Egyre népszerűbb a nyúlhús

Jelentős elmozdulás történt a hazai nyúlhúskeresletben, az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek – írta a Magyar Nemzet.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: szinte a nulláról nőtt ekkora szintre a kereslet, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezet három évvel ezelőtt az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal karöltve fogyasztásösztönző kampányt indított.

– Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy a legtöbb hazai áruházlánc kínálatában megjelent a nyúlhús, a boltok polcain napi fogyasztási cikként elérhető a termék – emelte ki.

A termelés jelentős része ma még exportra kerül, a hazai fogyasztás alig egy-két százalékot tesz ki. A szakember szerint ezt az arányt a következő években négy-öt százalékra lehetne növelni. A legnagyobb felvásárlók közé tartozik Svájc, Németország és Olaszország. Juráskó Róbert szerint ezeken a piacokon igencsak keresett a magyar nyúl; nagy előnyünk, hogy az ágazati szereplők elmúlt években végrehajtott fejlesztéseinek köszönhetően nagyon kedvezők az állatjóléti feltételek az országban. Többek közt a belpiaci fogyasztás ösztönzésének eredményeként a termelés is nőtt, a nagyüzemi nyúltartás mintegy hét százalékkal bővült az elmúlt évben. A terméktanács célja pedig az, hogy a jelenlegi három-négymillióról 2022-re hétmillióra emelkedjen a vágónyulak száma az országban.


– Fontos, hogy megismertessük a fogyasztókkal ezt az értékes alapanyagot, amelyet nagyon könnyű ízletesen elkészíteni – mutatott rá Juráskó Róbert.

Az árakkal kapcsolatban jelezte, bár a nyúl értékes részeit a kacsánál és a libánál kicsit drágábban lehet megvásárolni, azonban az egyszerű vásárlónak sem megfizethetetlen termék. Ráadásul az áruházláncok rendre akciókat hirdetnek, amelyeknek köszönhetően olcsóbban hozzájuthatnak a vásárlók az előre csomagolt nyúlhúshoz.

Bár az egész nyúl kétezer forint körül kapható, bizonyos részei már 500 forintért elérhetőek. Az elnök szerint az akció másik célja az volt, hogy a nagyüzemi termelés mellett elősegítse a háztáji nyúltartást. Ezzel ugyanis főként az elszegényedett, hátrányos helyzetű régiókban élők értékes fehérjeforrással tudják ellátni a családjaikat.

Forrás: Magyar Nemzet

Forrás: Store Insider


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.