Mondja, marha, miért oly bús?

Bár itthon is tenyésztenek Angus marhát, a Dráva árterében is többszáz legel, azonban a tophúsminőséget adó állatok 90 százalékát a határon kívül értékesítik.

Négyszáz vörös és fekete Angus, valamint száz Murray Grey anyatehén legel az őszi legelőkön a Dráva árterében és annak közelében, Somogyudvarhely határában. Ez az a két húsmarha fajta az, amely a különbözőteszteken talán a legjobb húsminőséget produkálja, írja az Agrárszektor szakmai portál, amely az állatok tulajdonosával, Mihalecz Andrással beszélgetett.

Mihalecz András elmondta, először a teljes állomány vörös Angus volt, azonban azonnal vásárolt feketéket is, ez számít ugyanis az eredeti fajtának. Kiemelkedőbb a vérvonala, szakmai kifejezéssel: ennél a fajtánál nagyobb a szelekciós nyomás. Ezáltal a hús márványozottsága javítható. A két fajta egyébként tökéletesen illeszkedik egymáshoz, mondta a tenyésztő. 

Majd hozzátette, ő is, mint sok más húsmarhatartó, az értékesítési stratégiát hiányolja. Emiatt ugyanis a kiváló minőségű Magyarországon felnevelt húsmarháknak a 90 százaléka élő állatként hagyja el az országot. A feldolgozás haszna külföldi vállalkozók zsebébe kerül, vagyis az értékes fehérjét nem a magyar asztalokon tálalják fel.

A teljes cikk itt olvasható el.

 

 

Forrás: Agrárszektor.hu


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.