Nem nyertünk, de jók voltunk!

Múlt héten rendezték meg a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenyének az International Catering Cup-nak a döntőjét Lyonban a Sirha kiállításon. Magyarországot első alkalommal az Albatros - Expo Catering Kft. csapata képviselte, Kasuba László sous chef, Balázs Gergő séf és Volenter István coach személyében

A háromnapos verseny a bevásárlással, az alapanyagok beszerzésével kezdődött. Ezt követte másnap egy tíz órás főzőnap, a verseny harmadik napja pedig az öt órás tálalónap volt. Minden ételből tizenhat adagot kellett elkészíteni, ebből nyolcat tányérra, nyolcat pedig büféasztalra szervírozni. Grammra meg volt adva, hogy melyik alapanyagból mennyit használhatnak fel a versenyzők, percre meg volt adva, hogy melyik ételre, melyik munkafolyamatra mennyi időt fordíthatnak. A versenyzsűri figyelembe vette a konyha tisztaságát is.

Volenter István a csapat coach-a szerint a verseny nagyszerű élmény volt mindannyiuk számára. Az elkészült ételeket a zsűri dicsérte, a csapat kihozta magából a maximumot, nagyon pozitívnak élték meg a versenynapokat. Érezhető volt, hogy mivel a világ szeme előtt zajlott a verseny, óriási sajtónyilvánossággal, a szervezőknek az is volt a célja, hogy minden jól működjön és hogy segítsék a résztvevőket. Minden csapat, minden résztvevő ugyanolyan fontos volt, egyforma eséllyel indultak a versenyen, ugyanazokat az alapanyagokat használhatták. A versenyzők között nagyon jó viszony alakult ki, mivel gyakorlatilag együtt éltek. Együtt utaztak a helyszínre, egész nap együtt, egy helyen készültek a döntőre.

volt!

Volenter István a kóstoló zsűri tagja is volt egyben így módjában állt mind a 12 csapat versenymunkáját megkóstolni. Véleménye szerint egyáltalán nem vagyunk lemaradva a nemzetközi palettához képest, képesek vagyunk abban a minőségben és látványban prezentálni az ételeket mint a nemzetközi mezőny többi tagja. A magyar csapat a többiekkel ellentétben talán kicsit túl is gondolta a menüsort, a fine dining irányába próbáltak nyitni, míg a többi csapatnál a kicsit klasszikusabb tálalás volt a jellemző.

Bár dobogós helyezést idén nem sikerült elérnie az Albatros-Expo Catering csapatának, teljesen elégedettek az eredménnyel. A világ legjobbjaival szálltak ringbe, bemutatkozhattak nemzetközi szinten, tapasztalatot szereztek és rengeteget tanultak. Az Albatros Party Service Kft. tulajdonosa és szakmai vezetője Hegyi Attila szerint, ezen a versenyen minden helyezésnek súlya van. Ez a verseny a catering szakma legrangosabb versenye, amin elindulni is már hatalmas megtiszteltetés


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.