Munkaerőhiány a turisztikai és a vendéglátó szektorban

Ötszörösére nőtt a vendéglátó és turisztikai szektorban feladott álláshirdetések száma a nyitással párhuzamosan.

Áprilisra több, mint háromszorosára nőtt a meghirdetett pozíciók száma a hazai vendéglátó és turisztikai szektorban a márciusihoz képest. A nyitás következtében pedig májusban is hasonló ütemben folytatódott a tendencia: a márciusihoz képest több, mint ötszörösére emelkedett a területen feladott hirdetések száma, az elkövetkezendő hónapokban pedig fokozatos helyreállás várható az iparágban, derül ki a Profession.hu által publikált friss adatokból és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) állásfoglalásából.

 

Munkaerőhiány, főként a Balatonnál

Látványosan jelzi a turizmus-vendéglátás ágazatban kezdődő konszolidációt, hogy az áprilisban aktív álláshirdetések száma már hasonló volt a koronavírus járvány előtti időszakhoz, májusra pedig ez még tovább emelkedett. A vendéglátóiparban és turizmusban feladott hirdetések száma május második felére átlépte az ezret az álláskereső portálon.

A Balaton körüli megyékben különösen látványos az emelkedés a meghirdetett állások tekintetében: a vendéglátói és turisztikai szektor szereplői az enyhítések bejelentésével érzékelhetően elkezdtek intenzíven készülni a nyári szezonra. "A szektorban feladott álláshirdetések terén az öt legnagyobb arányú növekedést produkáló megyénk között szerepelt Veszprém, ahol kilencszeres, Zala, ahol tizenkétszeres, valamint Somogy, ahol húszszoros emelkedés volt megfigyelhető májusban az első negyedévben meghirdetett állások átlagához képest. Budapesten hirdették meg magasan a legtöbb pozíciót az ágazatban, ezeknek a száma májusra csaknem nyolcszorosára nőtt az első negyedévben közzétett hirdetések átlagához képest",  mondtat Tüzes Imre,  üzletfejlesztési igazgató.

A legtöbb álláshirdetéssel szakács, felszolgáló, pincér, pultos, konyhai munkás, éttermi vendéglátói, cukrász és pék pozíciókra kerestek jelentkezőket az újrainduló szektorban. Az álláskeresők körében pedig konyhai munkás, szállodai recepciós, felszolgáló, pincér és pultos állások, valamint turizmussal és utazásszervezéssel kapcsolatos munkák voltak a legnépszerűbbek ezeken a területeken 2021 második negyedévének kezdete óta.

Többlépcsős nyitás

Az MVI az iparág fokozatos helyreállására számít az elkövetkezendő hónapokban, valamint kiemelték a munkaerő megtartásába fektetetett erőfeszítések fontosságát is. „A vendéglátó szakma újraindulása több lépcsőben várható. A nyári teraszos és balatoni vendéglátóhelyek éledése után őszre várható a konferenciák és az üzleti rendezvények újraszervezése, illetve a külföldi turisták megjelenésével ismét kinyithatnak a belvárosi vendéglátóhelyek is. A nyitáshoz kapcsolódóan létfontosságú a képzett, vendégcentrikus és jó hozzáállású szakemberek megtalálása a vendéglátásban. A munkavállalók hosszabb távú megtartása érdekében a munkáltatóknak szerethető munkahelyek létrehozására kell törekedniük, ahol modern, nyugat-európai munkakörülményeket, folyamatos szakmai képzéseket és motiváló életpálya modelleket biztosítanak a kollégáknak”,  mondta Semsei Rudolf, az MVI alelnöke.

Forrás: Profession.hu


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.