető, hogy a dió csak úgy tobzódik a többszörösen telítetlen zsírsavakban (PUFA-k), amelyek megakadályozzák az ondósejtek membránjának lebomlását. Mellékesen az avokádó és a lazac is gazdagon el van látva PUFA-kal.

Halovány probléma, hogy a dió potencianövelő hatását nem lehet készpénznek venni, mivel a vizsgálatokat eddig csak állatokon végezték el. Ha esetleg a csonthéjas elropogtatása ebből a szempontból mégsem hozza el a kívánt eredmény, az még nem jelenti azt, hogy a gyümölcs ne volna brutálisan egészséges.

Forrás: Élelmiszer Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.