Mostantól ez Hévíz bora

Április 22-én kiderült, melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2022-es Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.  

Milyen bor lehet Hévíz Város Bora?

· száraz fehér bor

· könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható

· megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik

· a megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel

· szakértők által minősített bor

Kik neveztek végül a megmérettetésre?

Nemcsak helyi pincészetek kapták meg a meghívást a versenyre, hanem a ország számos borászata. Összesen 12 zalai és balatoni borvidék vett részt. 25 termelő mindösszesen 50 tételt nevezett be gasztronómiai ütközetre. 22 szőlőfajta – többek között az Olaszrizling, Savignon Blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria, Cserszegi fűszeres - reprezentálta a választékot.

Hogyan, kik és mikor választottak?

A borok zsűrizését április 22-én a NaturMed Hotel Carbona-ban végezték el. A tételeket először szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A neves zsűri tagjai voltak Dr. Kovács Barnabás MATE egyetemi adjunktus, borász, Viniczai Sándor Borászati füzetek főszerkesztő, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező, Pápai Zsuzsa NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója, Borbély Tamás - Badacsonyi Borvidék Hegyközség elnöke, Év Bortermelője, Borbély Családi Pincészet, Borász, Süténé Tüttő Beatrix képviselő asszony Hévíz város képviseletében.

A bor kiválasztása természetesen vak kóstolással történt. Ez annyit jelent, hogy a zsűritag részére mindössze az évjárat és fajta adott, azt nem tudták, hogy a bort melyik pincészet készítette. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.

Melyik lett a nyertes?

A Cezar Pincészet Kis Balaton -Nagy Borok Savignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora.

Mi jár a nyertesnek?

Azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a 4 napos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A címhez járó díszes okleveleket 2022. április 30-án 17:00 – 18:00 óra között a jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adják majd át.

Hol kóstolható?

A nyertes bor már forgalomban van, és hamarosan egy speciális díszcímkét is kap. Ezután kapható lesz többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.

Forrás: Hévíz Város Önkormányzat


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.