A Biology of Reproduction folyóiratban megjelent egyik 2012-es tanulmány még anno úgy találta, hogy az étrendbe integrált napi kb. 70 gramm dió feljavította a sperma életképességét, mozgékonyságát és morfológiáját.
Na, most ezt egy új, állatokon végzett vizsgálat is megerősítette.
„Azt találtuk, hogy a diófogyasztás segít feljavítani a sperma minőségét, méghozzá valószínűleg úgy, hogy mérsékli az ondósejtek peroxidatív károsodását – nyilatkozta egy sajtóközleményben a University of Delaware részéről Patricia A. Martin-DeLeon, a vizsgálatok vezető kutatója. – További vizsgálatokra van szükség annak kiderítéséhez, melyek azok a konkrét tápanyagok, amelyek hozzájárulnak ehhez a javuláshoz, de az eredmények azt mutatják, hogy a dió jótékony hatást gyakorol a sperma egészségére.”
A peroxidatív károsodás csökkenése annak köszönhető, hogy a dió csak úgy tobzódik a többszörösen telítetlen zsírsavakban (PUFA-k), amelyek megakadályozzák az ondósejtek membránjának lebomlását. Mellékesen az avokádó és a lazac is gazdagon el van látva PUFA-kal.
Halovány probléma, hogy a dió potencianövelő hatását nem lehet készpénznek venni, mivel a vizsgálatokat eddig csak állatokon végezték el. Ha esetleg a csonthéjas elropogtatása ebből a szempontból mégsem hozza el a kívánt eredmény, az még nem jelenti azt, hogy a gyümölcs ne volna brutálisan egészséges.
Forrás: Élelmiszer Online