Nagyszülőket megidéző nyertesek az idei kenyér- és tortaversenyen

Hagyományos kovászos technológiával, burgonya hozzáadásával, négyféle lisztből készült az idei kenyérgyőztes, a Nagyapám kenyere burgonyával. A győztes torta készítője pedig a világ „legmákosabb” emberének érzi magát - a torta gyermekkorát, az őt friss süteménnyel kínáló nagymamát idézi, derült ki a csütörtökön, a Parlamentben megtartott tájékoztatón, ahol kihirdették az immár augusztus 20-a előtt mindig kiderülő kenyér- és tortaverseny győzteseit. 

Mint elmondták, az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat része az immár hagyományos és igen népszerű Mesterségek Ünnepe a Várban, a Magyar ízek Utcája a Várkert Bazárban, ahol majd meg lehet kóstolni a sós és édes idei nyertes finomságokat is. Számos helyszínen kerül sor koncertekre, közte a Tabánban is.

Ma már nagykövetei is vannak a Szent István Nap ünnepségsorozatnak: Szente Vajk és Zsédenyi Adrienn, akik a tájékoztatón beszámoltak a programokról.

 

Ami a tűzijátékot illeti, minden eddiginél nagyobb szabásúnak ígérkezik - a Petőfi hídtól egészen a Margithídon túl ér majd. Több mint 45 500 pirotechnikai eszköz vár bevetésre. A biztonság most is kiemelt szempont: ha az óránkénti 45 kilométeres sebességet eléri a szél, el sem kezdik vagy abbahagyják a rendezvényt.

Nagyapám kenyere győzött, burgonyával

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke számolt be a kenyérverseny eredményéről. Hagyományos kovászos technológiával, burgonya hozzáadásával, négyféle lisztből készült az idei győztes, a Nagyapám kenyere burgonyával. amelyet az 1991-ben alapított, magyar családi tulajdonban álló Balmaz Sütöde Kft. fejlesztett ki.

A nyertes termék négyféle lisztből, valamint só, víz, sertészsír és főtt burgonya felhasználásával készült, 12 órás hagyományos kovászolással.

A Balmaz Sütöde Kft. idén harmadik alkalommal nyerte el a Szent István napi kenyér verseny első helyét.

Nagyapám kenyere / Forrás: Magyar Pékszövetség
Nagyapám kenyere / Forrás: Magyar Pékszövetség

Az Innovatív kenyér kategória legjobbja a szakmai zsűri szerint a Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos lett, amellyel szintén a Balmaz Sütöde Kft. indult. A termék egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül hosszú, 24 órás kovászolási eljárással, hozzáadott élesztő nélkül készül.

A Sós sétáló sütemény elnevezésű „műfajt” pedig a Varga Pékség 95 Kft. által készített Pásztor reggeli nyerte. A pékség jó minőségű, francia vajjal készült, adalékmentes croissantja a reggeli tál alapja, amelyet házi juhtúró, sonka, lilahagyma egészít ki.

Győzött a Mákvirág és a Zöld Málna torta

A Magyarország Tortája versenyt idén szuperélelmiszer témakörben hirdette meg a Magyar Cukrászipari Szövetség, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra felhívják fel a figyelmet. Olyan új, kreatív torták nevezését várták, melyek bogyós gyümölcsöket, gabonaszemeket, zöldségeket és olajos magvakat tartalmaztak. A felhasználásra javasolt alapanyagok között volt a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé is.

Az első fordulóban még anonim módon kóstoltak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újra kóstolták a döntős tortákat.

A győztes Mákvirág torta / Forrás: MTI/Hegedüs Róbert
A győztes Mákvirág torta / Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A győztes torta készítője, Kovács Alfréd - Édes Vonal Cukrászda, Vác - aki a világ „legmákosabb” emberének érzi magát - a torta gyermekkorát, az őt friss süteménnyel kínáló nagymamát idézi meg.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, Az idei nyertes a Zöld Málna lett, amelynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak, ahogyan a költői leírás fogalmaz.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárnál, később, szokásos módon, országszerte több száz cukrászdában. 


 


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.