Német bajnok született a 16. Sommelier Világbajnokságon

Az 50 éve alapított ASI nemzetközi sommelier szövetség a belgiumi Antwerpenben rendezte meg a pohárnokok legnagyobb nemzetközi versenyét. 63 országból érkeztek a nemzeti bajnokok, illetve a kontinensek bajnokai, így összesen 66-an indultak az óriási presztízzsel rendelkező címért. A korábbi bajnokok ma keresett világsztárok, így a tét óriási. Magyarországot Horváth Máté, a MÁK vezető sommelier-je képviselte, aki most először szerepelt világbajnokságon.

A döntősök

A verseny három fordulós volt, március 11-12-én zajlottak az előválogatók elméleti és gyakorlati feladatokkal, ezek alapján 19 versenyző jutott a középdöntőbe, amelyre március 13-án került sor. A március 15-i, hatalmas médiaérdeklődést kiváltó döntőbe mindössze három versenyző jutott tovább: Nina Højgaard Jensen (Dánia), Raimonds Tomsons (Lettország) és Marc Almert (Németország). A zsűriben igazi borcelebek foglaltak helyet, mint a legnevesebb európai borszakértőnő, Jancis Robinson, a brit borszakíró Robert Joseph vagy Nick Landers étteremkritikus. A döntőben nehéz próbatételeknek kellett megfelelniük: a színpadon berendezett, szakértőkből álló „vendégasztaloknál” bort kellett ételek mellé ajánlani, borokat felismerni, problémás vendégek kívánságát teljesíteni, sört csapolni, dekantálni, párlatokat felismerni – ez utóbbi feladatnál például 10 egyformán átlátszó párlatról kellett megmondani, hogy az éppen pisco, gin, fehér rum vagy kár hortobágyi barackpálinka, az egyik párlat ugyanis ez volt (senki nem ismerte fel).

A győztes

A 2019-es sommelier világbajnok a résztvevők többségének nagy meglepetésre a fiatal, 1991-es születésű Marc Almert lett, második Nina Højgaard Jensen (másodszor szerzett nő ezüstérmet az ASI 50 éve során), a harmadik pedig a lett Raimonds Tomsons. A bajnok hihetetlen nyugalomról, stressztűrő képességről, talpraesettségről és szinte felfoghatatlan tudásról tett szert. Mindhárom dobogós átlagosan több mint 4 órát töltött tanulással naponta az elmúlt hónapokban, de mindegyiküknél előfordult a napi 8–10, de akár 14 órás tanulás is. A bajnok arra a kérdésre, hogy mi lesz ezután, egyelőre annyit válaszolt: „Az biztos, hogy a következő napokban nagyon sok champagne-t iszom.”

Kis pénz, kis foci?

Horváth Máté magyar bajnok sajnos 44 versenytársával együtt nem jutott be a középdöntőbe. Mivel a verseny szabályai szerint a pontszámokat nem teszik közzé, nem tudhatja, hogy mennyivel maradt le a semi-final küzdelemről, de a tesztfeladatokat és a gyakorlati vizsgán való teljesítményét elemezve biztosak lehetünk benne, hogy nem sokkal maradt le az élbolytól. Máté nagyon értékesnek tartja a most szerzett tapasztalatokat és nem tört meg a lendülete, a következő lépés az Európa Sommelier Bajnokság lehet. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a mostani helyzet tarthatatlan, olimpikonoknak kijáró támogatás nélkül nem lehet olimpiai sikert elérni. Kovács Gábor, a magyar bajnokságot szervező Magyar Sommelier Klub elnöke is elkísérte Mátét a versenyre. „Nincs szégyellni valónk, lehetőségeinkhez mérten kiválóan megálltunk a helyünket egy rendkívül erős mezőnyben” – mondta Kovács Gábor az antwerpeni döntőn.

Parádés mesterkurzusok

Az antwerpeni verseny egy hete során a versenyzők és az őket kísérő elnökök (az adott nemzeti sommelier szövetség vagy klub elnöke), illetve újságírók a világ borászatának csúcsaiból kaphattak ízelítőt a mesterkurzusokon, csak néhány a repertoárból: Familia Torres (Spanyolország), Graham’s Port (Portugália), Gerard Bertran (Franciaország), Familie Perrin (Franciaország), Bellavista (Olaszország). Egy remek magyar vonatkozású mesterkurzusban is része lehetett a versenyzőknek: Kiss Edina a Vinventions képviseletében az olasz Fontanafredda birtok borai segítségével mutatta meg az oxigén hatását a borokon: ugyanaz az évjárat, a szőlőfajta, a terület és ugyanaznap palackozták a borokat, az egyetlen különbség a dugók oxigén-áteresztő képessége. A szakértők szerint lenyűgöző volt a négy barolón (nebbiolo szőlőből készült olasz csúcsbor) megfigyelni a különbséget. A bajnokság platinum fokozatú támogatója volt a Wines of Austria – szomszédaink a verseny minden napján más borstílust mutattak be Ausztriából briliáns példákkal, míg az ugyancsak platinum partner Côtes du Rhône Franciaországból az interaktivitásra helyezte a hangsúlyt.

Forrás: Turizmus Online


Letarolta a fagy a cseh gyümölcsöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?