Napi három kávé még belefér

A mértékletes koffeinbevitelnek nincsenek káros hatásai, sőt, a kutatások azt mutatják, kifejezetten előnyös is lehet a kávé fogyasztása. Ugyanakkor már napi egy feketétől akár mérgezés is kialakulhat az arra érzékenyeknél.

A kávé sokféle kémiai anyagból áll össze, fő komponense a stimuláló, élénkítő hatást kiváltó koffein. Emeli a pulzusszámot, kihat a vérkeringésre és gyorsítja az agyi anyagcserét, erősíti az élénk figyelmet jelölő agyhullámok jelenlétét, ezért érezzük, hogy a kávétól szellemileg élénkebbek leszünk.

Ágoston Csilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia Intézetének tanársegédje szerint a kávéfogyasztás hatása egyénenként különböző. Vannak, akik kimondottan érzékenyek rá, és koffeinmérgezés alakul ki náluk, amelynek tünetei a nyugtalanság, idegesség, nagymértékű feszültség, álmatlanság, alvászavar, kézremegés, akár szédülés, hányinger, hányás is előfordulhat, a heves szívdobogás pedig tipikus szubjektíven észlelt tünet. Ha ezek közül három-öt tünet fennáll, már koffeinmérgezésről beszélhetünk - magyarázta a szakember a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Arra a kérdésre, hogy mi számít kiugróan sok kávénak, Ágoston Csilla azt mondta: a legtöbb kutatás szerint a napi 300 milligrammos koffeindózis még biztonságosnak mondható. Mivel egy átlagos kávéban körülbelül 100 milligramm koffein van, naponta három kávé még belefér, de például várandós nőkre már kismértékű koffeinfogyasztás is káros lehet.

A mértékletes koffeinbevitel nem befolyásolja az élettartamot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, ám akár már napi egy csésze kávé fogyasztásától is kialakulhat a függőség. Más pszichoaktív szerrel ellentétben a koffein nem befolyásolja olyan erőteljes mértékben az életünket, hogy nehéz lenne lemondani róla.

A koffeinmegvonásnak olyan kellemetlen tünetei vannak, mint a fejfájás, a fáradtság, a levertség, a depresszív hangulat, rosszabb esetben pedig influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek: izommerevség, izomfájdalom, szédülés. Ezek a tünetek a koffeinfogyasztás abbahagyása után pár napig tartanak. Ahhoz, hogy a szervezet visszaálljon az eredeti éberségi szintre, több hétre van szükség.

A koffeinnek nagyon előnyös tulajdonságai is vannak. A kutatások során a demenciával, a mentális leépüléssel kapcsolatban elsősorban a nők körében enyhe összefüggést találtak, a mérsékelt kávéfogyasztó nőknek épebb maradt a téri és verbális gondolkodásuk.

A túlzott koffeinfogyasztással kapcsolatban azonban szinte minden kutatás arra az eredményre jut, hogy annak már ártó hatásai vannak.

Ágoston Csilla arra is felhívta a figyelmet, hogy a koffeinnek bizonyítottan erősebb vizeletkiválasztásra ingerlő hatása van, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet is igyunk a kávé mellé.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.