Munkaerőhiány a turisztikai és a vendéglátó szektorban

Ötszörösére nőtt a vendéglátó és turisztikai szektorban feladott álláshirdetések száma a nyitással párhuzamosan.

Áprilisra több, mint háromszorosára nőtt a meghirdetett pozíciók száma a hazai vendéglátó és turisztikai szektorban a márciusihoz képest. A nyitás következtében pedig májusban is hasonló ütemben folytatódott a tendencia: a márciusihoz képest több, mint ötszörösére emelkedett a területen feladott hirdetések száma, az elkövetkezendő hónapokban pedig fokozatos helyreállás várható az iparágban, derül ki a Profession.hu által publikált friss adatokból és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) állásfoglalásából.

 

Munkaerőhiány, főként a Balatonnál

Látványosan jelzi a turizmus-vendéglátás ágazatban kezdődő konszolidációt, hogy az áprilisban aktív álláshirdetések száma már hasonló volt a koronavírus járvány előtti időszakhoz, májusra pedig ez még tovább emelkedett. A vendéglátóiparban és turizmusban feladott hirdetések száma május második felére átlépte az ezret az álláskereső portálon.

A Balaton körüli megyékben különösen látványos az emelkedés a meghirdetett állások tekintetében: a vendéglátói és turisztikai szektor szereplői az enyhítések bejelentésével érzékelhetően elkezdtek intenzíven készülni a nyári szezonra. "A szektorban feladott álláshirdetések terén az öt legnagyobb arányú növekedést produkáló megyénk között szerepelt Veszprém, ahol kilencszeres, Zala, ahol tizenkétszeres, valamint Somogy, ahol húszszoros emelkedés volt megfigyelhető májusban az első negyedévben meghirdetett állások átlagához képest. Budapesten hirdették meg magasan a legtöbb pozíciót az ágazatban, ezeknek a száma májusra csaknem nyolcszorosára nőtt az első negyedévben közzétett hirdetések átlagához képest",  mondtat Tüzes Imre,  üzletfejlesztési igazgató.

A legtöbb álláshirdetéssel szakács, felszolgáló, pincér, pultos, konyhai munkás, éttermi vendéglátói, cukrász és pék pozíciókra kerestek jelentkezőket az újrainduló szektorban. Az álláskeresők körében pedig konyhai munkás, szállodai recepciós, felszolgáló, pincér és pultos állások, valamint turizmussal és utazásszervezéssel kapcsolatos munkák voltak a legnépszerűbbek ezeken a területeken 2021 második negyedévének kezdete óta.

Többlépcsős nyitás

Az MVI az iparág fokozatos helyreállására számít az elkövetkezendő hónapokban, valamint kiemelték a munkaerő megtartásába fektetetett erőfeszítések fontosságát is. „A vendéglátó szakma újraindulása több lépcsőben várható. A nyári teraszos és balatoni vendéglátóhelyek éledése után őszre várható a konferenciák és az üzleti rendezvények újraszervezése, illetve a külföldi turisták megjelenésével ismét kinyithatnak a belvárosi vendéglátóhelyek is. A nyitáshoz kapcsolódóan létfontosságú a képzett, vendégcentrikus és jó hozzáállású szakemberek megtalálása a vendéglátásban. A munkavállalók hosszabb távú megtartása érdekében a munkáltatóknak szerethető munkahelyek létrehozására kell törekedniük, ahol modern, nyugat-európai munkakörülményeket, folyamatos szakmai képzéseket és motiváló életpálya modelleket biztosítanak a kollégáknak”,  mondta Semsei Rudolf, az MVI alelnöke.

Forrás: Profession.hu


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.