Drágábbak az alapanyagok - a vendéglátósoknak (is)

Nagyot nőtt áprilisban a FAO globális élelmiszerár-indexe: a húsfélék és tejtermékek drágulása miatt az elmúlt közel egy év csúcsértékét mérték áprilisban.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár indexe, amely a legfontosabb mezőgazdasági termények nemzetközi árának változását követi hónapról hónapra, 1,5%-ot emelkedett márciushoz képest.

A gabonaféléket kivéve az összes alapvető élelmiszer-alapanyag drágult, ahol a hatalmas kínálat már negyedik hónapja negatív irányba nyomja az árakat.

Ezzel a FAO gabonaár-indexe 2,8%-ot esett, ezen belül is kiemelten a búza és a kukorica, amelyekből jó termést várnak a szakértők.

Eközben a tejtermékek ára 5,2%-ot erősödött – ahol szintén már a negyedik hónapja tart ez a trend, melynek hátterében a nem csillapodó importigények és a Csendes-óceán térségének ellátási gondjai állnak.

A hatalmas ázsiai kereslet miatt a sertéshús ára jelentősen megugrott, és általánosságban a húsfélék ára is nőtt 3%-ot. Szerepet játszik ebben a Kínában tomboló afrikai sertéspestis is, de nem kizárólagosan, miután más állatok húsa is drágult.

A növényi olajok ára alig 1%-kal ment feljebb, miután a pálmaolaj iránti ismét felerősödött a nemzetközi kereslet (miközben a legnagyobb exportőr országok épp kevesebb tartalékkal rendelkeznek) és a szójaolaj ára is emelkedésnek indult az Egyesült Államok biodízel és élelmiszeripara miatt.

A FAO cukorár indexe 0,8%-ot nőtt. Ezt a nyersolaj áremelkedésével magyarázzák a szakértők, mely automatikusan magával hozza az alternatív energiaforrások, mint a bioetanol, iránti kereslet megugrását.


Gabonával teli raktárak

A korai előrejelzések szerint rekordmennyiségben áll majd rendelkezésre gabona: a termelés 2,7%-kal meghaladva a tavalyit eléri a 2 722 millió tonnát – olvasható a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében.

Eközben a gabonafelhasználás is új csúcsot dönthet, várhatóan 1,5%-ot emelkedve tavalyhoz képest, a gabonakészletek azonban valamelyest csökkennek (847 millió tonnára).


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.