Napi három kávé még belefér

A mértékletes koffeinbevitelnek nincsenek káros hatásai, sőt, a kutatások azt mutatják, kifejezetten előnyös is lehet a kávé fogyasztása. Ugyanakkor már napi egy feketétől akár mérgezés is kialakulhat az arra érzékenyeknél.

A kávé sokféle kémiai anyagból áll össze, fő komponense a stimuláló, élénkítő hatást kiváltó koffein. Emeli a pulzusszámot, kihat a vérkeringésre és gyorsítja az agyi anyagcserét, erősíti az élénk figyelmet jelölő agyhullámok jelenlétét, ezért érezzük, hogy a kávétól szellemileg élénkebbek leszünk.

Ágoston Csilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia Intézetének tanársegédje szerint a kávéfogyasztás hatása egyénenként különböző. Vannak, akik kimondottan érzékenyek rá, és koffeinmérgezés alakul ki náluk, amelynek tünetei a nyugtalanság, idegesség, nagymértékű feszültség, álmatlanság, alvászavar, kézremegés, akár szédülés, hányinger, hányás is előfordulhat, a heves szívdobogás pedig tipikus szubjektíven észlelt tünet. Ha ezek közül három-öt tünet fennáll, már koffeinmérgezésről beszélhetünk - magyarázta a szakember a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Arra a kérdésre, hogy mi számít kiugróan sok kávénak, Ágoston Csilla azt mondta: a legtöbb kutatás szerint a napi 300 milligrammos koffeindózis még biztonságosnak mondható. Mivel egy átlagos kávéban körülbelül 100 milligramm koffein van, naponta három kávé még belefér, de például várandós nőkre már kismértékű koffeinfogyasztás is káros lehet.

A mértékletes koffeinbevitel nem befolyásolja az élettartamot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, ám akár már napi egy csésze kávé fogyasztásától is kialakulhat a függőség. Más pszichoaktív szerrel ellentétben a koffein nem befolyásolja olyan erőteljes mértékben az életünket, hogy nehéz lenne lemondani róla.

A koffeinmegvonásnak olyan kellemetlen tünetei vannak, mint a fejfájás, a fáradtság, a levertség, a depresszív hangulat, rosszabb esetben pedig influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek: izommerevség, izomfájdalom, szédülés. Ezek a tünetek a koffeinfogyasztás abbahagyása után pár napig tartanak. Ahhoz, hogy a szervezet visszaálljon az eredeti éberségi szintre, több hétre van szükség.

A koffeinnek nagyon előnyös tulajdonságai is vannak. A kutatások során a demenciával, a mentális leépüléssel kapcsolatban elsősorban a nők körében enyhe összefüggést találtak, a mérsékelt kávéfogyasztó nőknek épebb maradt a téri és verbális gondolkodásuk.

A túlzott koffeinfogyasztással kapcsolatban azonban szinte minden kutatás arra az eredményre jut, hogy annak már ártó hatásai vannak.

Ágoston Csilla arra is felhívta a figyelmet, hogy a koffeinnek bizonyítottan erősebb vizeletkiválasztásra ingerlő hatása van, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet is igyunk a kávé mellé.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.